Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Arany- és „hét mesterlövész” vásárlási láz a piacokon

PODCAST
PODCAST2023. december 6.   13:23

A Hét Mesterlövésznek is nevezett részvények olyan mértékben térítik el a nagy kereslet miatt az S&P 500 részvényindex értékelését, hogy az még a profi befektetőknek is nagy fejtörést okoz. A Mesterséges Intelligencia keltette vásárlási hullám miatt a chipeket és más informatikai eszközöket forgalmazó Nvidia árfolyam az elmúlt 1 évben több mint 200 százalékkal emelkedett, de a Hét Mesterlövésznél a 46 százalékos volt a minimum részvényerősödés, de volt 250 százalékos erősödés is. Nem csoda, hogy az S&P 500 emelkedéséhez majd 30 százalékos mértékben járultak hozzá. Erről is szó volt a Reggeli Monitorban, mint ahogy arról is, hogy miért ugrott még hétfőn, 2135 dollárig az arany árfolyama.

„Elég jelentősen torzítja az S&P 500 Index kereskedését a Hét Mesterlövész, vagyis az Apple, az Alphabet, Microsoft, Tesla, Nvidia, Amazon, Meta, Tesla részvényei majdnem 30 százalékkal járultak hozzá a tőzsdei mutató teljesítményéhez. Ezek nélkül a kiemelkedő teljesítmények nélkül 4000 pont körül lenne az S&P 500, a mostani, 4500 pont körüli érték helyett” – jellemezte a helyzetet Miró József, az Erste vezető elemzője.

Csak összehasonlításképpen, az S&P 500 másik 493 darab részvénye az egész éves teljesítményt nézve, egy nagyon kismértékű emelkedést, inkább stagnálását tudtak felmutatni.

„A hét cég köthető a Mesterséges Intelligencia gerjesztette felfokozott piaci hangulathoz. Az ehhez szükséges chipeket kezdték el vásárolni a befektetők” – adott egy másik fogódzót a részvénypiaci emelkedéshez Miró József. Az Erste vezető elemzője szerint a historikus adatok alapján benne van egy jelentős emelkedés az év végén még az S&P 500-ban.

Nagy sztár lett év végére az arany

„Trendszerűen emelkedik az arany, ami 2024-ben is folytatódhat. A geopolitikai feszültségek fennmaradnak, a jegybankok pedig vásárolják ezt az eszközt, plusz nem árazódtak még ki a magasabb inflációs várakozások” – mondta a Reggeli Monitorban az arany piaci emelkedését értékelve Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője.

A BRICS országok központi bankjai azért is vásárolnak aranyat, hogy függetlenítsék magukat valamennyire a nyugati pénzügyi rendszert. Sokan nemcsak dollárban, hanem euróban is vásárolnak aranyat.

„Rövidtávon a volatilis mozgások veszélyesek tudnak lenni. A pénzügyi piac időről-időre megtalálja az aranyat. Most is ez történik. Hiába vásárol azonban dollár helyett euróban,  vagy akár forintban aranyat egy befektető, mivel az eszköz döntő része az amerikai fizetőeszközben jegyzett, mindenképpen futja a befektető a dollár mozgásának és kamatmozgásának kockázatát” – értékelt Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője.

A beszélgetésben szóba került még, hogy:

  • Lehet-e Mikulás rally még év végéig?
  • Miért vesznek nagy tételben aranyat a jegybankok?
  • Érdemes-e a dolláron kívül más devizában is aranyat vásárolni?

Miró Józseffel, az Erste vezető elemzőjével és Pletser Tamással, az Erste olaj- és gázipari elemzőjével Nagy Károly beszélgetett.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

George segít a befektetéseidben!

Legyen egészséges a portfóliód és nyerj iPhone-t vagy 1 millió forintot!
PODCAST

Karnyújtásnyira az 1000 milliárdos OTP-nyereség, folytatódhat a blue chipek komoly eredménytermelő képessége

Bár a tavalyi évet visszaeséssel zárta a magyar gazdaság, ez messze nem volt olyan mértékű, hogy érdemben befolyásolja a magyar tőzsdei nagycégek...

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben