Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: Vissazeső EBITDA, vártnak megfelelő növekedési tervek

VÁLLALATELEMZÉS
VÁLLALATELEMZÉSNagy AndrásRészvényelemző2024. március 27.   12:23
Gloster technológia
Célár: 1183 Ajánlás: Vétel
Elemző: Nagy András

Az előzetes 2023-as eredmények alapján a Gloster 10,2 milliárd forintos konszolidált árbevételt és 885-940 millió forint közötti EBITDA eredményt ért el, szemben a 2022-es 6,3 milliárdos árbevétellel és a 940 milliós EBITDA eredménnyel. Az árbevétel...

Az előzetes 2023-as eredmények alapján a Gloster 10,2 milliárd forintos konszolidált árbevételt és 885-940 millió forint közötti EBITDA eredményt ért el, szemben a 2022-es 6,3 milliárdos árbevétellel és a 940 milliós EBITDA eredménnyel. Az árbevétel felülmúlja 9,5 milliárdos várakozásunkat, de az EBITDA az alacsonyabb marzsok miatt jelentősen elmarad az 1,2 milliárdos várakozástól.

A frissített stratégia alapján a menedzsment 2026-ra 15,6 milliárdos árbevételt és 3,1 milliárdos EBITDA-t vár, mindkettő gyakorlatilag forintra pontosan megegyezik a decemberi előrejelzésünkkel.

A társaság bejelentette, hogy 2026-tól tervez osztalékfizetést, az osztalékpolitikát még az idei első félévben be fogják mutatni. Modellünkben mi azzal kalkuláltunk, hogy a Gloster 50%-os kifizetési rátát fog alkalmazni, és először 2026-ban, a 2025-ös eredmény terhére fog osztalékot fizetni.

Vélemény: A várttól elmaradó, sőt visszaeső EBITDA kapcsán érdeklődve várjuk a részletes eredményt, hogy mi okozta a gyenge marzsokat. Az előzetes eredményben mindössze az IT bérek meredek emelkedését nevesítette a társaság, mint negatív faktort. A 2026-os tervek teljes mértékben összhangban vannak előrejelzésünkkel, azonban a gyengébb 2023-as év után ennek elérését a korábbinál nehezebbnek tartjuk. Ezt részben ellensúlyozza, hogy nagyobb piacokra céloz a társaság és a Fülöp-szigeteki SSC nyitásától évi 50 millió forintos megtakarítást várnak.

A középtávú stratégia tartalmazza, hogy a Gloster 2025-ig a jelenlegi 51%-ról 70%-ra emeli tulajdonrészét a Minero-ban. A tulajdonrész növelésével modellünkben nem számoltunk, azonban ez sem a konszolidált árbevételre, sem az EBITDA-ra nem hat, mivel már eddig is teljesen konszolidálásra került a leányvállalat. Az eredménykimutatásban a tulajdonrész növekedése a „nem irányító részvényesekre jutó adózott eredmény” csökkenésében, és ezzel párhuzamosan a társaság részvényeseire jutó eredmény növekedésében fog megjelenni. Ezt a módosítást a későbbiekben szükséges lesz a modellünkben figyelembe venni, de számottevő hatást várhatóan nem okoz. Továbbra is fenntartjuk eddigi 1.183 forintos célárunkat és az ehhez tartozó vételi ajánlásunkat.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben