Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

„Világbéke”

KOMMENTÁR
KOMMENTÁRMiró JózsefVezető elemző2024. február 19.   13:07

Egyelőre messze van az oly sokak által, s a sztereotípiákban a szépségversenyek résztvevői által áhított világbéke. Sőt, Donald Trump múlt heti kijelentése komoly pánikot okozott az európai vezetők körében. Ez különben nem új dolog, már...

Egyelőre messze van az oly sokak által, s a sztereotípiákban a szépségversenyek résztvevői által áhított világbéke. Sőt, Donald Trump múlt heti kijelentése komoly pánikot okozott az európai vezetők körében. Ez különben nem új dolog, már korábban, sőt előző elnöksége idején is fenyegetett azzal, hogy ha a NATO tagok nem teljesítik kötelességeiket, akkor az USA nem fogja megvédeni őket egy külső támadás esetén. Így az elmúlt héten hatalmas lendületet vett az EU védelmi felkészülése. A németek már nem is 2, hanem 3-3,5 százalékos GDP-arányos hadikiadási szükségletről beszélnek. Ez pedig nem kis összeg a 4.100 milliárd euró nominális GDP-vel rendelkező országban. Különben az EU esetében, amelynek a GDP-je idén elérheti a 19.350 milliárd dollárt, a 2 százalék mintegy 350 milliárd dollár katonai kiadás jelentene. Viszont vannak, akik ennél is többet költenének. Ilyen pl. Magyarország, melynek idei költségvetésében a GDP 2,5 százalékára rúgó hadikiadás van betervezve. Ez nyilván pozitív lehet a 4iG és a Rába gazdálkodására nézve is.

A Rheinmetall árfolyama is elszállt az ominózus Trump beszéd óta, s cirka 19 százalékot emelkedett. A hétvégi események kapcsán pedig ma is rendesen veszik a cég részvényeit, amely az egyik motorja (lásd pénteki kommentárt) a DAX emelkedésének. Csak kis súlyának tudható be, hogy nem rángatta meg jobban a DAX-ot az elmúlt napokban. Különben a védelmi költségek akár több száz milliárd eurós megugrása komoly kihatással lehet a 2022-ben még 6,4 milliárd euró árbevétellel rendelkező cégre. Tavaly ez már 7,5 milliárd környékére emelkedhetett, s idén tovább gyorsul a növekedés, s a közel 30 százalékos emelkedéssel elérheti a 9,6 milliárd eurót. Persze ebben a legnagyobb szerepet a lőszergyártás felpörgése játszhatja, ahol 50 százalékos, mintegy 1 milliárd eurós növekedésre számítanak. 2026-ig nagy eredménybővülést várnak tőle, aztán pedig inkább stagnálást. (Békével számolhatnak addigra az elemzők.) Mindenesetre addig az éves átlagos profitbővülés 27,6 százalék a jelenlegi várakozások szerint, amihez 20-as előremutató P/E érték tartozik. Így a hároméves PEG ráta 0,7-en áll, ami nem mondható soknak. Viszont, ha az ötéves várható átlagos növekedést nézzük (amelyben különben a bizonytalanság is nagyobb), akkor már nem ilyen szép a helyzet a 16,2 százalékos átlagos növekedéssel. Az már 1,2-es PEG rátát ad, ami már nem annyira szexi. Kérdés, hogy az előrejelzések mennyire megbízhatók, s mit várhatunk 2026 után. Egy szó-mint száz, nem tűnik annyira elszálltnak az árazás, de technikai alapon viszont igen. Az MACD hasonló magasságban csak az orosz-ukrán háború kitörésekor volt. Az RSI is jóval a 75 pontos érték fölött áll. Szóval eléggé túlvettnek tűnik, az elmúlt egy hét árfolyammozgásának köszönhetően.

De csak részben akartam ma erről írni. Igazándiból az ragadott meg, hogy ha kitörne a világbéke, akkor a felszabaduló összegből mennyi elesett emberen lehetne segíteni. A világ hadi kiadása tavaly 2.240 milliárd dollár körül volt, s ez növekedhet most tovább, méghozzá elég dinamikusan. Mindeközben 700 millió ember él mélyszegénységben, ami azt jelenti, hogy évente kevesebb mint 700 dollárból oldják meg az életüket. Ha nem költenénk fegyverkezésre, az 3.200 dollárt jelentene minden mélyszegénységben élő számára. Vagy ha ezt a pénzt termelő beruházásokba fektetnénk, akkor az a világ GDP-jét 0,23 százalékponttal növelné 10 százalékos elvárt megtérülés (tőkeköltség) és cirka 100.000 milliárd dollár nominális világ GDP mellett. Már ez a növekedési többlet, amely minden évben jelentkezne, is sokat segíthetne a szegénység felszámolásában, ha lenne megfelelő akarat rá, na meg a világbékére.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Hol késik a Fed kamatvágás?
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben