Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Gyorsjelentés dömping lesz ma az USA-ban

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2015. április 22.   09:29

Egyelőre holtponton áll a görög sztori. A CDS felárban sincs jelentős változás, azaz a piac továbbra is 45 százalék körüli valószínűséget lát arra, hogy egy éven belül csődbe mennek. Közben az amerikai piac ugyan küzd a ferde (csökkenő) tető áttörésével, de egyelőre ez eddig nem sikeredett. Szerintünk erre akkor kerülhet sor, ha a gyorsjelentési szezon jól sikerül az...

Egyelőre holtponton áll a görög sztori. A CDS felárban sincs jelentős változás, azaz a piac továbbra is 45 százalék körüli valószínűséget lát arra, hogy egy éven belül csődbe mennek. Közben az amerikai piac ugyan küzd a ferde (csökkenő) tető áttörésével, de egyelőre ez eddig nem sikeredett. Szerintünk erre akkor kerülhet sor, ha a gyorsjelentési szezon jól sikerül az USA-ban. Egyelőre az erős dollár miatt félnek a profitok visszaesésétől, ezért a gyorsjelentési szezon végeredménye fontos lehet majd a további mozgás szempontjából. Eddig különben az S&P index 500 részvényéből mintegy 20 százalék jelentett, ezek eredménye cirka 7,2 százalékkal bővült, ami 7,8 százalékos meglepetés a gyakorlatilag stagnálást mutató várakozásokhoz képest. Vagyis a piac egyelőre teljesíti a kitöréshez szükséges kritériumot. A mai gyorsjelentési dömping ilyen szempontból fontos. Érdemes lesz figyelni dél körül a BoNY, a McDonald’s, a Coca-Cola és a Boeing gyorsjelentéseit, majd piaczárás után a Facebook és az eBay számait.

Németországban tegnap félelmetes ZEW indexet láthattunk. A jelen időre vonatkozó komponens az egekbe szökött, miközben a jövőbe mutató a várakozások alatt maradt. Ez egyes piaci megfigyelők szerint nem utal túl sok jóra a folytatás tekintetében. Ettől függetlenül a DAX továbbra is küzdeni szándékozik a 20 és 30 napos mozgóátlagokkal. Mindenesetre van egy olyan gyanúnk, hogy ez a támadás nem feltétlenül lesz sikeres.

Itthon az adótörvény változások keverték meg egy picit a befektetőket. Ugyan a bankadó a vártnak megfelelően alakul, de ettől függetlenül azért húztak az OTP árfolyamán, biztos, ami biztos alapon. Az Mtel-t viszont nem kímélték. Az adóváltozással kapcsolatos pletykákra annak idején cirka 20-30 forintot húztak rajta, amit most vissza is adott a részvény árfolyama. vagyis a tegnapi bejelentések ma már nem igazán fognak hatni. Így a BUX-ban oldalazásra számítunk a mai napon.
Piaci áttekintés
- Leválaszthatják a Yahoo Japan-t
- Június 30-ra csúszhat a görög reformcsomag bemutatása
- Süllyed a WTI a készletadatokra, 1.200 dolláron ragadt az arany
- Nem okozott forintgyengülést a tegnapi kamatcsökkentés
- Sokéves csúcson az ázsiai részvénypiacok
- Varga Mihály bejelentette a jövő évi adóváltozásokat
- 15 bázisponttal 1,8%-ra vágták az alapkamatot
- Oldalazásra számítunk ma a Budapesti Értéktőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- Főként oldalaztak a vezető tengerentúli részvényindexek a tegnapi kereskedésben, de záráshoz közeledve egyre negatívabb hangulat rajzolódott ki. Fontos makroadatok nem érkeztek tegnap, ennek ellenére nem volt unalmas a kereskedés, mert számos vállalati jelentés érkezett (Dow -0,47%, Nasdaq 0,39%, S&P500 -0,16%).
- A Yahoo zárás után közzétett gyorsjelentése elmaradt a várakozásoktól, hiszen a 15 centes egy részvényre jutó eredménynél 3 centtel erősebb számokat várt a piac (bázisidőszak 35 cent). A hirdetési bevételek 7%-kal estek, ráadásul a Twitter is megelőzte már a Yahoo-t az amerikai piacon. Pozitívumot a mobilhirdetések alakulása mellett a sajtótájékoztatón bejelentett Yahoo Japan eladása jelentett. Utóbbi nagy valószínűséggel az Alibabához hasonlóan spin-off formájában valósulhat meg. A 35%-os részesedés 9 milliárd dollárt ér, aminek az adóhatása 3 milliárd dollárt jelentene. Ha ez bent maradna a rendszerben, akkor komolyabb megugrást láthatnánk az árfolyamban.
- Márciusi lakásértékesítési adatokra figyelhetnek a befektetők ma délután.
- A mai napon az AT&T, a McDonald’s, a Coca-Cola, az eBay és a Facebook is közzé teszi soros számait. A Facebook esetén 41 centes EPS-t és 3,56 milliárd dolláros bevételt vár a piac.
Európa
- Minimális mozgást láthattunk szerte Európában tegnap. Az emelkedés 0,1-0,4% közötti értékeket vett fel.
- Továbbra sincs megállapodás Görögország és az EU között. Javulást talán majd a mai német-görög találkozó hozhat Brüsszelben. A görög pénzügyminiszter szerint közelednek az álláspontok, de megállapodásra április 24-ig nem kerül majd sor. Az új időpont június 30-a lehet, amikor a négyhónapos program meghosszabbítása lejár.
- Makroadatok hiányában a legutóbbi brit kamatdöntő ülés jegyzőkönyvét lapozgathatjuk majd.
Olaj, arany
- A WTI 56 dollár alá esett, miután a piac egyre inkább aggódik a növekvő USA nyersolaj készletek miatt. A piaci várakozások szerint 3,2 millió hordóval nőttek a készletek az elmúlt héten. A készletadatokon kívül jelentős befolyásoló tényező nem volt a piacon: az iráni tárgyalások egyelőre megakadtak, míg Jemenből vagy Líbiából sem érkezett új hír.
- Az arany 1.200 dolláron ragadt ma reggel. A befektetők mérlegelik a legfontosabb mozgatórugókat: az erős dollárt, az enyhülő közel-keleti és a növekvő görög válságot, valamint a szárnyaló részvényárakat. Egyelőre nem tűnik úgy, hogy ezen tényezők közül bármelyik döntő lenne, de a súlyok bármikor jelentősen változhatnak.
Devizák
- A tegnapi várt 15 bázispontos kamatcsökkentés nem okozott érdemi elmozdulást a forint piacán. A késő délutáni órákban azonban volt némi forintgyengülés az euróval szemben, az árfolyam 298,5-ig korrigált. Ez azonban nem túl jelentős az elmúlt napok erősödésének fényében.
- Az EUR/USD kurzusa oldalazott a tegnapi kereskedésben, az árfolyam 1,073 környékén mozgott. Jelenleg a sáv közepén tartózkodik az árfolyam, a tegnapi doji gyertya alakzat pedig azt jelenti, hogy az irány jelenleg bizonytalan.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,9%-ot, a Hang Seng 0,3%-ot, a Shanghai index 2%-ot emelkedett. Ez a japán részvényindex esetében 15, a Shanghai index esetében pedig 7 éves csúcsot eredményezett.
- A japán külkereskedelmi mérleg a várakozásoknak megfelelően 2012 óta először lett többletes. Az export a várakozásoknak megfelelően 8,5%-ot emelkedett, ugyanakkor az import 14,5%-kal esett vissza, míg a várakozás csak 12,6%-os csökkenés volt. Az adat ellenére az USDJPY árfolyamban csak enyhe jenerősödés volt tapasztalható. Az exportot elsősorban az autógyártás és az elektronika húzta, míg az importot az alacsony energiaárak nyomták le.
- A kínai részvénypiacot elsősorban az újabb lazításról szóló spekulációk hajtották felfelé.
- Tegnap először fordult elő, hogy kínai állami vállalat jelentett csődöt, ez azonban nem különösebben rázta meg a befektetőket. A Baoding Tianwei Group 13,8 millió dolláros kamatfizetési kötelezettségét nem tudta teljesíteni.
Határidős piacok
- Alapvetően pozitív hangulat uralkodott ma reggel a határidős piacokon. EUR/HUF (napi felbontás)
Vállalati hírek
- Varga Mihály tegnap bejelentette a jövő évi adóváltozásokat.
- A bankadó a mérlegfőösszeg 0,31%-a lesz a korábbi 0,53% helyett. Ez a vártnak és az EBRD megállapodásnak megfelelő. Az OTP a jelenlegi 30 milliárd forint helyett 18 milliárdot fizethet majd, míg az FHB esetében 2,8 milliárd forintról 1,6 milliárd forintra csökkenhet a bankadó. A részvényenkénti pozitív hatás az OTP esetében 350 forint, míg az FHB-nál 150 forint, ami részben már korábban beárazódott, így tegnap a bejelentés után már csak minimális árfolyamreakció volt tapasztalható.
- A társasági adó és a többi különadó nem változik, ami a Magyar Telekom-ra negatív, hiszen korábban a kormány a távközlési adó csökkentéséről beszélt. A Magyar Telekom 7,5 milliárd forint vezetékadót és 24-26 milliárd percalapú különadót fizet. Az adócsökkentésről szóló korábbi híresztelésekre a papír árfolyama emelkedett, most kb. ugyanennyit csökkent.
- Az szja kulcs 16%-ról 15%-ra csökken.
- A Nemzetgazdasági Minisztérium 1,8-2% közötti inflációval, 2,5%-os GDP-vel, 2% körüli hiánnyal és 308-as EUR/HUF árfolyammal számolt.
Gazdasági hírek
- Tegnap az MNB monetáris tanácsa a vártnak megfelelően újabb 15 bázisponttal 1,8%-ra vágta az irányadó rátát.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben