Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

WEBINÁRIUM

Adómegtakarítási lehetőségek

WEBINÁRIUM
WEBINÁRIUM2023. december 11.   11:10

2023. november 29. - Erste Market webinárium. Ismerd meg a befektetésekhez kapcsolódó adómegtakarítási lehetőségeket

Dátum: 2023.11.29. 17:00

Érintett témák:

  • A Tartós Befektetési Számla működése
  • Nyugdíj-előtakarékossági Számla bemutatása
  • Automatizált befektetési lehetőségek

Előadók:

  • Fehér Ádám,az Erste Befektetési Zrt. fiókhálózati értékesítési menedzsere,
  • Végh Sándor,az Erste Befektetési Zrt. fiókhálózati értékesítési menedzsere

A NYESZ-R számláról IDE kattintva, a TBSZ számláról pedig IDE kattintva tájékozódhatsz részletesen.

A webinárium alatt érkezett kérdések és szakértőink válaszai:

Csak készpénzzel lehet indítani TBSZ-t, vagy meglévő portfóliót is át lehet vezetni rá?

TBSZ számlára csak készpénz helyezhető, azonban az Erste Befektetési Zrt-nél lehetősége van az ügyfeleknek megbízást adni értékpapír normál számláról TBSZ számlára helyezésére, mely három tranzakciót foglal magába: értékpapír eladás normál számláról, ellenérték átvezetése normál számláról TBSZ számlára, valamint értékpapír megvásárlása a TBSZ számlán. TBSZ számla nyitásakor az ellenértéknek el kell érnie a nyitáshoz szükséges limitet. A megbízás díjáról az Erste Befektetési Zrt mindenkori hatályos üzleti díjjegyzékében tájékozódhat.

Amerikai részvények adózása hogyan alakul a jövő évtől a TBSZ-en?

A kapcsolódó tudnivalókat az ErsteMarket-en foglaltuk össze: https://www.erstemarket.hu/tartalom/176232/megszunik-az-usa-magyar-adoegyezmeny-minden-amit-tudni-akartal-20231129

TBSZ számla esetén van minimum lekötési idő?

A TBSZ számla bármikor feltörhető, azonban bármilyen idő előtti kifizetés esetén a számla automatikusan megszűnik. Ebben az esetben a keletkezett nyereség, hozam után (a normál számlán elhelyezett befektetéshez, megtakarításhoz hasonló) adóterheket kell megfizetni (15%-os adó). Egyéb adófizetési kötelezettség nem keletkezik. Fontos, hogy a befizetés évét követő 4. és 5. évben ez 10% adóra mérséklődik. Viszont ez alól kivétel a befizetés évét követő 3. és 5. év végével történő kifizetés, ahol részkivét lehetséges. A 3. év végén a kivett összeg arányában kell 10%-os adót fizetni, az 5. év végén a kivett összeget nem terheli adófizetési kötelezettség. Nem kell bevallani a tartós befektetésből származó jövedelmet, ha az adójának mértéke 0 százalék. Egyéb esetben az adót ügyfeleinknek kell a bevallásában megállapítania, és a bevallás benyújtására nyitva álló határidőig megfizetnie.

Részletes tájékoztatónk: https://www.erstemarket.hu/files/TBSZ_gyf_lt_j_koztat_.pdf?1689774253

Min 25 ezer forintot lehet EUR-ban befizetni, vagy mindenképp HUF kell?

A számlára forint és deviza is elhelyezhető, és a számlán forint és deviza alapú befektetésekre is lehet megbízást adni. Első alkalommal legalább 25 ezer forint (vagy annak megfelelő külföldi fizetőeszköz) befizetés szükséges.

2023.12.31. idén vasárnapra esik. Akkor meddig lehet TBSZ-re és NYESZ-R-re idén utoljára befizetni? Lejáró TBSZ számlát idén meddig lehet Ersténél hosszabbítani hogy ne adjanak el róla mindent? Lehet-e a hosszabbítottra pluszba fizetni vagy kivenni?

Idén 2023.12.29-ig lehet a számla hosszabbításáról nyilatkozni. Részkivétel lehetséges a TBSZ újrakötésekor, azonban az újrakötött számlara befizetni nem lehet. Ez esetben új TBSZ számla nyitását is javasoljuk. A tartós befektetési szerződés újrakötése esetén dönthet arról, hogy a befektetésének csak egy részét tartja a lekötési nyilvántartásban, feltéve, hogy a befizetésnek minősülő összeg a 25 ezer forintot eléri. Minimum 25.000,- forintnak megfelelő összeg, vagy azzal egyenértékű, a kifizetés napján érvényes piaci áron számított értékpapír állomány.

TBSZ hosszabbítás esetén ha a 7. évben szüntetem meg a számlát akkor az: a) adómentes, mert 5 éven túl van b) 15% SZJA, mert újraindult az 5 év?

TBSZ hosszabbítás esetén az 5 év „újraindul”, így az előbbi esetben 15% adó fizetendő, de fontos kiemelni, hogy a TBSZ hosszabbításkori árfolyamokhoz (bekerüléshez) képest. Részletes tájékoztatónk: https://www.erstemarket.hu/files/TBSZ_gyf_lt_j_koztat_.pdf?1689774253

Ha az 5 év lejárta után meg akarom hosszabbítani a TBSZ-t, akkor újra gyűjtő számlává válik és újra 5 év után lehet adómentesen kivenni? Vagy a hosszabbítás után már bármikor ki lehet venni adómentesen a pénzt?

Hosszabbítás esetén a TBSZ konstrukció újraindul, külön gyűjtőév ekkor nincs, egyből elindul a következő 5 éves periódus.

TBSZ-en lévő részvény eladása esetén az árfolyamnyereséget meg kell említeni az adóbevallásban?

TBSZ számlán történő értékpapír értékesítés ellenértéke is a TBSZ számlára kerül. Mivel a TBSZ egy pénzügyi termék konstrukciónak számít, így nem kell az azon belül lévő egyes tranzakciók eredményét feltüntetni az adóbevallásban.

Érdemes NYESZ számlát 10 éven túl is nyitni?

Az SZJA kedvezmény illetve adómentes befektetési lehetőség nem szűnik meg 10 év leteltével, így ezek az előnyök továbbra is élvezhetők.

TBSZ számlán tartott USA vállalatok osztalékfizető részvényei után kapott osztalék nem minősül befizetésnek gyűjtőéven kívüli évben? Azaz a kapott osztalékból lehet újabb részvényt vásárolni gyűjtőéven kívül?

TBSZ számlán tartott részvények osztalékfizetései az adott TBSZ számlán kerülnek jóváírásra, így igen, abból akár új részvény is vásárolható az adott TBSZ számlán.

Ha jól értem, akkor a nyugdíj előtakarékossági számla esetén 10 éves futamidő az alapértelmezett.

Nyugdíjba vonulás és legalább 10 év nyugdíj-előtakarékossági számlavezetés után a számla felmondásakor a számlán történt befektetések árfolyamnyeresége illetve hozama adómentes! Amennyiben már nyugdíjas, akkor 10 év nyugdíj-előtakarékossági számlavezetés után a számla felmondásakor a számlán keresztül történt befektetések árfolyamnyeresége illetve hozama adómentes.

Ingatlanpiaci részvény származtatott befektetés maradhat normál számlán adómentesen?

Az ingatlan szektorban működő vállalatok részvényeire nincs külön szabály, a részvényekre érvényes szabályok vonatkoznak rájuk is. Az ingatlanpiaci befektetési alapok befektetési jegyéből származó kamatjövedelem szochó mentes, nem érinti a 2023. július 1-vel hatályba lépő szochó fizetési kötelezettség.

Mi történik az 5. év után a TBSZ számlán, ha pl. részvényeink vannak. Ha újra kötünk, akkor "átmennek" a következő TBSZ-re? Ha nem akkor automatikusan eladásra kerülnek és átvezetődik a pénz a "sima" értékpapírszámlára?

A TBSZ számla lejáratával az azon lévő portfólió (mind az esetleges készpénz, mind pedig az értékpapírok) átvezetésre kerül normál számlára (nem kerül sor automatikus értékesítésre). Amennyiben a TBSZ számla meghosszabbításra kerül, úgy a meghagyott portfólió meghosszabbított/úrainduló TBSZ számlára automatikusan átkerül.

2024.01.01. után a kettős adóztatás elkerülése végett, milyen ETF-ek kereskedhetők az Ersténél, USA papír "másolatokat" vásárolni?

Az elérhető ETF-ek listája megtalálható az Erste Market honlapon: https://www.erstemarket.hu/termekek/etf-kereso

Ha a férjem elhunyt és az ő nevén volt a TBSZ számla, akkor hagyaték után hogyan folytatódik a számla?

Nem, A TBSZ számla zárásra kerül a hagyaték átvezetésének napján.

Erste Duett alapra vonatkozik a szocho adó?

Igen, vonatkozik rá a 2023. július 1-vel hatályba lépő szochó fizetési kötelezettség normál számlán.

Ha TBSZ-em hamarosan lejár és nem szeretném hosszabbítani akkor el kell adni a rajta lévő eszközöket bezárás előtt?

Nem szükséges. A TBSZ számla lejáratával az azon lévő portfólió (mind az esetleges készpénz, mind pedig az értékpapírok) átvezetésre kerül normál számlára (nem kerül sor automatikus értékesítésre).

Normál befektetési számláról átlehet vinni (transzferálni) a befektetéseket TBSZ-számlára?

TBSZ számlára csak készpénz helyezhető, azonban az Erste Befektetési Zrt-nél lehetősége van az ügyfeleknek a gyűjtőévben megbízást adni értékpapír normál számláról TBSZ számlára helyezésére, mely három tranzakciót foglal magába: értékpapír eladás normál számláról, ellenérték átvezetése normál számláról TBSZ számlára, valamint értékpapír megvásárlása a TBSZ számlán. TBSZ számla nyitásakor az ellenértéknek el kell érnie a nyitáshoz szükséges limitet. A megbízás díjáról az Erste Befektetési Zrt mindenkori hatályos üzleti díjjegyzékében tájékozódhat.

Az adózási tudnivalók nem tartalmaznak teljes körű információkat. Kérjük egyéb adózási kérdésekkel kapcsolatos jogszabályi feltételekről, konzultáljon adótanácsadójával. Az adójogszabályok és azok értelmezései változhatnak, az abból fakadó következményekért az Erste Befektetési Zrt. nem tehető felelőssé.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben