Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Wheaton Precious Metals: a világ legnagyobb nemesfém streaming vállalata

ÖTLETGYÁR MINI
ÖTLETGYÁR MINIPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2024. június 19.   15:50

A WPM a világ legjobb bányászati társaságaival kötött tucatnyi, főleg arany és ezüst streaming vételi szerződéseket nagyhozamú bányák kitermelendő érceire. A streaming (folyam) szerződések lényege, hogy a streaming vállalat a beruházási költségek egy részének átvállalásával a későbbi arany/ezüst vagy egyéb fém termelés egészét vagy egy részét előre meghatározott fix árért vagy további fizetés nélkül átveszi a termelőtől. A modell nagyon bevált és a világ számos helyén alkalmazzák. A cég a kezdeti befektetési összeget kockáztatja csak, a későbbi befolyó bevételt pedig a piacon eladott nemesfémek biztosítják. Ugyanakkor a streaming vállaltnak nincs kontrollja a bányák felett, de a kitermelésből (pl. mennyiség) adódó kockázatokat mégis futja.

Összefoglaló táblázat (Bloomberg, konszenzusos várakozás)

Forrás: Bloomberg

Befektetési sztori

A Wheaton Precious Metals (WPM) a világ legjobb bányászati cégeivel köt szerződést jó minőségű lelőhelyekre. A WPM 2023-ban 1 milliárd dollárt költött előfinanszírozásra, ami nyolc új bányászati projektre lett szétosztva. A vállalat 2024-ben 550-620 ezer arany uncia ekvivalens termeléshez juthat hozzá a streaming szerződések révén, ebből kb. 60% arany, 35% ezüst, 5% egyéb fém. A megkötött szerződések 93%-a olyan bányák kitermelésére vonatkozik, ahol a termelési költségek a költség grafikon alsó felében helyezkedik el, a bányák átlagos várható élettartama jelenleg 28 év. A szerződések védik a társaságot a kitermelési költségek emelkedésétől. A befektetők jelentős áttételes pozíciókba kerülnek a részvények vásárlásával, mivel a WPM nyeresége és árrése jobban változik, mint az ezüst/arany ára. A cég opciókkal is rendelkezik, amik lehetővé teszik további évi 200 ezer uncia arany egyenértékes megszerzését. A kutatás és bányabővítésből pedig további termelésnövekedést jelenthet többletköltségek nélkül.

Menedzsment

Randy Smallwood igazi iparági veterán, 2011 óta tölti be a vezérigazgatói pozíciót. Korábban ő alapította a Goldcorp és Wheaton River nevű bányászati vállalatokat is. Miután a Newmont kivásárolta a Goldcorp nevű aranybányász céget, Randy Smallwood a Wheaton River-re koncentrált, amit 2011 óta Wheaton Precious Metal néven folytatta tevékenységét. A menedzsment többi tagja is évtizedek óta dolgozik a cégcsoportnál.

Pénzügyi háttér

A társaság 2 milliárd dollárt meghaladó nettó készpénzzel és hitelkerettel rendelkezett 2024. március 31-én. A cég 2024 első negyedév végi becslése szerint a következő öt év cash flow-ja elérheti az 5 milliárd dollárt, 2300 dollár/uncia arany és 25 dollár/uncia ezüst árat feltételezve. A vállalat az elmúlt 10 évben folyamatosan növelte az osztalékát. 2024-ben várhatóan 62 centet fog fizetni részvényenként, ami 1,1%-os osztalékhozamot jelent a jelenlegi részvényárak mellett. A társaság nettó adósság/EBITDA mutatója negatív volt 2023 év végén, vagyis a Wheaton nettó készpénzállományon ült. Ez 540 millió dollárt tett ki akkor.

Lelőhely és kitettség

A WPM az egész világon köt streaming szerződéseket, de ezek zöme az amerikai kontinensen található. A legnagyobb előfinanszírozás a Vale nevű globális bányászati óriásvállalat Salobo nevű brazil rézbányája esetén történt, ez 3,06 milliárd dollár volt. A szerződés alapján a réz mellett kibányászott arany 75%-át kapja a WPM a bánya teljes élettartama alatt. A többi szerződés jellemzően 1 milliárd dollár alatti előfinanszírozást tartalmaz. A partnerek között van a Newmont (a világ legnagyobb, tőzsdén jegyzett aranytermelő cége), a Glencore, a Sibanye-Stillwater, a Lundin és a First Majestic is.

Részvényesek

A részvények pénzügyi befektetők kezében vannak. A menedzsment és a munkavállalók mindössze 0,15%-át birtokolják a részvényeknek.

Kockázatok

A fő működési kockázat az arany és az ezüst áralakulása. A cég profitja jelentős áttételes pozíciót tartalmaz az arany és ezüst árára. A vállalat nyeresége az arany/ezüst árváltozásánál jóval nagyobb mértékben változik. Emellett a Wheaton-ra negatívan hat a tőkeköltségek növekedése, mivel a modell alapján a cég tőkét helyez ki a termelő bányászati vállalatokba.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Uranium Energy Corp: az uránbányászat amerikai üstököse
ELEMZÉS

Uranium Energy Corp: az uránbányászat amerikai üstököse

Az Uranium Energy Corp (UEC) egy gyorsan növekvő, uránérc feltárással foglalkozó, az Egyesült...

Tejár kilátások
AGRÁR SAROK

Tejár kilátások

Ha trendvonalat illesztünk rá, a magyarországi tejárak impozáns növekedést tudnak maguk mögött. Ez azonban már a múlt, a kérdés, miért üt nagyot...

2024. július 22.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben