Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Mennyi?

KOMMENTÁR
KOMMENTÁRMiró JózsefVezető elemző2024. március 25.   12:53

Mennyi? 30! Igen, majdnem 30 százalékot, 27,8-at emelkedett az S&P500 index a november 2-i mélypont óta. S most megy a fejvakarás, hogy ez sok vagy kevés. A piaci szereplők sokszor az S&P500 index operatív marzsát szokták vizsgálgatni, hogy az magas vagy alacsony....

  • Mennyi?
  • 30!

Igen, majdnem 30 százalékot, 27,8-at emelkedett az S&P500 index a november 2-i mélypont óta. S most megy a fejvakarás, hogy ez sok vagy kevés.

A piaci szereplők sokszor az S&P500 index operatív marzsát szokták vizsgálgatni, hogy az magas vagy alacsony. Összességében azt, hogy az mennyire fenntartható. Így elővettük ezt az adatot, s belerajzoltuk a várakozásokat is (kék historikus, zöld várható értékek a Bloomberg alapján).

S&P500 operatív marzs

Forrás: Bloomberg, Erste

Mint a grafikonon is látható, egy elég erőteljes emelkedés várható az elemzői konszenzus alapján. Olyan magas értékre futhat fel, amilyenre az elmúlt negyed évszázadban nem volt példa. idén 16,7, jövőre pedig 17,5 százalék lehet ez az érték, ami „bődületesen” magas. Ha ehhez hozzávesszük az idénre várható 5, jövőre pedig a 6 százalékos árbevétel bővülést, akkor azt kapjuk, hogy idén ~30, aztán pedig ~15 százalékkal bővülhet az S&P500 operatív eredménye. (A Bloomberg által gyűjtött explicit számok ennél kissé alacsonyabb növekedést, 26 és 12 százalékot mutatnak, ami a különböző átlagképzési hibákból adódhat. Viszont nagyságrendileg hasonló értékeket kapunk.)

Ezek alapján több megállapítást tehetünk. Az egyik, hogy az index nagyjából annyit emelkedett, mint amennyi az operatív profitbővülésre vonatkozó várakozás. S ebben a várt kamatcsökkentés pozitív hatása még nincs is benne, ami, ha pl. 10 éves hozammal számolunk, mint a diszkontráta fő eleme, akkor lehet, hogy nem is lesz. Ugyanis a kamatcsökkentésekkel a növekedési kilátások javulnak, s az inflációs hatás is emelkedhet, azaz a hosszú hozam még akár emelkedhet is. A másik, hogy a jövő évi operatív eredménybővülés még mindig a tőkeköltség felett lehet, hiszen az most a 4,18 százalékos equity risk prémiummal (ERP, Damodaran, 2024. március 1.) és a 4,23 százalékos 10 éves hozammal 8,4 százalékon áll. Ez pedig továbbra is pozitív.

Ezek alapján örülhetnénk, hogy van még tér az emelkedésre. Engem mégis zavar, hogy (i) az idei profitbővülés már gyakorlatilag teljes mértékben beárazódott, miközben azért még vannak kockázatok a rendszerben. (ii) Mindeközben történelmi magasságokba emelkedő operatív marzs a várakozás, ami különben nem lehetetlen a továbbra is magas jegybanki mérlegek (lásd pénteki kommentár) mellett, de azért mégis egy eléggé fölfelé kilógó érték. Egy szó, mint száz, a várakozások eléggé optimisták, s amúgy én is optimista vagyok. Viszont amikor ez az optimizmus már szinte teljes mértékben beárazódik a piacokba, akkor már érdemes egy picit megállni, hátrálni és jobban körülnézni, s talán az sem árt, ha a kezünket a gombon tartjuk. Ilyenkor szokott előfordulni, hogy a hírek valahogy inkább negatívba fordulnak. Ez alatt azt értem, hogy a negatívabb hírek jelentősége, hatása elkezd növekedni. Mindenesetre ebből sok minden még nem látszik. S a világ is úgy néz ki, hogy egy hosszabb pozitív periódus első hullámát lovagoljuk, de azért néha szokott jönni korrekció, s ennek a valószínűsége mostanra eléggé magasra emelkedett.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
ALTEO: Új szerződés a MOL-lal
VÁLLALATELEMZÉS

ALTEO: Új szerződés a MOL-lal

Az ALTEO leányvállalata, az ECO-FIRST tízéves szerződést...

Egyre kevesebb gazda Németországban
AGRÁR SAROK

Egyre kevesebb gazda Németországban

Napjainkban, amikor a mezőgazdaság gazdálkodási körülményei alapjaiban és tartósan változnak meg, igen fontos mintákat találni az átalakulás...

2024. május 21.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben