Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Pan American Silver: egy magas minőségű eszközökkel és decentralizált menedzsment struktúrával rendelkező, mérethatékony óriás

ÖTLETGYÁR MINI
ÖTLETGYÁR MINIMolnár PéterÜzletkötő - USA specialista2024. június 10.   12:45

A Pan American Silver az egyik legnagyobb kapitalizációjú, ezüstre fókuszáló vállalat. A cég az amerikai kontinensen üzemeltet bányákat, és emellett más kitermelőkkel is tart fenn streaming szerződéseket, amik jelentős bányajáradék bevételeket jelentenek. A társaság 11 termelő bányája 8 különböző észak- és dél-amerikai országban hatalmas, főleg ezüst és aranykészletek kitermelésén dolgozik, de jelentős cink- és ólomérc volumen is felszínre kerül. A Pan American nagyon odafigyel az országkockázatok megfelelő kezelésére. A mostani árak mellett a legtöbb bánya már nyereségesen tud üzemelni, de az igazán hosszútávú értékteremtés érdekében a Pan American Silver jelentős beruházásokat is indított. A társaság 2023-ban sikeresen zárt le egy akvizíciót, amin keresztül felvásárolta a Yamana Gold nevű vállalatot, négy új termelő bányára téve szert. A brazil Jacobina bánya számít a felvásárlás koronaékszerének, ami világszinten is egy elsőrendű aranylelőhelynek számít. A vállalat beruházásokat léptetett életbe a mexikói La Colorada Skarn lelőhely élettartamának meghosszabbítására, illetve a kitermelés felfuttatására. A csoport új projektje a guatemalai Escobal ezüstbányájának műszaki fejlesztése, ami a világ egyik legjobb elsődleges ezüst lelőhelye, ahol annyira magas minőségű az érc, hogy itt a fejlesztés után az ezüst kitermelésének költsége tartósan 10 dollár/uncia alatt tartható. A Pan American tehát izgalmas projektekkel halad tovább a növekedés útján, mind kvalitatív, mind pedig kvantitatív szempontból, ugyanakkor ehhez kiváló minőségű menedzsment és szofisztikált vállalati stratégia is társul. A fejlesztések, illetve az egyre inkább javuló mérethatékonyság miatt jelentős méretű fajlagos költségeket is tudnak csökkenteni évről évre operatív, és adminisztratív szinten is.

Összefoglaló táblázat (Bloomberg, konszenzusos várakozás)

Forrás: Bloomberg

Befektetési sztori

A Pan American Silver már nem számít junior bányászcégnek, sok évtizedes múltja van az amerikai kontinensen. A cég magas minőségű lelőhelyek megszerzésére próbál koncentrálni, míg a kevésbé megtérülő eszközeit vagy eladja, vagy „bérbe” adja streaming szerződéseken keresztül más nagy szereplőknek (pl Glencore, Rio Tinto). A társaság kiegyensúlyozott növekedési sztori mentén halad előre, mely egyaránt rendelkezik mind agresszív, mind defenzív elemekkel. A fő stratégiai irány az ezüst kitermelés növelése. A vállalat legutóbbi éves eredményei messze elmaradtak a történelmi átlagtól, de ez csupán a magas új beruházási ráta miatt van, ami jó eséllyel bőségesen megtérülhet hosszabb távon.

Menedzsment

Michael Steinmann, a vállalat feje egy svájci születésű geológus (Phd.), aki már a 90-es évek óta élt különböző dél-amerikai országokban, jól kiismerve a helyi viszonyokat. 8 évig vezette a Glencore PLC bolíviai kirendeltségét, amikor 2004-ben végül Kanadában telepedett le, és csatlakozott a Pan American Silver csapatához. 2015 óta igazgatósági tag, 2016-tól pedig vezérigazgató lett. A szűken vett vállalatirányítás bár Kanadában történik, de a vállalat felismerte a helyi tapasztalatok és kapcsolatok extrém fontosságát Dél- és Közép-Amerikában, ezért egyfajta decentralizált vállalatirányítást honosított meg, ahol az egyes divíziók relatíve magas autonómiát élveznek a helyi illetőségű ügyek intézésében.

Pénzügyi háttér

A társaság 1,191 milliárd dollár teljes likviditással rendelkezett a 2023-as pénzügyi év végén, amiből 441 millió készpénz, 750 millió pedig azonnal lehívható hitelkeret. A cégnek 801,6 millió dollár a teljes adóssága, amiből 283 millió dollár egy 2027-ben lejáró, 4,625% kuponú kötvény kibocsátás, illetve egy 500 millió dollár értékű, 2031-ben lejáró, 2,63% kuponú kötvény kibocsátás. A nettó hitel/EBITDA mutató 0,7x volt 2023 végén, messze alatta a kritikus 3x értéknek, míg a nettó gearing (nettó hitel/nettó hitel plusz saját tőke) mutató értéke 7%, bőven a kritikus 40% alatt található.

A vállalatnak alig van rövid távú adóssága, ugyanis a tavalyi bányajáradék bevételeinek nagyrészét ezeknek a rövid távú adósságok minimumszintre való leszorítására fordította. A vállalat 2023-ban 130,4 millió dollár osztalékot juttatott vissza a részvényeseinek, ami évi 0,4 dollárt, negyedévenként 0,1 dollárt jelentett részvényenként. A menedzsment felhatalmazással bír továbbá saját részvény visszavásárlási program működtetésére is.

Lelőhely és kitettség

A 11 bányája közül jelenleg a guatemalai Escobal bánya rendelkezik a legnagyobb termeléssel. Itt egy 500 millió dollár értékű fejlesztést hajt végre a Pan American Silver, hogy hatékonyabb legyen az ezüst kitermelés, illetve hogy az új kormányzat szigorúbb környezet- és munkavédelmi előírásának is megfeleljenek.

A 11 termelő bánya összesen 2,3 milliárd dollár árbevételt hozott 2023-ban, amiben a legjelentősebb ország kitettség Peru volt 27%-kal, a második és harmadik helyezést pedig majdnem holtversenyben Chile és Mexikó vitték el (18% és 17%).

Az ezüst össztermelés tavaly elérte a 20,4 millió unciát, az arany pedig 882.900 unciát, melyeknek csoportszinten átlagosan 18,17 dollár/uncia (ezüst), és 1.371 dollár/uncia (arany) AISC költsége volt.

A vállalat folyamatosan fejleszti az eszközeit, melyeken jó eséllyel egyre jobb megtérülést fog tudni elérni a jövőben.

Részvényesek

575 intézményi befektető birtokol összesen 239,07 millió részvényt, ami a teljes állomány 66%-a. A maradék 34% közkézhányad, leszámítva 0,2%-ot, amit a jelenlegi menedzsment birtokol.

Kockázatok

A Pan American Silver legnagyobb kockázata az arany és az ezüst áralakulása, illetve a költségek (munkaerő, energia, gépek). Emellett a cégnek kitettsége van számos latin-amerikai devizában. Az új beruházások jelentős beruházás igénnyel bírnak, ezek megtérülése is jelentős kockázati faktor.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Szigorú szavak, laza lépések
SZTORI

Szigorú szavak, laza lépések

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 25 bázispontos kamatcsökkentés lett: a jegybanki...

Tejár kilátások
AGRÁR SAROK

Tejár kilátások

Ha trendvonalat illesztünk rá, a magyarországi tejárak impozáns növekedést tudnak maguk mögött. Ez azonban már a múlt, a kérdés, miért üt nagyot...

2024. július 22.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben