Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Matolcsy bejelentette a kamatvágási ciklus végét

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2015. július 22.   09:13

A technológiai cégek jelentős csalódást okoztak tegnap a befektetőknek. A Microsoft az eddigi legnagyobb negyedéves veszteségét könyvelte el a Nokia tranzakciója miatt. Gyenge lett a Yahoo és az IMB eredménye is. Az Apple esetében a számok szintjén minden rendben van, de ha részletesebben belenézünk, már bajok vannak. Vártnál gyengébb az előrejelzés, a nagy...

A technológiai cégek jelentős csalódást okoztak tegnap a befektetőknek. A Microsoft az eddigi legnagyobb negyedéves veszteségét könyvelte el a Nokia tranzakciója miatt. Gyenge lett a Yahoo és az IMB eredménye is. Az Apple esetében a számok szintjén minden rendben van, de ha részletesebben belenézünk, már bajok vannak. Vártnál gyengébb az előrejelzés, a nagy reménységként beharangozott okosórák tekintetében pedig hiányzik a transzparencia, valószínűleg a szegmens gyenge eredményét próbálják eltüntetni azáltal, hogy csak az egyéb kategóriában szerepeltetik, de annak számain látszik, hogy az okosóra számai nem lehetnek igazán izmosak. A gyenge gyorsjelentések elbizonytalanították a befektetőket, így pirosba borultak az amerikai részvényindexek is.

Az elmúlt napok emelkedését követően most inkább a korrekció időszaka érik. A DAX esetében egy pár száz pontos esés könnyedén kinézhet, de ettől még nem kell kétségbe essünk, hiszen rövid idő alatt jöttünk fel ezer pontot. A pesszimizmus könnyen ragadós lehet a mai kereskedésben, így a BÉT esetében is esést valószínűsítünk.
Piaci áttekintés
- Nem lettünk okosabbak okosóra fronton az Apple-nél
- Ma újra szavaz a görög parlament
- Nem változott a WTI ára, 1100 dollár alatt az arany
- Hatalmasat erősödött a forint
- Mélybe rántotta a csalás a Toyota első emberét
- 1,35%-ra csökkent az alapkamat
- Csökkenésre számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- A tengerentúli börzéket is visszafordították. A Nasdaq index 0,21%-ot, az S&P500 index 0,43%-ot, míg a Dow 1,0%-ot esett.
- A várakozásokat ugyan megverte az Apple, ugyanakkor az okosóra eladások számainak elhallgatása és a folyó negyedévre vonatkozó bevétel várakozások kiábrándították a befektetőket, és 7%-ot esett a papír. A 49,6 milliárd dolláros árbevétel 32,5%-os növekedésnek felelt meg, míg az EPS 44,5%-kal 1,85 dollárra bővült (várt: 1,8 dollár). A 47,5 millió darab eladott iPhone a cégszintű árbevétel 63%-át tette ki. A zuhanó PC piac ellenére 9%-kal több Mac-et adott el a cég, az iPad értékesítései ugyanakkor 18%-kal csökkentek éves alapon. A régóta várt okosóra népszerűsége sajnos álom marad, hiszen a cég az egyéb bevételek kategóriába rakta bele a terméket alábontás nélkül. A piaci szereplők pusztán az okosóra eladásoktól 1,84 milliárd dollárt vártak, ezzel szemben az egyéb bevételek sor 1,77 milliárd dollárt mutatott. A bruttó fedezeti szint a menedzsment által várt 38,5- 39,5%-os sáv fölött alakult picivel. A folyó negyedévre vonatkozó prognózisokban azonban alulmaradt a cég, mivel 49-51 milliárd dolláros bevétel várakozást fogalmaztak meg a piac által várt 51,1 milliárd helyett.
- A Microsoft bevételei 5,1%-kal 22,18 milliárd dollárra estek a gyenge PC piaci eladásoknak köszönhetően. A felhő alapú szolgáltatások eladásai 88%-kal emelkedtek. Az egy részvényre jutó eredmény 40 centes mínusza mögött a Nokia telefon-üzletágának 80%-os leírása állt (7,5 milliárd dollár), miközben egy éve még 55 centes profitot tudott a cég felmutatni. Az egyszeri tételektől tisztított EPS 62 cent lett, ami 6 centtel haladta meg az elemzői prognózisokat. A zárás után megjelenő számokra 4%-ot esett a papír.
- A GoPro bevételei 72%-kal 419,9 millió dollárra emelkedtek a Hero4 megugró eladási statisztikái miatt. Az egy évvel ezelőtti 24 centes egy részvényre jutó veszteség most profit formájában jelentkezett. A folyó negyedévre vonatkozó eredményvárakozást a menedzsment a 24-26 centes sávban állapította meg. A részvény árfolyama több mint 2%-ot emelkedett a hírre.
- A Yahoo befektetőinek továbbra is csak a hit marad, ugyanis csupán az árbevétel várakozást verte meg a gyorsjelentésében. A 16 centes egy részvényre jutó profit azonban 2 centtel maradt el a várttól a magas költségek miatt. A „mavens” (mobile, video, közösségi) bevételek immáron a teljes árbevétel 32%-át adják, és év/év alapon 60%-kal 399 millió dollárra bővültek. Ezzel szemben a keresési bevételek 3%-kal 415 millió dollárra estek. A papír közel 2%-ot esett a számokra.
- A FedEx 50 darab Boeing 767-300 típusú repülőt rendelt 9,97 milliárd dollár értékben.
- A mai napon piacnyitás előtt érkezik a Boeing és a Coca-Cola gyorsjelentése, míg zárás után a Qualcomm számairól rántják le a leplet.
Európa
- Elfogyott a vételi erő az európai tőzsdéken. A FTSE 100 index 0,29%-ot, a CAC 40 index 0,7%-ot, míg a DAX index 1,12%-ot veszített értékéből.
- A Standard&Poor’s Görögország adósbesorolásának kilátását negatívról stabilra módosította tegnap. A cég indoklása szerint a következő fél-egy évben a hétfőn folyósított hitelnek hála nem fog fizetésképtelenné válni az ország. A kilépés kockázata ugyanakkor továbbra is magas a hitelminősítő szerint.
- A görög parlament ma szavaz a hitelezőkkel kötött múlt heti megállapodásban rögzített reformok második köréről.
- A makro naptárunkban a Bank of England kamatdöntő ülésének jegyzőkönyve, valamint brit inflációs adat szerepel, mint fontos esemény a mai napra.
Olaj, arany
- A WTI 50 dollár körül állt ma reggel. A piac a mai készletadatokra figyel. Az API jelentése szerint 2,2 millió hordó emelkedés volt a készletekben, míg a fontosabb EIA szám ma lát napvilágot, itt a piac 2,3 millió hordó csökkenésre számít. Továbbra is az Iránnal kapcsolatos hírek állnak a figyelem középpontjában, a piac egyre inkább tart attól, hogy az iráni kínálat jelentősen nőhet december után.
- Az arany 1.100 dollár alá esett, miután a Goldman Sachs vezető közgazdásza 1000 dollár alatti aranyra számít az év végével. Az arany egyre kevésbé jó eszköz, hogy diverzifikáljuk a dollár kockázatot, ami miatt további esés várható a szakértő szerint.
Devizák
- A forint 310 környékéről jelentős erősödésbe kezdett, miután bejelentették a kamatvágási ciklus végét. Enyhe erősödés már közvetlenül a vártnál nagyobb, 15 bázispontos kamatvágást követően is érezhető volt, de igazán erőteljes erősödés csak azt követően bontakozott ki, hogy Matolcsy György jegybankelnök bejelentette a kamatvágási ciklus végét. A piaci konszenzus 1,25%-ra vágta a kamatpálya alját, így meglepetést okozott a piacnak a mostani döntés. A jegybanki közlemény hangsúlyozta, hogy a jelenlegi 1,35%-os alapkamat tartósan fennmaradhat. Az EURHUF árfolyam 307,2-ig esett be, majd ezt követően 308 környékén stabilizálódott. Azonban a nyári időszak miatt a devizapiac meglehetősen illikvid, nincs a piacnak mélysége, ami magyarázza a rendkívül heves elmozdulást. A régiós devizák közül messze a forint teljesített legjobban. A török líra viszont ismét tovább gyengült.
- Egyelőre nem tudta letörni az 1,08-as támaszt az EURUSD, ami a szintről megpattant, és ma reggel már 1,094-en jár a devizapár jegyzése. A mai kereskedésben ismét a görög fejlemények okozhatnak izgalmakat a devizapár árfolyamában, ugyanis ma ismét összeül a görög parlament, például a bankmentés törvényi kereteit megvitatni, másrészt az EKB is telefonkonferenciát tart az ELA összegéről.
- Nem csak a dollár gyengült az euróval szemben, de a font is. Az EURGBP ismét visszatért 0,7 fölé. Ma 10.30-kor jelenik meg a BoE legutóbbi kamatdöntő ülésének a jegyzőkönyve, ami az első kamatemelés lehetséges időpontja miatt lehet érdekes. Elemzői várakozások alapján a bérinflációs nyomás miatt a brit jegybank nem sokkal a Fed után léphet a kamatemelés útjára.
Távol-Kelet
- A Nikkei 1,1%-ot, a Hang Seng 1,3%-ot, a Shanghai index 1%-ot csökkent.
- A kínai részvénypiaci kereskedést is nagymértékben befolyásolták a tengerentúlról érkező gyenge vállalati gyorsjelentések és az ezzel összefüggésben kialakult részvénypiaci csökkenés.
- A japán jegybank elnöke szerint az infláció jelentősen gyorsulhat Japánban a következő hónapokban.
- Lemondott a Toshiba Corporation több magas rangú vezetője, köztük Tanaka Hiszao elnök- vezérigazgató is, miután napvilágra került, hogy meghamisították a pénzügyi beszámolókat, 2008 és 2014 között a ténylegesnél 1,2 milliárd dollárral magasabb profitot mutattak ki.
Határidős piacok
- Mind az amerikai, mind az európai határidős piacok a negatív tartományban voltak ma reggel.
Vállalati hírek
- Az OTP 2015. július 18-án 33.422 darab törzsrészvényt értékesített javadalmazási politikája keretében. A bank a tranzakciót követően 3.807.290 darab (1,36%) saját részvénnyel rendelkezik.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben