Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

VÁLLALATELEMZÉS
VÁLLALATELEMZÉSNagy AndrásRészvényelemző2024. április 23.   16:14
Gloster technológia
Célár: 1183 Ajánlás: Vétel
Elemző: Nagy András

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és 976 millió forintos korrigált EBITDA-ról számolt be 2023-as pénzügyi eredménykimutatásában. Ez kedvezőbb ugyan, mint az

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és 976 millió forintos korrigált EBITDA-ról számolt be 2023-as pénzügyi eredménykimutatásában. Ez kedvezőbb ugyan, mint az előzetesen közölt 10,2 milliárdos árbevétel és a 885-940 millió közötti becsült EBITDA, de utóbbi tekintetében még így is elmaradt az 1,2 milliárdos várakozásunktól.

Az eltérés fő oka, hogy a magasabb profitmarzsú cloud, valamint a nemzetközi szoftverfejlesztés is a vártnál kisebb mértékben bővült csak, viszont az alacsonyabb profittartalmú rendszerintegrációs üzletág közel 40%-kal a várakozások felett növekedett. Így a csoportszintű árbevétel felülmúlta a várakozásunkat, de az alacsonyabb marzs miatt az EBITDA elmaradt a várakozásunktól, mivel az eladott áruk és szolgáltatások, valamint az igénybe vett szolgáltatások aránya is magasabb volt az általunk vártnál.

Az alacsonyabb EBITDA hatással volt az adózott eredményre és az anyavállaltra jutó eredményre is, melyek jelentősen elmaradtak a várakozásunktól. Sőt, az egyszeri költségek (akvizíciók, IFRS átállás, BÉT kategóriaváltás) miatt még vissza is estek 2022-höz képest.

Az adózott eredmény kapcsán két érdekességet érdemes megemlíteni. Egyrészt az adózott eredmény 60%-a jutott a külső (kisebbségi) tulajdonosokra és 40% maradt az anyavállalatnál. Másrészt az effektív adókulcs rendkívül magas, csoportszinten 22% volt. Az ok mindkét esetben azonos, a központi költségek felosztásának részleges hiánya. Ugyanis ezek a központot, az Nyrt-t terhelik, és csak részben kerülnek felosztásra a leányvállalatok között. Így aránytalanul nagy költség jut az Nyrt-re, ráadásul ez a cég veszteséges, ami nem állítható szembe a leányvállalatok nyereségével, így adófizetési szempontból is hátrányos ez a felállás.

A közeljövőben részben a hatékonyságnövelő Gloster Level UP program, a nagyobb centralizáció, részben pedig a leányvállalatokban tervezett tulajdonrész növelés enyhíteni fogja ezeket a problémákat.

Az első negyedév végi 3,5 milliárd forintos nyitott rendelésállomány alapján a társaság jó úton halad a felé, hogy elérje a 2024-re általunk várt 11,2 milliárdos árbevételt. Ahogy azonban a 2023-as eredmény is rávilágított, az árbevétel szerkezete nagyon nem mindegy a nyereségesség szempontjából, erre való indikációt pedig a nyitott rendelésállomány jelentés sem tartalmaz.

A 2023-as eredményt csalódásként értékeljük, bár az előzetes eredmény közzétételét követően erre már számítottunk. 2024-ben a Gloster fő célkitűzése a marzsok emelése lehet. Ehhez nem csak a hatékonyságnövelő programok sikeres végrehajtása kell, de a magasabb hozzáadott értékű (felhő, szoftverfejlesztés) üzletágakban is szükséges az erős növekedés, hogy idei 1,7 milliárdos EBITDA várakozásunk teljesíthető legyen.

Fenntartjuk 1.183 forintos célárunkat és vételi ajánlásunkat a részvényre.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben