Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Kisebb pánik!

KOMMENTÁR
KOMMENTÁRMiró JózsefVezető elemző2024. április 3.   12:12

Két nap 1-1 százalék körüli csökkenés után kisebb pánik alakult ki a piacon. Legalábbis az újságírók fejében. Arról cikkezik mindenki, hogy itt az ideje a korrekciónak. Néhány nappal ezelőtt meg még arról cikkeztek, hogy miért tartott ilyen...

Két nap 1-1 százalék körüli csökkenés után kisebb pánik alakult ki a piacon. Legalábbis az újságírók fejében. Arról cikkezik mindenki, hogy itt az ideje a korrekciónak. Néhány nappal ezelőtt meg még arról cikkeztek, hogy miért tartott ilyen sokáig a Dow Jones indexnek elérni a 40.000 pontot, amit a valóságban nem is ért el. (sic) Az érzelmek hullámvasútját élik meg manapság az amerikai, s nagy valószínűséggel a német befektetők is. (Értem ez alatt az adott piacokon befektetőket.)

A korábbi korrekciókhoz képest most annyi a különbség, hogy a jó kilátások miatt pl. az USA-ban egyre inkább csökken a piac hite a kamatcsökkentésekben. Míg korábban többet vártak a Fed által beharangozott háromszor 25 bázispontnál, addig mostanra ez már inkább kettőhöz közelít a piaci árazások alapján. Mindeközben a Fed döntéshozók nyilatkozataiból továbbra is a háromra lehet következtetni. A nagyobb probléma, hogy a jobb növekedési kilátások miatt is, a 10 éves hozam újra emelkedő pályára állt. Így a december végi 3,8 százalékos mélypont óta mostanra szépen fokozatosan 4,38 százalékra emelkedett. Mint korábban sokszor írtuk, ez nem tesz jót a piacok értékelésének. Szerencse a „szerencsétlenségben”, hogy miközben a 10 éves hozam 58 bázispontot emelkedett, addig a kockázati prémium (Damodaran) az év eleji 4,6 százalékról 4,13 százalékra csökkent április elsejére. Vagyis az 58 bázispontos emelkedést majdnem kiütötte a 47 bázispontos részvénykockázati prémium (ERP) csökkenés. Viszont azért érezzük, hogy az ERP-nek már nincs nagyon hova csökkennie. Gyakorlatilag történelmi mélységekben jár. Ha pedig a 10 éves hozam innen tovább emelkedik, akkor az könnyen hozhat olyan „reccs” hatást, mint amit tavaly augusztus és november eleje között láthattunk. Egy rendes korrekciót.

Ugyanakkor még nem történt semmi vészes. Mármint olyan értelemben, hogy az indexek (S&P500, Dow Jones és Nasdaq) a 20 napos mozgóátlagra estek vissza. A DAX esetében még erről sem beszélhetünk. Akkor kellene elkezdnünk aggódni, ha az indexek becsúsznának a 20-30 napos mozgóátlagok alá. Egyelőre erről máig szó sincs, de azért érdemes nyitva tartani a szemünket. Az elkövetkező napokban eldőlhet ez is.

Viszont egy biztos. Túl vagyunk egy cirka 30 százalékos emelkedésen. Gyakorlatilag minden pozitív várakozás beárazódott a piacba. Innen azért nehéz lehet tovább emelkedni. Szóval továbbra is úgy tűnik, hogy közel lehetünk egy korrekció kezdetéhez, azaz nem árt óvatosnak lenni.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben