Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Kötöttpályás közlekedés

SZTORI
SZTORINagy JánosMakrogazdasági elemző2024. június 21.   10:49

A megszólalások alapján az MNB élesen nem zárta le a kamatvágási ciklust, de a szűk mozgástér és az új szakasz kijelölése összességében jelzi, hogy minimális kamatcsökkentések várhatók az év hátralévő részében. Bár többen vártak valamilyen határozottabb mondást a lezárásról, nem történt kategorikus kijelentés az iránymutatást illetően.

Az elmúlt hetek eseményei összességében feljebb tolták a globális kamatpályát és az írást a falon a magyar jegybank sem hagyta figyelmen kívül. Tulajdonképpen az év eleje óta zajló folyamat fontos állomásai voltak a júniusi kamatdöntő ülések tengeren innen és túl is: míg január környékén még két kezünk kellett a piac által várt kamatvágások megszámlálásához, addig a közelmúltban érdemi konverzió következett be az árazások és az elemzői/jegybanki várakozások között.

Az amerikai központi bank legfrissebb dot-plotja szerint a tisztviselők mediánja már csak egy idei vágást jelez, szemben a márciusi hárommal. Ezzel párhuzamosan a piaci várakozások is 1-2 lazítás közé mérséklődtek nagy utat megtéve a félévvel ezelőtti állapothoz képest. Az amerikai gazdaság mutat jeleket a lassulásra, de jegybankárok megszólalásai alapján még korántsem érkezett elégséges bizonyíték bármilyen lépésre a fő instrumentumot tekintve. Az ősz folyamán célegyenesbe forduló elnökválasztás is hatással lehet a döntéshozókra, lévén nem kívánják befolyásolni a közvéleményt egyik irányban sem. Persze az adatok még tartogathatnak meglepetést, ami ezt az alapállást felülírja.

Május hónap jelszava a divergencia lett: a világ két vezető jegybankja, a Fed és az EKB általában egymásra reagál (főként utóbbi az előbbire), ugyanakkor egyre inkább körvonalazódott, hogy most az európai hatóság fog előbb lépni. Az EKB vágása nem okozott meglepetést, de az indoklás meglehetősen furcsa, mondhatni szintén divergens volt: a korábbinál magasabb inflációs előrejelzés a teljes időhorizonton, visszatekintve erőteljesebb bérkiáramlás és a kamatcsökkentés hordoz némi ellentmondást magában. Ebből is adódik a ritka együttállás, hogy a lazítás ellenére a valutaövezeti kamatpálya is feljebb tolódott a hatodik havi ülést követően, ami jelzi, hogy leginkább alkalmi könnyítésről van szó, sem mint egy ciklus megkezdéséről. Az EKB nem is volt hajlandó semmilyen elköteleződésre a jövő szempontjából, kizárólag az adatvezérelt működésmódot hangsúlyozták.

Divergencia ide, divergencia oda, a mérvadó kamatpályák feljebb tolódtak és egy biztos tényező van: a bizonytalanság. Továbbra is kérdéses a hogyan tovább, főként a Fed esetében, hogy mikorra szükséges időzíteni az első lazítás, illetve egyáltalán kell-e már erről komolyan értekezni.

Azt gondolom, körülbelül ez a látkép fogadhatta a hazai Monetáris Tanács döntéshozóit, amikor a júniusi döntés kérdése az asztalra került. A Tanács csak a 25 bázispontos csökkentés opcióját tárgyalta és egyhangú döntés született. Az árfolyamot övező turbulenciák okán nem volt meglepő a lassítás. Kifelé, főként a külföld felé szigorúnak hathatott a jegybank döntése, a korábbi 50 pontos közök után, de a forint újbóli vesszőfutása felvetette a kérdést a piaci szereplőkben, hogy már a hatodik hónapban megállhat az MNB a lazításokkal. Ebből, a leginkább hazai nézőpontból megengedőbbnek mutatkozott a keddi döntés és kommunikáció. Mindent egybevetve még korai lenne megítélni a stratégia sikerességét: elegendő-e a mostani kamatkülönbözet a forint javára?

A megszólalások alapján az MNB élesen nem zárta le a kamatvágási ciklust, de a szűk mozgástér és az új szakasz kijelölése összességében jelzi, hogy minimális kamatcsökkentések várhatók az év hátralévő részében. Bár többen vártak valamilyen határozottabb mondást a lezárást illetően, a múltból okulva nagyon is helyes, hogy nem történt kategorikus kijelentés az iránymutatást illetően: ezzel tulajdonképpen az MNB meghagyta magának a teret, hogy szigorú vagy más olvasatban még szigorúbb lehessen/maradhasson, amennyiben ezt a piaci helyzet megkívánja.

Márpedig a forintra vigyázni kell. A brutális külső egyensúly dacára gyengélkedő hazai deviza stabilitása kulcskérdés nemcsak a sokat hangsúlyozott importált infláció megfékezése, hanem a hazai szereplők inflációs várakozásainak újbóli, célkörüli horgonyzása miatt is. Az emelkedett, de normalizált inflációs és kamatkörnyezet mellett a hazai gazdaságpolitika figyelme egyre inkább a magyar kockázati felár mérséklése irányába kell, hogy forduljon. Az MNB nem csak a külső kamatkörnyezet miatt mozog rögzített nyomvonalon, hanem a belső fundamentumok miatt is. Ez pedig – ahogy az elmúlt időszak hitelminősítői értékelései is kiemelik – főként a fiskális politika asztala.

 

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Uranium Energy Corp: az uránbányászat amerikai üstököse
ELEMZÉS

Uranium Energy Corp: az uránbányászat amerikai üstököse

Az Uranium Energy Corp (UEC) egy gyorsan növekvő, uránérc feltárással foglalkozó, az Egyesült...

Tejár kilátások
AGRÁR SAROK

Tejár kilátások

Ha trendvonalat illesztünk rá, a magyarországi tejárak impozáns növekedést tudnak maguk mögött. Ez azonban már a múlt, a kérdés, miért üt nagyot...

2024. július 22.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben