Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Javuló világgazdasági kilátások – jól hasító amerikai cégek

PODCAST
PODCAST2024. január 10.   13:35

A Világbank 2,6 százalékra javította a 2023-as globális gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését a júniusban becsült 2,1 százalékról.

Az idei évvel kapcsolatos várakozásán azonban nem változtatott, továbbra is 2,4 százalékos világgazdasági bővülést vár. Számos feltörekvő gazdaság középtávú kilátásai romlottak, a legtöbb nagy gazdaság növekedése lassul. Az elemzők most azt találgatják, hogy a lassulás közepette összejön-e az úgynevezett puha landolás, vagyis a nagy gazdasági térségek képesek lesznek-e a monetáris szigorítások után, recesszió nélkül átvészelni az ezzel járó gazdasági lassulást. Egyelőre sehol sem várnak gazdasági visszaesést, de az olyan Fekete Hattyúk, mint például a Kína és Tajvan közötti helyzet elmérgesedése, változtathatnak az alapvetően optimista helyzeten. Az Egyesült Államok gazdaság tavaly 2,4 százalékkal nőhetett. A héten induló gyorsjelentési szezonból megtudjuk majd, hogy ebből a növekedésből milyen módon vették ki a részüket a tőzsdei cégek.

„2024 annak a tesztje lesz, hogy a 2022-rs inflációs sokk és a 2023-ra adott kamatemelési válasz milyen hatást váltott ki. Idén elindulhat a FED és az EKB kamatcsökkentése, a kamatok modernizálása. Még mindig van egy visszapattanó inflációs kockázat, ha a jegybankok túlságosan hamar kezdenek el enyhíteni” – fogalmazta meg az idei évvel kapcsolatos várakozásait Nagy András, az Erste elemzője. Arról is beszélt, hogy idén egy „eléggé sovány”, 0,5 százalékos gazdasági növekedést várnak az Eurózónában. A negyedéves dinamika változhat. Tavaly az első félév volt erősebb, a második félév pedig jóval gyengébb. Idén ennek pont a fordítottja várható. A német gazdaság egyértelműen visszahúzza az európai teljesítményt, és csak enyhe javulás várható tőlük. A német problémák kihatnak majd egész Európára.

„A növekedésnek két mozgatórugója lehet, az egyik a kamatok csökkentése a jegybankok részéről, a másik pedig a reálbéreknek a növekedése. 2024-ben emelkedhet újra a fizetések vásárlóértéke. Az Eurózónában például 5 százalékkal emelkedtek a bérek, 2,5 százalékos infláció mellett, vagyis a reálbérek 2,5 százalékkal emelkedhetnek” – fogalmazta meg az általános várakozásokat Nagy András. Az Erste elemzője szerint az amerikai gazdaság növekedése jelentősen visszaeshet, várhatóan 1,4 százalékkal bővül majd az amerikai GDP. Az amerikaiak elkölthették a COVID-időszak alatt megspórolt tartalékaikat, illetve az akkor kapott jóléti juttatásaikat. Itt is a lakossági fogyasztás a kulcselem, de itt negatív értelemben. Az Egyesült Államokban idén novemberben elnökválasztás lesz. „A GDP-n belül a húzóágazat a kormányzati költekezés lesz, ez mutatja azt, hogy választási év lesz, költségvetési megszorítások nélkül” – értékelt Nagy András, az Erste részvényelemzője.

Kína nem fog recesszióba kerülni, a kihívások ellenére 2024-ben 4,5 százalékkal bővülhet a gazdasága.

Indul az amerikai gyorsjelentési szezon

„A nagyobb bankok és a Delta Airlines közli először a tavalyi 4. negyedéves számait. A pénzintézeteknél vegyes kép várható. A bevételüknél kisebb emelkedés várható, de a nyereségük 20 százalékkal is visszaeshetett a magas kamatok miatt” – adott némi ízelítőt a várakozásokból Péntek Ádám, az Erste elemzője.

A feldolgozóipar gyengélkedik, a szolgáltatások viszont erősek maradtak az Egyesült Államokban. Segített az is némileg az amerikai gazdaságon, hogy az emberek egyre többet utaznak. „A légitársaságoknak jól sikerülhetett a negyedévük. A kerozinárak nem ugrottak meg jelentős mértékben. Most olyan 70-75 dollár közé állt be a kőolaj világpiaci ára. „Az S&P 500-es cégek a tavalyi negyedévben éves szinten 3,1 százalékkal emelkedhetett az árbevételük. Mivel azonban az infláció magas volt, ezért a profit csak 1,3 százalékkal bővülhetett” – részletezte Péntek Ádám, az Erste elemzője.

A beszélgetésben szóba került még, hogy:

  • Több mint 40 százalékkal emelkedhetett az amerikai kommunikációs cégek árbevétele
  • A Meta és az Amazon igencsak megborítja a cégek átlageredményeit
  • 20,3 százalékos visszaesés az egészségügyi szektorban, mert a Covid vakcinák iránt alig van kereslet
  • Az energiaipar 30 százalékkal eshetett vissza

Nagy Andrással, az Erste részvényelemzőjével és Péntek Ádámmal, az Erste elemzőjével Nagy Károly beszélgetett.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben