Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Draghi szavai gyengítették az eurót

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. július 5.   08:39

Dúlt az optimizmus a piacokon a tegnapi európai kereskedés során, és a forgalom nagyságán sem volt igazán érezhető, hogy Amerika zárva tartott. A hét első felében Portugália miatt ijedtek meg a piacok, ezen azonban hamar túl tudták tenni magukat, ismételten bebizonyítva, hogy minden csoda három napig tart. Délután Mario Draghi beszéde után teljesült ki az optimizmus a...

Dúlt az optimizmus a piacokon a tegnapi európai kereskedés során, és a forgalom nagyságán sem volt igazán érezhető, hogy Amerika zárva tartott. A hét első felében Portugália miatt ijedtek meg a piacok, ezen azonban hamar túl tudták tenni magukat, ismételten bebizonyítva, hogy minden csoda három napig tart. Délután Mario Draghi beszéde után teljesült ki az optimizmus a tartósan laza monetáris kondíciók ígéretétől, ami a főbb nemzetközi indexeket is 2%-os plusz fölé lökte. A hazai piac emelkedésére az OTP és a Richter felől érkező pozitív hírek is rásegítettek, a hazai bankpapír több mint 4%-os emelkedéssel örvendeztette meg a befektetőket. A mai nap legfőbb eseménye a 14.30-kor érkező amerikai munkaerő piaci adatok lesznek, melyek akár nagymértékben befolyásolhatják a kereskedés irányát. A pozitív hangulatban ma tovább folytatódhat az emelkedés, és a BUX index a 19.030 pontos ellenállást, míg a DAX index a 8.100 és 8.160 pont közötti rést veheti célba.
Piaci áttekintés
- Tegnap zárva voltak USA piacai, a nyugat-európai börzék kilőttek
- Mérsékelt mozgás a nyersanyagpiacokon
- Draghi szavai gyengítették az eurót
- Ázsiába is jutott a jó hangulatból
- Az OTP javára ítélt a Kúria
- További mérsékelt emelkedésre számítunk
Nemzetközi hírek
USA
- A Függetlenség napját ünnepelték tegnap az USA-ban, ezért nem volt kereskedés a tengerentúli piacokon.
- Ma viszont izgalmas nap elé nézünk, hiszen számos makroadatot publikálnak a tengerentúlon. A befektetők a munkapiaci adatokra fognak figyelni. Megjelenik a júniusi munkanélküliségi ráta, az elemzők arra számítanak, hogy 7,6%-ról 7,5%-ra csökken a mutató. A nem mezőgazdasági foglalkoztatottak számát is publikálják, az előző hónapra 175 ezres bővüléssel kalkulálnak az elemzők.
Európa
- A nyugat-európai börzéken azonban meglehetősen kedvező hangulat uralkodott (FTSE100 3,08%, DAX 2,1%, CAC40 1,9%).
- Az Európai Központi Bank a várakozásnak megfelelően nem változtatott az irányadó ráta szintjén (0,5%). Draghi jegybankelnök arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy tartósan alacsony lehet a kamat, és a negatív betéti kamat bevezetése sem kizárt.
- A Bank of England sem változtatott az alapkamaton (0,5%) és az eszközvásárlási program méretén a tegnapi kamatdöntő ülésén.
Olaj, arany
- Az olaj árfolyamának emelkedése az egyiptomi helyzet viszonylagos stabilizációjával kifulladni látszik, a WTI árfolyama egyelőre változatlanul 101 dolláron áll.
- Az arany árfolyama a tegnapi pozitív befektetői hangulatban kismértékben csökkent, és 1252,8 dollárról 1249 dollárra változott, ma reggel pedig már csak 1244 dolláron állt egy uncia arany jegyzése.
Devizák
- Az EKB tegnap a várakozásoknak megfelelően változatlanul 0,5%-os hagyta az alapkamat nagyságát, azonban Mario Draghi a szokásosnál határozottabban kiállt a laza monetáris kondíciók mellett. Meglátása szerint az alapkamat tartósan alacsony, az infláció pedig mérsékelt maradhat, miközben a gazdaság helyzete fokozatosan javulhat. A kamat csökkentésének lehetőségét vizsgálták, de végül elvetették, ugyanakkor a jelenlegi 0,5%-os kamatra nem tekintenek alsó korlátként és mérlegelik a negatív betéti kamat bevezetésének a lehetőségét is. Beszédét követően az euró gyengülésnek indult.
- Az EUR/USD árfolyam áttörte, sőt el is távolodott az 1,3-as szinttől és ma reggel már 1,289-es árfolyam mellett kereskedtek a devizapárral.
- A forint is jelentősen erősödött az euróval szemben. Napon belül nagyot mozgott tegnap a forint árfolyama, az kurzus 296 fölött is járt, ahonnan utána meredek csökkenésnek indult és 292,5-ös árfolyamig csökkent. Ma reggel egy kisebb forintgyengülés tapasztalható, aminek hatására az árfolyam 293 környékére emelkedett.
Távol-Kelet
- A Nikkei 1,79%-ot, a Hang Seng 1,8%-ot, a Shanghai index pedig 0,35%-ot emelkedett.
- A kereskedést elsősorban még a tegnapi európai események befolyásolták, de a japán piac emelkedését a dollárral szemben 100-as szint fölé gyengülő jen is támogatta.
- Kiemelt fontosságú makroadat nem érkezett Ázsiából.
Határidős piacok
- A határidős indexek a pozitív tartományban voltak ma reggel.
Vállalati hírek
- Az OTP számára kedvező döntést hozott tegnap a Kúria abban a perben, amit egy devizahiteles indított a bank ellen. A Kúria kimondta, hogy a szerződés érvényes, az ügyfél tisztában volt a vételi és eladási árfolyam közötti különbözettel, és azt ki is kell fizetnie. Egy kedvezőtlen döntés a többi bankot is negatívan érintette volna, bár hazánkban nincs precedens jog. A Kúria azzal egészítette ki az adott devizahitel szerződést, hogy az árfolyamrés nem lehet magasabb 1%-nál. A bíróság tehát a várakozásoknak megfelelően a bank javára döntött.
- Az ANY Biztonsági Nyomda 2013. július 4-én 500 darab ANY törzsrészvényt vásárolt 472 forintos átlagáron. A tranzakciót követően a társaság 446.242 darab saját részvénnyel rendelkezik.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben