Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A Moody’s stabilra javította a magyar bankok kilátását

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2015. július 20.   09:42

Újabb jó hírek érkeztek Görögországgal kapcsolatban. Az elfogadott intézkedéseknek köszönhetően csökken a hurok szorítása. A bankok kinyitnak, bár a megszorítások maradnak, amelyek szerintünk szépen lassan megszűnnek majd a további megszorító intézkedések elfogadásával és az európai hitelezők által kreált hurok további lazításával. Mindeközben a DAX...

Újabb jó hírek érkeztek Görögországgal kapcsolatban. Az elfogadott intézkedéseknek köszönhetően csökken a hurok szorítása. A bankok kinyitnak, bár a megszorítások maradnak, amelyek szerintünk szépen lassan megszűnnek majd a további megszorító intézkedések elfogadásával és az európai hitelezők által kreált hurok további lazításával.

Mindeközben a DAX az ezer pontos rallyt követően az ellenállás zónába érkezett. Így azt is mondhatnánk, hogy a kifulladás jeleit mutatja, de a rövidtávú indikátorok csak egy egészséges korrekciót jeleznek, ami közben az index inkább felfelé araszolgat, vagyis jól viselkedik. Mindenesetre nem árt óvatosnak lenni.

Közben az arany bezuhant a dollár erősödésének köszönhetően, ami mintha a vége felé közeledne, legalábbis átmenetileg. A forint ereje is párolgásnak indulhat az euróval szemben, azzal, hogy gyakorlatilag letesztelte a 200 napos mozgóátlagot. Mindeközben a Nasdaq egy markáns kitörés jeleit mutatja, hiszen réssel szaladt a 15 éves csúcs fölé. Ez azért meglepő, mert „csak” egy kisebb korrekciót láthattunk korábban erről a szintről. Ilyen időtávon és ilyen mértékű emelkedést követően pedig általában nagyobb mértékű (nem 5 százalék) szokott lenni a korrekció. Persze annak idején, 2007-ben, a korábbi csúcs környékén, a DAX indexben is hasonló hintát láttunk. Utána jött az összeomlás. Azért nem kell megijedni, most nem vizionálunk hasonló összeomlást.

A mai napon oldalazást várunk a DAX-ban és a BUX indexben is, az ellenállási szintek környékén.
Piaci áttekintés
- Tovább gyorsul a Tesla
- A németek 48%-a továbbra is kirakná a görögöket az eurózónából
- 5 éves mélyponton az arany, egyre inkább 50 dollár felé süllyed a WTI is
- Továbbra is erős a font
- Kína felfedte titkát
- A Moody’s stabilra javította a magyar bankok kilátását
- Szinten maradó árakra számítunk ma a tőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- Vegyes teljesítményt láthattunk a tengerentúli börzéktől. A Dow Jones 0,2%-os mínuszban, míg az S&P 500 index 0,11%-os, a Nasdaq pedig 0,9%-os pluszban zárt, az utóbbi új historikus csúcsnak számít.
- Az Amazon Fire tablet felhasználói számára a Trónok Harca és a Törvény nevében című sorozat is elérhető lesz stream módban az HBO-val kötött megállapodás szerint.
- A Tesla frissítette a Model S névre keresztelt autóját. Az újításoknak köszönhetően 60 mérföld/órára három másodperc alatt gyorsul majd fel a jármű, és potom 3.000 dollárért 90 kilowattórás akkumulátort is kaphatunk, ami 15 mérfölddel növeli meg a hatótávot.
- A Yahoo bejelentette, hogy spin-off keretében kiszervezi meglévő 15%-os Alibaba részesedését egy Aabaco Holding nevű társaságba, amely önállóan kereskedhető lesz. A tranzakció során 384 millió darab Alibaba részvény kerül az új tulajdonosi struktúrába. A részesedés körülbelül 32 milliárd dollárt ért, és a kiszervezéséről már korábban is szó volt. A mostani megoldás adómentes, így körülbelül 10 milliárd dollárral kedvezőbb a Yahoo és a részvényesek számára, mintha közvetlenül osztalék formájában osztanák vissza. Az Aabaco holdingba nemcsak az Alibaba részvények, de a Yahoo kisvállalatokat támogató szolgáltatása is átkerül.
- Ma indul a kereskedés a PayPal részvényeivel!
Európa
- A hét utolsó napján elfogyott a szufla a piacokból. A FTSE 100 és a DAX index 0,3%-os mínuszban, míg a CAC 40 0,1%-os pluszban fejezte be a kereskedést.
- Ma fizetheti ki az áthidaló kölcsönből a 3,5 milliárd eurónyi kötvényt az EKB-nak Görögország. A görög bankok ma már kinyithatnak, de a napi 60 eurós limit helyett heti 420 eurós limit lesz érvényben. A görög kormány szerdáig szavaz a reformcsomag második köréről.
- A megkérdezett német lakosok 56%-a nem ért egyet a pénteken megszavazott görög mentőcsomaggal, és 48%-uk továbbra is kitenné a helléneket az eurózónából.
- Olaszország megirigyelte a görögöket, és privatizációs bevételből faragnák tovább az államadósságot. A Financial Times értesülései szerint az olasz posta részvénykibocsátása 4 milliárd euró forrást jelenthet. A 40%-os részesedés eladására októberben kerülhet sor.
- A májusi 2,2%-os értékről 0,4%-ra lassult a fogyasztói árak havi növekedése júniusban Ukrajnában. A jegybank számára ezzel kinyílhat a tér a 30%-os alapkamat mérséklése előtt.
Olaj, arany
- Az arany 1.115 dollárig süllyedt, ami 5 éves mélypontot jelent. A piac aggódik a Fed kamatemelése miatt, miközben a múlt héten két lényeges megállapodás is megszületett: az iráni és a görög megegyezés jelentősen csökkentette a geopolitikai feszültségeket.
- A WTI 50,8 dollárra esett, miután a piac várja az iráni olaj megjelenését a világpiacokon. Bár erre legkorábban idén decemberben kerülhet sor, a szereplők már most árazzák. A Nemzetközi Energiaügynökség szerint jövőre csak napi 900 ezer hordóval nőhet az OPEC olaja iránti kereslet, és ezt Irán bőven fedezni tudja, kiszorítva így más szereplőket. Bár az USA fúrófejek száma 7-tel 638-ra csökkent, a piac nem számít a nem konvencionális kínálat csökkenésére.
Devizák
- A régiós devizákkal együtt kismértékben, de tovább erősödött a forint az euróval szemben. Az EURHUF árfolyam az elmúlt napokban a 200 napos mozgóátlag 308,2-es értékét próbálta megközelíteni.
- Az EURUSD devizapár értéke az 1,0819-es lokális mélypontig esett le, ez azonban nem egy kiemelt jelentőségű támaszszint. Igazán erős ellenállás majd csak 1,05-nál látható.
- Tovább folytatódott a font erősödése az euróval szemben. Az EURGBP kurzusa mostanra 0,694-ig zuhant. A font erősödését támogatja, hogy a múlt héten a brit jegybank több alkalommal is arról beszélt, hogy egyre közelebb van az első kamatemelés időpontja, és a béradat is a bérinfláció megjelenésére utal. Piaci várakozások a brit jegybank mindössze 1 hónappal a Fed után léphet majd.
Távol-Kelet
- A Hang Seng és a Shanghai index 0,3%-os csökkenéssel kezdte a hetet. A japán részvénypiac nemzeti ünnep miatt zárva tartott ma.
- A kínai jegybank 2009 után most először publikálta aranytartalékának nagyságát. Ez alapján a 2009- es 1054 tonnáról 60%-kal 1658 tonnára növelte aranytartalékát, de a jelentős növekedés ellenére is csak 1,6%-ot képvisel az arany a tartalékeszközökön belül, jellemzően továbbra is dollárt tart a kínai jegybank. Az elemzők többsége ennél magasabb értéket valószínűsített eddig.
- Hó/hó alapon tovább növekedtek a kínai ingatlanárak, bár meglehetősen enyhe, 0,16%-os mértékkel, azonban év/év alapon még továbbra is 5,4%-kal alacsonyabbak az ingatlanárak. A javulás jelei már áprilisban kezdtek jelentkezni a nagyvárosokban, de csak május volt az első hónap, amikor az átlag hó/hó alapon emelkedni tudott.
- A Kínában folyósított hitelek összege 1279 milliárd jüan volt júniusban, felülmúlva az 1050 milliárd jüanos várakozást.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel. A Dow, az S&P és a Nasdaq pluszban, míg a DAX mínuszban volt.
Vállalati hírek
- A Moody’s a korábbi negatívról stabilra javította a magyar bankok kilátását. Az indoklásban az szerepel, hogy 12-18 hónapos időtávon belül normalizálódik a bankok jövedelmezősége. Kiemelték a növekvő gazdaságot, a politikai stabilizációt és ezekkel összefüggésben a hitelportfólió minőség javulását. A hitelminősítő idén 2,8%, jövőre pedig 2,2%-os reál GDP növekedést vár.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben