Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

WEBINÁRIUM

2024 a Sárkány éve – Izgalmas időszak lehet ez a tőkepiacokon is?

WEBINÁRIUM
WEBINÁRIUM2024. február 8.   13:44

2024.01.30. Erste World webinárium. Szakértőink a 2024-es várakozásokról beszélgettek.

Érintett témák:

  • Erste elemzői várakozások 2024-re
  • Mit várnak a piacoktól a legnagyobbak? (Fidelity, JPMorgan; Amundi alapkezelők)
  • Az unokáink is fizetni fogják avagy valóban problémát jelent-e a növekvő eladósodás?
  • A tőkepiaci forgatókönyveket mennyire írhatják át az eszkalálódó geopolitikai kockázatok?
  • Devizapiaci várakozások: pl. a tavalyi nagy feltámadás után idén mit várhatunk a forinttól?

Előadók:

  • Bencze Lajos, az Erste World vezetője
  • Rebák Attila, az Erste Advisory Desk vezetője
  • Al-Hilal István, a Fidelity International közép-kelet európai igazgatója
  • Juscsák György, a JP Morgan alapkezelő igazgatója
  • Szomodi Balázs, az Amundi Third Party Értékesítési és Termékfejlesztési vezetője

A webinárium alatt érkezett kérdések és szakértőink válaszai:

Véleményük szerint a BUX meddig emelkedhet? Ezen belül az OTP és a Telekom részvényeket hogyan értékelik, mi lehet a maximuma a két részvénynek?

Az elmúlt hónapok emelkedése ellenére a BUX index még mindig kedvező értékeltség mellett forog, így van még tere az emelkedésnek. Megítélésünk szerint átlag felett teljesíthet a hazai börze. Konkrét szinteket nem fogalmaztunk meg sem a BUX, sem az összetevői tekintetében.

Ha 2024-re az USA profit emelkedés várható és optimistán látják a piacukat, javasolják az osztalék fizető USA ETF-ek vásárlását?

Minél rövidebb időszakot nézünk, annál nagyobb a szerencse szerepe a befektetések hozamában. Hosszabb távon már nagyobb biztonsággal lehet előre jelezni a piacok várható hozamát. Ebben az értékeltség van a segítségünkre, ami szerint az amerikai piac messze átlag feletti (csúcs közelében lévő) értékeltségen forog. Ilyen esetekben a múltban sok évig alacsony megtérülést mutatott az amerikai piac. Erre számítunk most is. A magas osztalékot fizető amerikai részvények valamivel vonzóbbak, de úgy gondoljuk, hogy vannak a tőkepiacnak vonzóbb szegmensei is. Érdemesebb például globálisan befektető alapokat előnyben részesíteni, amelyek magas osztalékot fizető társaságokba fektetnek.

Forint kötvényalapokba érdemes-e még fektetni? És ha igen akkor a hosszú vagy a rövid preferált? ERSTE Nyíltvégű XL Kötvény Befektetési Alap idén még tartható?

A kötvényalapok mindig részét képezik egy diverzifikált portfoliónak. Továbbra is javasoljuk a forintos alapokat, de olyanokat amelyek kamatlábérzékenysége alacsonyabb (Duett esetleg Kamatoptimum).

Ha részvény, akkor a részvények mely csoportja? Melyek USA-ban? Melyek EU-ban? ill. melyek a Fejlődő piacokon?

Minden régióban az érték (value) alapú részvényeket részesítjük előnyben. Régiók közül a fejlődő piacok a legvonzóbbak, és USA a legkevésbé.

Részvény kategóriában a value vagy a growth - típusút preferálják?

Mindenképpen a valuet. Hosszú évek vesszőfutása után extrém kedvező értékeltségen forognak ezek a papírok, és várakozásaink szerint a következő 5-7 évben jelentősen felülteljesíthetik a growth típusú részvényeket.

Ha mindenki hitelbe folytja a bánatát akkor az a kérdés kinek van rá több ideje, ill. ki lesz az első akinél baj lesz először a magas hitel állományból. Magyarország lehet hogy elől áll a versenyben.

Erre választ nehéz adni, de érdemes objektívan megnézni, hogy melyik ország adósságszerkezete a legkedvezőtlenebb (hamarabb sok hitel jár le), illetve, hogy milyen a külső és a belső finanszírozás aránya. Ez utóbbi tekintetében jelentősen csökkent az elmúlt 10 évben Magyarország sebezhetősége.

A 2023 évi ajánlásokhoz hasonlóan mi vonatkozik 2024 évre?

Az ajánlások mindig a várható hozamoktól függnek, ezért nehéz már februárban egész évre érvényes ajánlásokat megfogalmazni. Jelenleg a dióhéjban a következők. Hazai kötvényeknél alacsonyabb kamatlábérzékenység. A részvények arányát érdemes a semleges szint alatt tartani. A growth típusú részvények arányát érdemes 50 százalék közelébe csökkenteni. Érdemes 10 százalék közelébe emelni a fejlődő piaci részvények arányát. Az európai kötvénypiacon egyelőre nem érdemes magas kamatlábkockázatot futni, Amerikában viszont igen.

George segít a befektetéseidben!

Legyen egészséges a portfóliód és nyerj iPhone-t vagy 1 millió forintot!
PODCAST

Karnyújtásnyira az 1000 milliárdos OTP-nyereség, folytatódhat a blue chipek komoly eredménytermelő képessége

Bár a tavalyi évet visszaeséssel zárta a magyar gazdaság, ez messze nem volt olyan mértékű, hogy érdemben befolyásolja a magyar tőzsdei nagycégek...

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben