Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

VÁLLALATELEMZÉS

ALTEO: Vártnak megfelelő éves eredmény, tovább növekvő pénzügyi flexibilitás

VÁLLALATELEMZÉS
VÁLLALATELEMZÉSMiró JózsefVezető elemző2024. március 1.   09:45
ALTEO utilities
Célár: 3920 Ajánlás: Vétel
Elemző: Miró József

A csökkenő output áraknak (villamosenergia és földgáz) betudhatóan éves összevetésben enyhén csökkent az árbevétel, ami a harmadik és negyedik negyedévben bekövetkező nagyobb mértékű csökkenésnek a hatása. A negyedik negyedévben 45...

A csökkenő output áraknak (villamosenergia és földgáz) betudhatóan éves összevetésben enyhén csökkent az árbevétel, ami a harmadik és negyedik negyedévben bekövetkező nagyobb mértékű csökkenésnek a hatása. A negyedik negyedévben 45 százalékkal esett az árbevétel, de az EBITDA, az operatív és a nettó profit ennél kisebb mértékű csökkenést mutatott. Így az egész éves nettó eredmény 12,8 milliárd forint lett, ami 0,6 százalékos csökkenés jelent éves összehasonlításban, s csak enyhe elmaradást mutat az általunk várt 13 milliárd forinttól. Ha a tavaly májusban zárult Energigas akvizíció kapcsán felmerült nem várt 145 millió forintos extraprofit-adót is figyelembe vesszük, akkor az eltérés igazán marginálisnak tekinthető.

Az éves EBITDA kismértékű, 4 százalék körüli csökkenésében nagy szerepe volt a központi költségek jelentős növekedésének (0,8 milliárd forint), ami a beruházásokhoz kapcsolódó tanácsadói és az ösztönző rendszer költségeinek növekedését jelenti. Mindeközben a termelőegységek EBITDA változásai kiegyenlítették egymást (a Hő- és Villamosenergia termelés, illetve Megújuló csökkent, míg az Energiakereskedelem, a Hulladékgazdálkodás /FE Group/ és az Energetikai Szolgáltatások javult).

A pénzügyi eredmény pozitív lett (720 millió forint), ami a fix kamatozású hiteleknek, a jelentős készpénzállománynak és a magas kamatkörnyezetnek köszönhető. Az idei évben a csökkenő kamatoknak köszönhetően ez a hatás várhatóan csökkenni fog. Ugyanakkor a cég nettó adóssága az év végén 2,3 milliárd forint volt, 33,8 milliárd forint saját tőke mellett. Így az ALTEO nettó eladósodottsága 6,4 százalék. Mindez annak ellenére, hogy a cég nettó 2,6 milliárd forint hitelt törlesztett 2023-ban, s 12,5 milliárd forint értékben indított el önköltséges beruházásokat, amelyek az idei év első felében kezdhetik meg a termelést (20 MW naperőmű, 2x6 MW villamoskazán, 8MW/15MWh elektromos tároló, 3 és 6 MW gázmotor, s még év elején egy 5 MW-os villamoskazán kezdte meg működését). Az év végén a cég 24,3 milliárd forint készpénzállománnyal rendelkezett a könyveiben. Ez az eladósodottsági szint lehetővé teszi, hogy az elkövetkező időszakban az ALTEO 100 milliárd forintot megközelítő beruházást hajtson végre anélkül, hogy meghaladná a korábban etalonnak tekintett 70 százalékos eladósodottságot. Mindeközben a részvények piaci kapitalizációja jelenleg 56,5 milliárd forint.

Habár az eredmény a várakozásoknak megfelelő lett, a kilátásokat továbbra is pozitívnak értékeljük. Ugyanis a romló gazdálkodási környezet (csökkenő földgáz és áram árak) közepette, a cég ugyan egy alacsonyabb szinten stabilizálhatja jövedelemtermelő képességét, de ezt akár túl is kompenzálhatja az egyre növekvő beruházási tér, ami újabb lendületet adhat a profitnövekedésnek. Az előttünk álló időszakban pedig intenzív beruházások kezdődnek az energetikában, amelyben az ALTEO – szerintünk – jól pozícionált szereplőnek számít.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben