Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Hoppá! Ez már…!

KOMMENTÁR
KOMMENTÁRMiró JózsefVezető elemző2024. április 5.   11:23

Na ez már a Holdról is látszik! A tegnapi nap igen csúnya mozgásokat mutattak be az amerikai indexek. A Dow Jones, az S&P500 és a Nasdaq is becsúszott a 30 napos mozgóátlag alá, egy-egy szép nagy fekete gyertyával. S mindezt azért, mert jó pár Fed monetáris tanácstag...

Na ez már a Holdról is látszik! A tegnapi nap igen csúnya mozgásokat mutattak be az amerikai indexek. A Dow Jones, az S&P500 és a Nasdaq is becsúszott a 30 napos mozgóátlag alá, egy-egy szép nagy fekete gyertyával. S mindezt azért, mert jó pár Fed monetáris tanácstag arról kezdett el beszélni, hogy mégiscsak várnia kellene a Fed-nek a kamatcsökkentések elindításával.

Így a befektetők elkezdtek azon aggódni, hogy ha a ma napvilágot látó munkanélküliségi adatok javuló munkaerőpiacot mutatnak, akkor csúszik a júniusra beharangozott kamatcsökkentés, s esetleg csak a nyár végén valósul meg. Márpedig a ma megjelenő munkanélküliségi ráta a várakozások szerint 3,8 százalékra csökkenhetett a februári 3,9 százalékról.

Mindeközben a hitelpiacon nem volt aggodalom. Az árazások továbbra is 2-3 vágást várnak idénre, s a hosszú hozamok sem emelkedtek. Sőt, az utóbbi még csökkent is. Így azok a nagy fekete gyertyák, amiket tegnap láthattunk, még inkább csúnyának tűnnek. Úgy tűnik, hogy a kockázatvállalási kedv, ami az általam még soha nem látott szintre, 4,13 százalékra csökkenő részvénykockázati prémiumban nyilvánult meg, már nem csak nekem, hanem másoknak is túlzásnak bizonyult. Elértük azt a magasságot, ahol már elkezdünk szédülni, elkezdtünk félni.

Dow Jones

Forrás: Bloomberg

S&P500

Forrás: Bloomberg

Nasdaq

Forrás: Bloomberg

Ugyanakkor látszik, hogy a DAX talán egy picit másképp néz ki, de azért meg lehet bennünk az félelem, hogy itt is megjöhet az a korrekció, ami most már bekopogtatott az ablakon az USA-ban.

DAX

Forrás: Bloomberg

S ha pl. a hazait nézzük, akkor látszik, hogy elégé másképp viselkedik. Sajnos nem jobban, hanem inkább csak határozottan másképpen. Pedig előremutató P/E alapon az amerikai, a német és a magyar indexek között elég határozott „>” relációt lehet kitenni. Erről már többször írtunk. Azaz az USA inkább drágának, a DAX nagyjából átlagos árazottságúnak, míg a BUX inkább olcsónak tűnik.

BUX

Forrás: Bloomberg

Mindent egybevetve azt gondolom, hogy ugyan nincs itt a világvége, de valószínűleg elindult az USA-ban egy komolyabbnak tekinthető korrekció. Mindez cirka 30 százalékos emelkedést követően jöhet, ami ráadásul öt hónap alatt következett be. Szóval normálisnak mondható. Ha pedig az elkövetkező időszakban nem erősödik fel nagyon a korreláció a különböző indexek között – pl. a drágák inkább korrigálnak, az olcsóbbak meg inkább emelkednek –, akkor nem lesz okunk komolyabb aggodalomra. ha viszont együtt kezdenek mozogni az indexek – értékeltségtől függetlenül –, akkor előfordulhat, hogy komolyabb dologról van szó. Most egyelőre az előbbit tartom inkább valószínűnek.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Hol késik a Fed kamatvágás?
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben