Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

WEBINÁRIUM

A 2024-es amerikai választások felboríthatják az amerikai és globális gazdaságot?

WEBINÁRIUM
WEBINÁRIUM2024. június 12.   10:45

2024. május 29. - Erste Market webinárium. Hogyan változtathatja meg az amerikai elnökválasztás a globális gazdasági jövőképet?

Tematika:

  • US makro (Fed kamatpolitika) - Hogyan befolyásolja a jelenlegi kamatpolitika az amerikai és globális gazdaságot?
  • Elnökválasztási előrejelzések - Milyen gazdasági és piaci változások várhatók, ha Trump vagy Biden nyeri az elnökséget? Értékeljük az amerikai piac jelenlegi helyzetét.
  • Az S&P Nagyágyúi – Hogyan teljesít ma a korábbi „Hét mesterlövész”, amelyek közül ma már csak négyen vannak és mi a helyzet a többi 496 vállalattal?
  • Mi várható a részvénypiacon a nagy emelkedés után az elkövetkező időszakban?

Előadóink:

  • Juscsák György, a JP Morgan ügyvezető igazgatója,
  • Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. Értékpapír Kereskedés és Speciális Ügyletek üzletágának igazgatója
  • Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője
A webinárium alatt érkezett kérdések és szakértőink válaszai:
 
A kínai internetes részvényekre (ADR) vonatkozó várakozásokról szeretnék véleményt kérni: pl Alibaba, Baidu + elektromos autógyártók.

Az Alibaba bár olcsó, gyengén teljesít, és a többi kínai rivális (JD.com, Pinduoduo-ez a Temu anyavállalata) a fejére nő, sokkal gyorsabban növekednek, úgyhogy a részvényeik is jobban teljesíthetnek.

Az elektromos autógyártók közül a BYD-t szoktuk kiemelni, a versenytársakhoz képest visszafogott az értékeltsége, és nem csak Kínában, hanem globálisan is sikeresen betört a piacokra.

Baidu: Ez talán egy kicsit jobban néz ki, mint az Alibaba, de a mesterséges intelligencia versenyben nem állnak túl jól a kínai piacon, termékeik az Amerikaiak félelmei miatt pedig nem fognak a nagy amerikai gyártókhoz kerülni (pl. egy mesterséges intelligencia alapú keresőmotor).

USA részvénypiacon szabad-e már SHORT Poziciókat keresni?

Lehet, de csak óvatosan. Majdnem mindig lehet olyan részvényt találni, amit érdemes lehet megshortolni. Viszont a piac legvalószínűbbnek tűnő mozgása idén az enyhe emelkedés, különböző méretű korrekciókkal. Ebbe belefér az, hogy a gyengébb fundamentumokkal, rendelkező részvények csökkenjenek. Összeségében viszont, alapvetően az emelkedéshez keresnék még alulértékeltnek tűnő részvényeket.

Önök szerint, ha lesz válság a következő 4 éves elnöki ciklusban, akkor mi fogja azt leginkább okozni?

Két példa (a szemléltetés kedvéért):

  • commercial real estate fog válságot okozni (dominót borítani)
  • az amerikai államadósság kezelhetetlenné válása okoz recessziót

Bármelyik lehet a fentebbiek közül, de szerintem a stagfláció veszélye még nem múlt el. Azaz alacsony növekedés mellett magasan maradhat az infláció. Ezen csak a termelékenység növekedése tud segíteni. Az elmúlt kb. 15 évben használt „pénzosztogatás” nem. Ebben a digitalizáció, az MI térnyerése tud segíteni. Továbbra is kérdéses, hogy az MI tud e annyit javítani a termelékenységen, hogy kitörjünk az inflációs csapdából. Egyelőre úgy tűnik, hogy igen.

Mennyire értenek egyet ezzel a kijelentéssel:

  • A háború le lesz zárva a választás utáni fél évben, bárki nyerje az elnökválasztást.

Indoklásom: mindkettő érdekében áll a mielőbbi lezárás amúgy is, de Biden-nek nem érdeke befejeznie a választásig (háborúval választást lehet nyerni, lásd Bush 2004, Irak), de utána érdeke zárnia. Trump pedig azzal kampányol, hogy befejezi a háborút azonnal.

Szerintem ez bonyolultabb kérdés. Meg lehet fenyegetni az ukránokat azzal, hogy nincs több fegyverszállítás, ha nem kötnek békét területi veszteségek árán is, de azzal meg egy olyan precedens keletkezik, amely a jövőbeli agresszorokat buzdíthat területi követelések érvényesítésére. Lásd Kína és Tajvan esetét. Na meg az is egy komoly kérdés, hogy Trump valójában mit gondol, hiszen azt is mondta, hogy ő pl. azonnal lebombázta volna Moszkvát, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát. Mindannyian tudjuk, hogy ez nagy valószínűséggel nem a háború végét jelentette volna, hanem inkább az eszkalációját.

Trump kijelentette nagyon egyértelműen, hogy Jerome Powell-t nem akarja Fed elnöknek, tehát 2025-ben távoznia kell, ha Trump nyer.

Ez nem okozza azt a szituációt, hogy ha Jerome Powell olyan hosszú Fed-elnöki karriert vízionál, mint ami Greenspan-nek, Volcker-nek volt, akkor az ő személyes érdeke Biden győzelme? És így: a "tőzsde megtolása" kamatcsökkentéssel a választások előtt.

Érdekes elmélet. Annak idején Trump választása volt Powell a Fed elnöki székébe. Bizonyosan csalódott benne, hogy ezek után függetlenként viselkedett és szakmai alapon döntött. Ez szerintem továbbra is fenn áll. Viszont általában az elnöki intézkedések segíteni szokták a gazdaságot és így a tőzsdét is a választások évében. Lásd az előadáson mutatott ábrát. nyilván komolyabb gazdasági eseményekkel szemben menni azért nem lehet. Mint azt a dotcom lufi és a subprime válásg is mutatta.

Gazdasági szempontból milyen hatása lehet az amerikai gazdaságra, ha a NATO/USA tevékenyen részt venne az Orosz-Ukrán konfliktusban (vagy esetleg egy Kína-Taiwan feszültség eszkalációjában)?

Alapesetben ez elpazarolt energia, azaz negatív. Ugyankkor a történelemben láttunk példát arra, hogy a kezdeti esés után komoly emelkedés alakult ki a tőzsdén. Pl. a II. Világháborúba lépést követően 15% esett a Dow Jones index, majd 1942 májusától 1946 júniusáig duplázott az index. hasonló dolgok zajlottak le az első világháborúban is. Ugyanakkor mind a két esetben a győztes oldalon állt az Egyesült Államok. Viszont most valószínűleg más lenne a helyzet. Hiszen ezzel egy világháborút kockáztatna a NATO. Bár azt gondolom, hogy a NATO-nak fölénye lenne Oroszországgal szemben, de nem zárható ki, hogy atomháborúvá szélesedne a konfliktus, az pedig olyan méretű károkat okozna a földön, a földi életben és az emberi gazdaságban, amely a részvénypiacokra komoly negatív hatást gyakorolna.

S ha a háború gazdaság összefüggést vizsgáljuk, akkor a fentebbi két példa esetében az amerikai gazdaság alapvetően növekedett az első és jóval nagyobb mértékben a második világháború alatt. Viszont nagy valószínűséggel egy ilyen eszkalálódó háború, most máshogy nézne ki.

Trump győzelme esetén lehet-e újra kettős adóztatás elkerülési egyezmény az USA és Magyarország közt?

Ha csak Trump és Orbán barátságára gondolunk, akkor igen. Különben szerintem a kölcsönös gazdasági érdekek is ezt diktálnák! Egy ilyen egyezményt tető alá hozni azonban rengeteg idő, a legkedvezőbb forgatókönyv esetén sem számítanék erre 2027 előtt.

A háborúk kimenetelének (tárgyalás, vagy elhúzódás, vagy eszkalálódás) van-e hatása az amerikai gazdaságra? Igen? Nem? Ha igen, melyik verziónak milyen irányú a hatása?

Azt gondolom, hogy egy esetleges béke sem feltétlenül hozná el a szankciók feloldását. Azaz lehet, hogy lenne egy kis pozitív hatása, de vallószínűleg nem számottevő. Az amerikai gazdaság nagy nyitott gazdaság, vagyis a külső tényezők kevésbé, a belső tényezők viszont komolyabb hatással vannak a gazdaság teljesítményére.

Mennyi az esélye, hogy a 10 legnagyobb cég tovább emelkedik?

A 10 legnagyobb részvényből az első hat növekedési részvény. (Microsoft, NVIDIA, Apple, Alphabet, Amazon, Meta) Egyelőre nem lehet  hagyományos értelmében azt mondani, hogy buborék lenne ezen részvények piacán. Hiszen az előremutató értékeltségek, a növekedési kilátásoktól függően 20 és 45 között mozognak, ami azért nem alacsony de azért nem is extra magas értékeltség.  Azt viszont lehet mondani, hogy azért alapvetően nem tűnnek olcsónak ezek a részvények. Vagyis akár emelkedhetnek is, de én már óvatosabb lennék az ezekre megtett tétekkel.

Azt azért megjegyezném, amit ma AI-nek hívnak, az igencsak messze van a valódi AI-től. Ezek most csak igen hatékony adatbázis kezelők, amiket szövegekkel etettek, ezért úgy tűnik, mintha tudnának beszélgetni. Pedig csak jól kezelik az adatbázis indexeket.

Ha arra gondol, hogy a neuronháló valamiféle valószínűségi leképezéseket hajt végre a szövegektől függően, akkor egyetértünk, a jelenlegi tudásom szerint.

AI válasza: A 2024-es évre vonatkozó tőzsdei előrejelzések összességében pozitív kilátásokat mutatnak, bár mérsékelt növekedéssel:

1. **S&P 500 Növekedés**: Az elemzők 11,5%-os nyereségnövekedést és 5,5%-os bevételnövekedést jósolnak az S&P 500 cégeknél 2024-ben [[1](https://www.forbes.com/advisor/investing/stock-market-forecast-2024/)].

2. **Első Negyedév Eredményei**: Az S&P 500 index új csúcsokat ért el 2024 márciusában, és a legjobb első negyedévet zárta 2019 óta [[2](https://www.forbes.com/advisor/investing/stock-market-outlook-and-forecast/)].

3. **Erős Első Negyedév**: A 2024-es év első negyedévében a tőzsde 10%-os emelkedést mutatott, bár az infláció magasabb volt a vártnál [[3](https://www.morningstar.com/markets/q2-update-2024-outlook-stock-market-economy)].

4. **Szakértői Vélemények**: Bár az év első felében lassabb növekedés várható, a második félévben továbbra is növekedést prognosztizálnak a szakértők [[4](https://fortune.com/recommends/investing/stock-market-outlook/)].

Összefoglalva, a tőzsdék várhatóan emelkedni fognak 2024-ben, bár a növekedés üteme mérsékelt lehet, és némi volatilitás is előfordulhat.

Nem tudom, hogy mit gondolnak Önök?

Szerintem az előadáson valami hasonlót fogalmaztunk meg mi is.

Tehát igazuk van az előadóknak... AI: Összefoglalva, bár vannak aggodalmak a 2025-ös évre vonatkozó esetleges recesszióval kapcsolatban, a jelenlegi előrejelzések alapján az alacsony növekedés valószínűbb és jellemző a volatilitás. A gazdasági teljesítmény nagymértékben függ az infláció alakulásától és a kormányzati gazdaságpolitikai intézkedésektől.

Köszönjük.

Melyik szektorban várható leginkább az Al hódítása?

Ezt nehéz megmondani.  Sok szektorra van hatással. Elsődlegesen – jelenleg – az AI chip gyártókra van hatással. Ugyankkor az energia felhasználáson keresztül az elektromos áramot termelő, elosztó cégekre, vagy az adattárházakat üzemeltető, vagy az azoknak éppen épületeket bérbeadó cégekre lehet hatással. Ugyankkor például az orvosi diagnosztikában, oktatásban, akár filmgyártásban is komoly szerepe lehet. S valószínűleg lehet folytatni a sort.

Ha már USA és a világgazdaság, beszélhetnénk-e arról is, hogy hogyan befolyásolhatja az elnökválasztás kimenetele a Kína-Taiwan-USA viszonylatot? Gondolok itt főleg a taiwani TSMC szerepére a hardverpiacon, és ezáltal a szoftver fejlesztők piaci bővülésének korlátaira.

Mint ahogy a múltban láthattuk, Trump intézkedéseit megtartotta Biden, sőt egyes területeken még tovább is ment. Vagyis inkább a kínai-amerikai gazdasági viszony további hűlésére számítunk, bárki is nyer. Valószínűleg Trump esetében erősebb ez a faktor.

Hogy látják az amerikai ingatlan piac kilátásait ? Érdemes-e ingatlanba fektetni jelenleg az USA-ban vagy sem? Miért igen vagy nem?

Egyelőre a magas kamatok miatt az amerikaiak csak akkor adnak el ingatlant, ha nagyon szükséges. Nem akarják lecserélni az olcsó jelzálogot drágára. Ezért a mobilitás csökken, ami negatív kihatással van a gazdaságra. A fentebbi hatás miatt még további áremelkedéseket is láthattunk, de mintha a lassulás jelei mutatkoznának a lakásárak emelkedésében. Mivel úgy tűnik, hogy számottevő csökkenés nem lesz a jelzáloghitelek kamataiban belátható időn belül. Ezért inkább előbb vagy utóbb valamiféle lehűlés, lassulás elképzelhető lehet az ingatlanpiacon.

Az amerikai választás eredménye hogyan hathat a magyar gazdaságra?

Azt gondolom, hogy limitált a hatás. Viszont pl. Trump győzelme esetén, talán újra lehet kettős adóztatást elkerülő egyezmény, amely pozitív lehet. Viszont ennek mértéke másodlagos az egyéb folyamatokhoz képest.

Ha már arany, BTC és kripto valuta véleményük a jelenlegi helyzetben és az elnök választással kapcsolatban mi Önöknek?

Ezeket az eszközöket az Erste nem elemzi.

Milyen hatása lehet az esetleges európai háborúnak?

Egy esetlges EU-Oroszország háborúnak beláthattalan következményei lennének.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Tartotta a kamatokat a jegybank
SZTORI

Tartotta a kamatokat a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésén nem változtatott a...

Rövid távú kilátások az EU gabona és olajos magvak piacán
AGRÁR SAROK

Rövid távú kilátások az EU gabona és olajos magvak piacán

Tekintve a hazai szántóföldi növénytermesztés előtt tornyosuló kihívásokat, nagyon nem mindegy, hogy a kontinens milyen képet mutat e téren....

2024. október 22.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben