Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Rájár a rúd a Bayerre: folytatódik a német cég kálváriája

PODCAST
PODCAST2023. november 29.   14:58

Újabb fokozatba kapcsolt a német gyógyszer- és vegyipari vállalat vesszőfutása az elmúlt hetekben. Súlyos dollár százmilliókat bukott a társaság, a kétes hírű vegyipari leánycége miatt, miközben a nagy reményekkel várt új gyógyszerkészítményük terve is, - legalábbis egyelőre-, úgy tűnik, hogy dugába dőlt.

A német multi részvényárfolyama a korábbi csúcsponthoz képest mára a negyedére-ötödére zsugorodott, de rövidtávon sem fest túl kedvezően a kép. „Az idei rekordszinthez képest 37 százalékot csökkent az árfolyam” – mondta az Erste részvényelemzője a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában. A befektetőket alapvetően három területen is negatív hírek érték, amire úgy tűnik, hogy heves részvényeladásokkal válaszoltak.

Se veled, se nélküled  

A legnagyobb gondot a 2016-ban felvásárolt, növényvédő szerek fejlesztésével foglalkozó leányvállalat, a Monsanto jelenti most a Bayer cégcsoport számára. Az amerikai társaság ugyanis sorra bukja a pereket, a szereik potenciális egészségkárosító hatásai miatt. 2017-től folyamatosan a Monsanto ellen ítélnek az amerikai bíróságok, az elmúlt hetekben négy kártérítési ügyben keletkezett komoly, dollár százmilliókat jelentő kifizetési kötelezettsége a Bayernek – tette hozzá Nagy András.

„Nemrég négy károsult javára 1,56 milliárd dollár kártérítést ítélt meg az amerikai bíróság, ami még egy Bayer méretű cégnél is tetemes jogi költség” – mondta az Erste részvényelemzője. Ezen a ponton persze jogosan merül fel a kérdés: miért nem szabadul meg a német multi az amerikai leánycégtől?

Nos, információk szerint a Bayer is elkezdett gondolkodni a három fő üzletágának, (vegyipari-, gyógyszer- és egyéb, nem vényköteles termékek szegmens) a szétválasztásában. A tervek között felmerült az üzletágak önálló módon történő tőzsdei bevezetése (tőzsdei spin-off), de a növényvédő szereket is gyártó vegyipari szegmens értékesítése is. A pletykákat a lehetséges szétválasztásról erősítette, hogy fél évvel ezelőtt új vezérigazgató érkezett a Bayer élére, akitől a befektetők határozott lépéseket vártak.

A Bloombergen megjelent hírek viszont kiábrándították a szétválasztásban reménykedő befektetőket. „Állítólag a háttérben több befektetési banki tanácsadó cég is dolgozott a megoldáson, ám arra jutottak, hogy szervezetileg nagyon nehéz lenne azt kivitelezni. Sőt, nagyon jelentős adózási kötelezettségek is keletkeznének, ezért csökkent a vegyipari üzletág leválasztásának esélye” – értékelte a helyzetet Nagy András.

Ráadásul, ha ez még nem lenne elég, a Bayer sikerkészítményének szánt, stroke megelőzésére alkalmazható vérhígító készítménye is elhasalt a tesztek során. A gyógyszer eljutott az ún. harmadik fázisú kísérleti fázisig, gyógyszeripari léptékkel tehát közel került az engedélyezéshez. A német cég úgy is számolt vele, hogy 2026-ban piacra dobhatja a vérhígítót, amitől 5 milliárd eurós csúcsértékesítést vártak.

Hogy ez milyen jelentős bevételt jelentene, jól érzékelteti, hogy a Bayernek a legnagyobb forgalmú készítménye most is egy vérhígító szer, azonban az ebből származó bevétel nem éri el az 5 milliárd eurós szintet. Elképzelhető persze, hogy más indikációban engedélyezhetik a zászlóshajónak szánt gyógyszert, de egyrészt az már nem hozhatja a korábban várt bevételi számokat, másrészt a 2026-os céldátum éveket csúszhat – tette hozzá Nagy András.

A beszélgetés második felében Péntek Ádám, az Erste részvényelemzője volt a Reggeli Monitor vendége. Vele szóba került az, hogy:

  • milyen eredményekkel zárt a Cyber Week az Egyesült Államokban?
  • mely cégek profitáltak leginkább a karácsonyi vásárlási időszak kezdetéből?
  • a jövőben milyen teljesítmény várható az amerikai GDP 70 százalékát kitevő fogyasztási szektortól?

A műsor első felében Nagy Andrással, az Erste részvényelemzőjével, a másodikban pedig Péntek Ádámmal, az Erste részvényelemzőjével beszélgettünk. A műsorvezető Németh László.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben