Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Para van!?

KOMMENTÁR
KOMMENTÁRMiró JózsefVezető elemző2024. április 16.   11:55

Tényleg nekimegy Izrael Iránnak? Tényleg ezért esnek a tőzsdék? Ha az EURUSD, az EURPLN, az EURHUF árfolyamot vagy éppen a VIX indexet nézzük, akkor a válasz igen. De nem lehet, hogy más áll e mögött? Izraelből azt lehet hallani, hogy megtorlást akar. Az USA pedig nagyon nem. Izrael...

Tényleg nekimegy Izrael Iránnak? Tényleg ezért esnek a tőzsdék? Ha az EURUSD, az EURPLN, az EURHUF árfolyamot vagy éppen a VIX indexet nézzük, akkor a válasz igen. De nem lehet, hogy más áll e mögött?

Izraelből azt lehet hallani, hogy megtorlást akar. Az USA pedig nagyon nem. Izrael már most is háborúzik a Hamasszal, de kissé nehezebbnek tűnik a célok elérése, mint amit korábban lehetett gondolni. Pedig jelentős támogatást kap az Egyesült Államoktól, s még függőben van egy 14 milliárd dolláros csomag is, amit könnyen elbukhat, ha renitenskedik. Egyelőre élvezi a nyugati hatalmak segítségét. De tényleg elveszítené ezt, ha támadást indítana? Lehet, hogy az USA-nak, a briteknek, s a franciáknak nem lenne más választásuk, mint Izrael mellé állni, de lehet, hogy ezzel a regnáló vezetők buknának is. Szóval ebben a kérdésben elég nagy a bizonytalanság. Ha pedig nem állnának be mögé, akkor Izrael nehéz helyzetbe kerülne. Kétfrontos háborút kellene vívnia úgy, hogy még az első sem túl sikeres. S mindezt további szövetségesi támogatás nélkül. Vagyis – szerintem – a komolyabb válaszcsapásból adódó kockázat Izrael számára jóval nagyobb, mint arra a nem komoly válasz esetén számítani lehet. Nyilván a fő félelem a Hormuzi-szoros Irán általi lezárása, ami komoly kihatással lenne az olajpiacra. A nyersolaj áremelkedése valószínűleg megtörné a csökkenő inflációs trendet, magasabb kamatokat eredményezne, s ezzel a várható gazdasági fellendülés is veszélybe kerülne.

Mindent egybevetve a logika visszafogott választ diktál. S én is ezt tartom reálisabb forgatókönyvnek. S valószínűleg nem csak én vagyok így ezzel. Az olaj árfolyama valójában több mint egy hete stagnál, azaz az olajpiaci szereplők egyelőre nem látnak nagyobb kockázatot mint eddig. Az olaj ára és a nyersanyag árindex az idei évben már nagyot emelkedett korábban. Szóval a jelenlegi hosszú hozam emelkedésben, az ebből következő részvénypiaci áresésben a jelenlegi geopolitikai feszültséget inkább csak katalizátornak tartom. Mint már korábban is leírtam (itt és itt), a lefelé mutató kockázatok az elmúlt időszakban megemelkedtek. Amit most látunk, az ezeknek a kockázatoknak a materializálódása. Mindenesetre a kockázati étvágy csökkenése is (a 8 éves maximumról = ERP minimum) — amit elsősorban a dollár erősödése mutat — komoly szerepet játszhat mostanra a korrekció komolyabbá válásban a részvénypiacokon. Ettől ez még valószínűleg továbbra is az a korrekció, ami már korábban várható volt.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

ALTEO: Új szerződés a MOL-lal
VÁLLALATELEMZÉS

ALTEO: Új szerződés a MOL-lal

Az ALTEO leányvállalata, az ECO-FIRST tízéves szerződést...

Egyre kevesebb gazda Németországban
AGRÁR SAROK

Egyre kevesebb gazda Németországban

Napjainkban, amikor a mezőgazdaság gazdálkodási körülményei alapjaiban és tartósan változnak meg, igen fontos mintákat találni az átalakulás...

2024. május 21.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben