Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

A First Majestic Silver a világ legnagyobb ezüsttermelője szeretne lenni

ÖTLETGYÁR MINI
ÖTLETGYÁR MINIPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2024. június 6.   14:57

A First Majestic egy Mexikóban és az USA-ban termelő ezüst- és aranybányászati társaság. A vállalat nyereségének fő hajtóereje a magasabb arany és ezüst ár, a költségek szinten tartása, illetve a kitermelt készletek pótlása. A társaság jó minőségű mexikói ezüst- és aranybányákkal rendelkezik, a legutóbbi fejlesztést, a nevadai Jarritt Canyon projektet a költségek elszállása miatt le kellett tavaly állítani, de a megváltozott körülmények miatt tervben van az újraindulás. A fő kockázat az ezüst és arany árak alakulása, a költségek növekedése, illetve a nevadai Jarritt Canyon bánya további sorsa.

Összefoglaló táblázat (Bloomberg konszenzusos várakozás)

Forrás: Bloomberg

Befektetési sztori

A társaság a legnagyobb elsődleges ezüstgyártó szeretne lenni a világban. A termelési érték jelenleg (2023) 60-40%-ban oszlik meg az arany és az ezüst között, de a termelési volumenben 51-szer annyi az ezüst nagysága, mint az aranyé (10,2 millió uncia ezüst és 199 ezer uncia arany). A First Majestic ezüst/arany öntéssel (mint) is foglalkozik az Egyesült Államokban, főleg befektetési arany/ezüst tömböket gyárt. A First Majestic jelentős új lelőhelyekkel rendelkezik – a Jarritt Canyon projekt mellett két fel nem tárt mexikói ezüst/arany/ólom/cink kutatási területet birtokolnak. A Jarritt Canyon újranyitása a 2023 márciusi lezárás után tervben van, mivel a magasabb arany/ezüst árak mellett ez a bányászat is nyereségessé vált. A First Majestic az elszálló energia, a munkaerő és az egyéb költségek miatt zárta le tavaly a lelőhelyet.

Menedzsment

Keith Neumeyer, a cég 2002-es alapítója a mai napig a vállalat vezérigazgatója. Mellette egy nagy tapasztalattal bíró menedzsment működteti a céget. A First Majestic megítélése pozitív az iparágon belül, Keith Neumeyer az egyik legjobb hírnévvel bíró vezető az észak-amerikai bányászati iparban.

Pénzügyi háttér

A vállalat az első negyedév (2024. március 31.) végén 284 millió dollár likvid vagyonnal rendelkezett, a készpénz nagysága 229 millió dollár. A cég 2024-ben 125 millió dollár beruházást tervez. A First Majestic osztalékot is fizet: az árbevétel 1%-át kívánja kifizetni, ami 0,2%-os osztalékhozamot jelent. A cég nettó eladósodottsága alacsony, a nettó adósság/EBITDA mutató 0,63 (2023 vége), bőven 3 alatt van tehát, míg a nettó gearing mutató (nettó hitel/nettó hitel + saját tőke) pedig 4%, tehát alacsonyabb a kritikus 40%-nál. A cég stabilnak tűnik számunkra pénzügyileg.

Lelőhely

A mexikói San Dimas arany/ezüst lelőhely a cég legnagyobb lelőhelye, évi 12,8 millió uncia ezüst-ekvivalens termeléssel és alacsony (16,48 dollár/uncia) termelési költséggel. A Santa Elena és a La Encantada lelőhelyek kisebbek és valamivel költségesebb a kitermelés. A 2023 márciusában leállított nevadai Jarritt Canyon esetében 3,73 millió arany-ekvivalens uncia a potenciál. A cég közlése szerint a teljes bizonyított és valószínű készletek nagysága 122,5 millió ezüst-ekvivalens uncia.

Kitettség

A cég AISC (all-in sustainable cost – a fenntartható termelési költség) ezüst-ekvivalensre vetítve 20,16 dollár/uncia (2023). A cég nyereségének kitettsége az ezüst ára felé a legmagasabbak között van a világon, jelenleg 30%.

Részvényesek

A cég 2%-a a menedzsment, 41%-a intézményi befektetők, 57%-a-a pedig kisbefektetők kezében van. A részvények többségét minőségi alapok birtokolják.

Kockázatok

A fő kockázat az ezüst és az arany áralakulása, a költségek növekedése, illetve a Jarritt Canyon projekt további sorsa. A költségek kétszámjegyű mértékben emelkedtek az elmúlt 12 hónapban.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

Főleg a franciák miatt változott meg az európai kockázati környezet – ezt pedig a forint is bánta

Megváltozott az európai kockázati környezet, ami a forint árfolyamán is meglátszott az elmúlt időszakban. Nagyrészt ennek a bizonytalanságnak a...

Tényleg eltolódik kelet felé az EU sertésállománya?
AGRÁR SAROK

Tényleg eltolódik kelet felé az EU sertésállománya?

Miközben a hazai sertésállomány érzékelhetően elmozdult a mélypontról, az EU sertésállománya tartósan zsugorodik. De vajon a nyugati üldöztetések...

2024. június 24.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben