Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Zöld alapként működik az Erste ingatlanalapja elsőnek Magyarországon.

BEFEKTETÉS
BEFEKTETÉS2024. február 21.   14:36

A magyarországi ingatlanalapok közül elsőként működik ESG-alapként az Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap. Az ingatlanalap tulajdonában lévő épületek – értékalapon számítva – több mint fele „A” kategóriás irodaház, amelyek mindegyike rendelkezik legalább egy zöld minősítéssel. Az Erste Alapkezelő így már hat ESG alapot kezel, ezek nettó eszközértéke összesen meghaladja a 739 milliárd forintot. Ezek mellett a magyarországi befektetők számára elérhető az Erste Csoport alapkezelője, az Erste Asset Management GmbH által kezelt további 39 ESG-alap is.

Február közepétől ESG befektetési alapként működik az Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap. Ezzel az Erste alapja lett az első olyan magyarországi ingatlanalap, amely tevékenységét a fenntarthatósági, vagyis ESG szempontok (E, environmental: környezeti, S, social: társadalmi, G, governance: vállalatirányítási területek) figyelembevételével végzi. A 708 milliárd forint nettó eszközértékű Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap célja, hogy hozzájáruljon az éghajlatváltozás mérsékléséhez, valamint segítsen előmozdítani az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást. Ennek érdekében az Erste Alapkezelő Zrt. törekszik arra, hogy olyan új építésű ingatlanokba fektessen, melyek zöld minősítéssel rendelkeznek (LEED minősítési rendszer szerint „Gold” vagy a BREEAM minősítési rendszer szerint „Very Good” vagy WELL), és hosszú távon is stabil jövedelmet biztosítanak az alap befektetői számára.

„Nagy öröm számunkra, hogy az Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap február 22-től ESG befektetési alapként működik, ez mutatja a fenntarthatóság iránti elköteleződésünket. Portfóliónk legértékesebb épületei már jelenleg is részletes fogyasztásmérési struktúrával rendelkeznek, a gépészeti rendszereket intelligens épületfelügyeleti rendszer vezérli. Az új ingatlanbefektetéseknél részletes műszaki átvilágítást végzünk, melynek részét képezik az energiahatékonysági szempontok is. A jövőbeli befektetések során minimum követelményként tűztük ki, hogy irodaépület esetén legalább „B”, kereskedelmi épületnél pedig minimum „D” energetikai besorolású legyen az ingatlan. A portfóliót alkotó egyéb épületek kapcsán célunk a mérhetőség fejlesztése és az okosmérés bővítése” – mondta el Pázmány Balázs, az Erste Alapkezelő igazgatóságának elnöke.

Az Erste Alapkezelő működésének szerves része a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontok implementálása, a társaság elkötelezett a fenntartható és felelős befektetések iránt. A fenntarthatósági témákban tanúsított aktivitásának köszönhetően korábban a Magyar Nemzeti Banktól az év Zöld Befektetési Alapkezelő elismerést elnyerő Erste Alapkezelő az Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alappal együtt már hat fenntartható befektetési alapot működtet, ezek nettó eszközértéke meghaladja a 739 milliárd forintot. Ezek mellett a magyarországi befektetők számára elérhető az Erste Csoport alapkezelője, az Erste Asset Management GmbH által kezelt további 39 ESG-alap is.

Az Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap ingatlanportfóliójának – értékalapon számítva – több mint felét jelenleg az „A” kategóriás irodaházak teszik ki. Ezek az épületek mind rendelkeznek legalább egy zöld minősítéssel, az energiahatékonyság növelését célzó felújítások pedig biztosítják, hogy az irodaházak még inkább hozzá tudjanak járulni az éghajlati kockázatok mérsékléséhez. Az alap számára kiemelten fontos a felelős hulladékgazdálkodás is, az ingatlanportfólió 90 százalékában szelektíven gyűjtik a hulladékot. Az Erste elkötelezett az alternatív közlekedési módok támogatása mellett, ezért az ingatlanalap 2028-ig a kezelésében lévő irodaépületek minimum 80 százalékánál biztosítani kívánja az elektromosautó-töltés lehetőségét, valamint kiemelt figyelmet fordít a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésére valamennyi irodaházában.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben