Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Erős OTP eredmény. Hogyan tovább?

KOMMENTÁR
KOMMENTÁRMiró JózsefVezető elemző2024. március 8.   14:01

Ugyan a vártnak megfelelő, de erős eredménnyel örvendeztette meg az OTP a befektetőket ma hajnalban. Ilyenkor mindig az a kérdés, hogy hogyan tovább? Erre is kaphattunk iránymutatást: Az árfolyamszűrt organikus hitelállomány növekedési üteme meghaladhatja a 2023. évit,...

Ugyan a vártnak megfelelő, de erős eredménnyel örvendeztette meg az OTP a befektetőket ma hajnalban. Ilyenkor mindig az a kérdés, hogy hogyan tovább?

Erre is kaphattunk iránymutatást:

  • Az árfolyamszűrt organikus hitelállomány növekedési üteme meghaladhatja a 2023. évit, ami 6 százalék volt.
  • A konszolidált nettó kamatmarzs az előző évihez hasonló szinten alakulhat, amely 3,93 százalék volt.
  • A konszolidált működési költség/bevételi mutató a 45%-os szint környékén alakulhat, ami tavaly 43,3 százalék volt.
  • A kockázati profil a 2023. évihez hasonló lehet.
  • A tőkeáttét várhatóan csökken, emiatt az éves ROE a 2023. évinél alacsonyabb lehet. Ez nem meglepő annak függvényében, hogy tavaly ez az érték 27,7 százalék volt a tisztított eredmény tekintetében.

Összességében reálisnak tűnik számunkra ez az iránymutatás. Talán kivételt képezhet ez alól a céltartalék képzés, ami 2023-ban nagyon jól alakult. Jóval a sokéves átlag alatt, hiszen összesen 38,5 milliárd forint lett, míg ez akár csak egy évvel korábban is 178,5 milliárd forint volt. Mindeközben a bank tavaly is nagyot növekedett a szlovén (Nova KBM) és az üzbég (Ipoteka) akvizícióval.

Az idén jelentősen kisebb extraprofitadó teherrel számolhatunk. S a kamatsapkák is megszűnhetnek az idei év közepére, melyek az utolsó negyedévben 8,3 milliárd forint leírást eredményeztek. Ugyanakkor mivel az NKBM és az Ipoteka bank csak év közben (februártól és júliustól) lett konszolidálva, így ezek időarányos profitja is hordoz egy kis tartalékot, mintegy 20 milliárd forint pluszt. Lehetne sorolni az egyszeri le- és felfelé mutató tételeket, amelyek többé-kevésbé kiolthatják egymást a fent említett kockázati költségek kivételével. Az utóbbit pedig – jelen tudásunk szerint – kicsit óvatosan magasabbra becsülve a 2023-asnál, de alacsonyabbra a 2022-es értéknél, 100-150 milliárd forint közé téve, azt találhatjuk, hogy a nettó konszolidált eredmény a tavalyihoz hasonló, vagy picit az alatti érték lehet, valahol 900 és 1.000 milliárd forint között. Mindeközben a Bloomberg szerinti piaci konszenzus 795 és 864 milliárd forintot mutat. Az előbbi a számviteli, az utóbbi pedig a tisztított eredményt jelenti.

Az ezek alapján számított tőkemegtérülés, a ROE 19 és 23,5 százalék között alakulhat a kint levő részvényszám függvényében, s az egy részvényre számított 2.900 és 3.600 forint között szóródó eredmények alapján, s a 15.294 forint egy részvényre jutó tőkét figyelembe véve. Ez csakugyan alacsonyabb, mint a 2023-ban látott ROE, viszont még mindig elég magas a jelenlegi 15 százalék körüli tőkeköltséghez képest (COE). Ez alapján az év végére számított fair értéke a tőkének (=ROE/COE) 1,3 és 1,6 között alakulna, miközben a cég értékeltsége jelenleg 1,13-as könyv szerinti értéken áll.

Mindent egybevetve, az iránymutatás erősebb eredményt sugall, mint amelyet a piac vár. Ugyanakkor még a piac által várt ROE alapján is magasabb ROE/COE értéket, azaz magasabb értéket kapunk a tőke potenciális piaci értékére nézve, mint a jelenlegi 1,13.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben