Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Megszűnik az USA-magyar adóegyezmény – minden amit tudni akartál

SZTORI
SZTORI2023. december 4.   11:31

Az Amerikai Egyesült Államok (USA) 2022. év közepén jelentette be, hogy felmondja a Magyarországgal 1979-ben kötött, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló nemzetközi egyezményt. Ennek következtében az USA-magyar adóegyezmény rendelkezései 2023. december 31-ig még alkalmazhatók, azonban 2024. január 1. után új adófizetési szabályokra kell felkészülni. A továbbiakban a magyar adóilletőségű magánszemélyek szemszögéből vizsgáljuk az új szabályokat.

Milyen értékpapírokat érint a változás?

Az USA-ban székhellyel rendelkező kibocsátó által kibocsátott – jellemzően az US előtaggal kezdődő ISIN kódú – értékpapírokat (pl. részvények, kötvények) érinti a változás, az ezekből származó jövedelmek esetén változnak az adószabályok.

Tehát ügyfeleink többségét, akik csak az Erste Befektetési Zrt. által forgalmazott befektetési alapokat, az Erste Bank Hungary Zrt. által kibocsátott kötvényeket, magyar állampapírokat, vagy hazai és európai részvényeket tartanak, nem érintik a változások.

Az osztalék miatt tartok amerikai részvényeket és ETF-eket, mekkora osztalékadót kell majd fizetnem?

A normál számlán az osztalékadó 35%-ra emelkedik. Ez 30% USA-ban levont forrásadót, és 5% hazai SZJA-t jelent. A szocho fizetési kötelezettség nem változik, azaz ha nincs bevezetve az USA papír EGT tőzsdére: a szochot addig kell megfizetni, amíg a természetes személy jövedelme (bér, osztalék, egyéb a törvényben meghatározottak) a
tárgyévben eléri a minimálbér összegének huszonnégyszeresét, 2023-ban 5.568.000 Ft-ot. (Ez egy jelenleg is hatályos, régi szocho szabály, nincs köze a 2023. július 1-i változásokhoz vagy az egyezmény megszűnéséhez.)

TBSZ számlán az osztalékot ugyanúgy terheli a 30% USA-ban levont adó, ezen kívül a TBSZ számlára vonatkozó általános adózási szabályok érvényesek.

Osztalékadó fizetésekor lesz teendőm, vagy a szolgáltatók automatikusan levonják azt?

A 30% USA forrásadót az USA kifizető vonja majd le, nincs vele további teendő. A normál értékpapírszámla esetén keletkező 5% SZJA-t és szochót pedig az Erste Befektetési Zrt. vonja le, vallja be és fizeti be, de ügyfélnek is fel kell tüntetni az adóbevallásában.

USA kibocsátású értékpapíron árfolyamnyereségem keletkezik, itt is változik az adózás?

Nem, elért árfolyamnyereség esetén nem változnak az aktuális szabályok.

USA részvények és ETF-ek továbbra is ellenőrzött tőkepiaci ügyletként adóznak 2024. január 1-től. Azaz normál számlán a nyereséget és veszteséget nettó módon szembeállítva 15% SZJA-t kell fizetni. TBSZ számlán a meglévő TBSZ szabályok érvényesek. Ezeket az adóvonzatokat az ügyfél vallja be és fizeti meg, az Erste Befektetési Zrt. igazolást küld az ügyfél és a NAV felé is.

Normál számlán tartott USA kötvények és egyéb kamatozó értékpapírok lejárat előtti nyereséges értékesítése illetve lejáratkor a tőke és a nettó árfolyamérték nyereség jellegű különbözete esetén továbbra is 15% SZJA-t kell fizetni, és a 2023.07.01 utáni szerzések esetén 13% szocho az adóteher. Ezeket a szolgáltató vonja le, vallja be és fizeti meg, ügyfélnek nem kell az adóbevallásában feltüntetnie.

USA-ból származó kamatjövdelem esetén (pl. USA kötvény által fizetett kamat) hogyan alakul majd az adózás?

Normál számla esetén a forrásadó 35%-ra emelkedik, 30% USA-ban levont forrásadó és 5% hazai SZJA, és a 2023.07.01 utáni szerzések esetén 13% szocho az adóteher (nincs szocho plafon). Ezeket a szolgáltató vonja le, vallja be és fizeti meg, ügyfélnek nem kell az adóbevallásában feltüntetnie
TBSZ számlán a kamatokat ugyanúgy terheli a 30% USA-ban levont adó, ezen kívül a TBSZ számlára vonatkozó általános adózási szabályok érvényesek.

A cégek, jogi személyek milyen adóteherrel fognak szembesülni?

Cégek esetében szintén a fenti adózási szabályok érvényesek, kivéve az SZJA és a szocho (azok értelemszerűen nem vonatkoznak a cégekre). Tehát az USA levonások cégek és magánszemélyek esetében egységesek lesznek.

Bizalmi vagyonkezelés esetén vannak speciális szabályok?

A bizalmi vagyonkezelésben tartott értékpapírokra főszabályként a céges szabályok vonatkoznak. Ez alól a TBSZ számlás vagyonkezelés jelent kivételt, arra a belföldi magánszemélyekre vonatkozó szabályok vonatkoznak majd.

Kihez fordulhatok, hogyha nem találtam választ a felmerülő kérdéseimre?

A fentiektől eltérő speciális esetekben adótanácsadóval történő konzultációt javaslunk.

Az adózási tudnivalók nem tartalmaznak teljes körű információkat. Kérjük egyéb adózási kérdésekkel kapcsolatos jogszabályi feltételekről, konzultáljon adótanácsadójával. Az adójogszabályok és azok értelmezései változhatnak, az abból fakadó következményekért az Erste Befektetési Zrt. nem tehető felelőssé.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben