Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Vártnál enyhén jobb eredmény és stabil kilátások az OTP-től

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2024. március 8.   10:15

Az OTP korrigált nettó eredménye 230 milliárd forint volt 2023 negyedik negyedévében, ami 50%-os ugrás az előző év azonos időszakához képest. Az eredmény 4%-kal haladta meg a konszenzust. A 2023-as év egészét tekintve pedig 70%-kal 1009 milliárd forintra emelkedett az eredmény. A...

Az OTP korrigált nettó eredménye 230 milliárd forint volt 2023 negyedik negyedévében, ami 50%-os ugrás az előző év azonos időszakához képest. Az eredmény 4%-kal haladta meg a konszenzust. A 2023-as év egészét tekintve pedig 70%-kal 1009 milliárd forintra emelkedett az eredmény. A korrigált ROE 27,7% volt 2023-ban.

A számviteli nettó eredmény 132,6 milliárd forintot ért el a negyedik negyedévben, ami 15%-os bővülés, éves szinten pedig 990 milliárd forint volt. A korrekciós tételek -97 milliárd forintot tettek ki, amelyből -60 milliárd forint az román leányvállalat eladásához, -18 milliárd forint pedig az Ipoteka Bank badwill korrekciójához kapcsolódott.

A 425 milliárd forintos (korrigált) nettó kamatbevétel negyedéves összevetésben 11%-os, éves összevetésben pedig 43%-os növekedést mutat a negyedik negyedévben. Ez jobb a vártnál; elsősorban a magyarországi operáció teljesítménye (+31 milliárd forint negyedév/negyedév alapon) miatt, ahol a nettó kamatmarzs 57 bázisponttal bővült a harmadik negyedévhez képest, tükrözve az alapkamat jelentős csökkenését. Így a csoportszintű nettó kamatmarzs is lényegesen, 31 bázisponttal 4,26%-ra bővült a negyedik negyedévben. A teljes 2023-as évben pedig 42 bázisponttal 3,93%-ra nőtt a nettó kamatmarzs.

A nettó díj- és jutalékbevételek negyedéves összevetésben 6%-kal, éves összevetésben pedig 21%-kal 132 milliárd forintra nőttek, ami némileg meghaladta a vártat.

Az egyéb nettó nem kamatjellegű bevételek 44%-kal nőttek a negyedik negyedévben, de egyértelműen elmaradtak az előző két negyedév kiugróan magas szintjétől. A 65 milliárd forint megfelelt az előrejelzéseknek.

A működési kiadások jelentősen és a vártnál jobban nőttek a negyedév során (+24% éves, +20% negyedéves összevetésben). A költségek szezonálisan magasabbak voltak, mivel a személyi jellegű ráfordítások a bónusz kifizetésekkel megemelkedtek, és az adminisztrációs, informatikai és marketing költségek is mind emelkedtek az év végén.

A kockázati költségek az előző negyedévek nagyon alacsony szintjéről nőttek, de a vártnál kisebb mértékben. Magyarországon és Ukrajnában céltartalék visszaírás, míg Üzbegisztánban, Oroszországban és Horvátországban jelentős mértékű céltartalék képzés történt.

A nem teljesítű hitelek aránya stabil maradt, 4,3% volt a negyedik negyedévben.

A hitelállomány (árfolyamszűrt teljesítő hitel) növekedése organikusan 1% volt a negyedik negyedévben és 6% a teljes 2023-as évben.

A CET1 mutató 0,2 százalékponttal javulva 16,6% volt.

2024-es kilátások: A ROE alacsonyabb lehet, mint 2023-ban. Az árfolyamszűrt teljesítő hitelállomány organikus növekedése emelkedhet. A nettó kamatmarzs hasonlóan alakulhat mint 2023-ban; a költség-bevétel arány 45% körül lehet majd. A portfólió kockázati profilja hasonló lehet 2023-hoz.

Véleményünk szerint az OTP erős eredményeket hozott a negyedik negyedévben, a jövedelmezőség a vártnál valamivel kisebb mértékben csökkent a nagyon erős előző negyedévekhez képest. Változatlanul a bevételek, főleg a nettó kamatbevétel volt a fő mozgatórugója az eredménynek, de a kockázati költségek és az operatív eredmény is sokat javult, ami nem volt váratlan. A korrigált ROE az utolsó negyedévben is rendkívül erős, 22,5% volt, éves szinten pedig 28%-ot ért el. A negyedik negyedéves adózott nyereség az egyszeri tételek miatt egyértelműen gyengébb volt, mint az előző negyedévekben, főleg a román leánybank eladásához kapcsolódó egyszeri leírás rontotta a negyedéves számokat. Üzbegisztánban az akvizíció utáni portfóliótisztítás a badwill és a magas kockázati költségek korrekciójával folytatódott, mivel különösen a vállalati könyv teljesítménye volt jóval gyengébb annál, mint amit az OTP az Ipoteka Bank tavaly év közepén történő megvásárlásakor várt. A menedzsment 2024-re az Ipoteka Bank helyzetének javulását várja normalizálódó kockázati költségekkel, javuló működési eredménnyel és stabilan növekvő piaci részesedéssel. A ROE csökkenésére vonatkozó idei várakozás nem meglepő a kiváló tavalyi adat után. Összességében azonban elmondható, hogy 2024-ben újabb nagyon jó évre számít a menedzsment. A végleges osztalékjavaslatot április elején teszi közzé az OTP, de az előzetes igazgatósági javaslat 535 forintos egy részvényre jutó osztalékkal számol.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben