Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Fordulat előtt áll az amerikai gazdaság – ellentmondásos a kőolajpiac jövője

PODCAST
PODCAST2023. november 15.   14:43

Az előző háromnegyedév visszaesése után, az elmúlt negyedévben újra nőtt az amerikai cégek többségének a profitja. A legértékesebb 500 amerikai cégből 461 jelentett eddig, és többségük nagyobb nyereségről számolt be. Érdekesség, hogy az árbevételük infláció alatt emelkedett, a nyereségük viszont a fogyasztói árindex mértéke fölött. Ez valószínűleg a költséghatékonyabb gazdálkodásnak a jele. Közben a kőolajpiac várható jövő évi teljesítményéről két, egymással teljesen ellentétes várakozást adott ki a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) és a Nemzetközi Energiaügynökség.

„A tavalyi 462,5 milliárd dollár után, az idei harmadik negyedévben 467,7 milliárd dollár volt az eddig jelentő tőzsdei cégek nyeresége. Ez nagyjából 2,8 százalékos profitbővülést jelent éves alapon” – nyilatkozta a Trend FM, Reggeli Monitor című műsorában Kerekes Tamás, az Erste részvényelemzője. Szerinte az amerikai gyorsjelentés eddig azt mutatja, hogy fordulat kezd kialakulni az Egyesült Államok gazdaságában. Az elmúlt 9 hónap visszaeső nyeresége után, a szeptemberrel zárult negyedév már a profit bővülését hozta el az amerikai cégek számra. A becsléseket 7,6 százalékkal haladták meg a vállalati nyereségek, a cégek 81 százaléka jelentett profitbővülést a várakozásokhoz képest.

„Ez azért is figyelemreméltó, mert az elemzői becsléseket az elmúlt 10 évben, csak a cégek 74 százaléka teljesítette felül átlagban. A cégek egyértelműen költséghatékonyabban működnek, mert infláció alatti árbevétel növekedésről számoltak be, miközben infláció felett híztak a nyereségek” – részletezte a számokat Kerekes Tamás, az Erste részvényelemzője.

A kommunikációs szolgáltatói szektor teljesített a legjobban, utána a nem alapvető termékeket árusító szektor, és a pénzügyi szektor is jó negyedévet zárt.    

Az olajpiac nagy talányok terepe

„Az OPEC és a Nemzetközi Energiaügynökség egymástól teljesen eltérő várakozást fogalmazott meg a 2024-es évre, ami a világ kőolajkeresletét illeti. Az OPEC több mint 2 millió hordó keresletnövekedésre számít jövőre, addig a Nemzetközi Energiaügynökség szerint 930 ezer hordóval nőhet a kőolaj iránti kereslet. A jelentős különbség a két szervezet becslése között abból adódik, hogy az OPEC, elsősorban a kínai gazdaság várt talpra állása miatt erőteljesebb világgazdasági aktivitásra, és keresleti piacra számít. addig a Nemzetközi Energiaügynökség szerint inkább csökkenhet a gazdasági aktivitás, és kínálati piac várható” – szedte szét az ellentmondó jelentések hátterét Pletser Tamás, az Erste olaj és gázipari elemzője.

Az OPEC szerint fennmaradhat az erősebb kőolaj iránti kereslet annak ellenére, hogy világszerte energetikai átalakulás megy végbe. Még 2045-ig is 10-15 százalékkal emelkedő kereslettel számol. A Nemzetközi Energiaügynökség szerint viszont a jelenlegi olajkereslet kétharmada eltűnhet 2045-re.

Az adásban szóba került még, hogy:

  • Az Egyesült Államokban kevesebbet autóznak, akár két évtizedes mélypont jöhet
  • Az oroszok kínai segítséggel is alkalmazkodnak a kőolaj és gázszankciókhoz az európai partnerek részéről
  • Az európai földgázfogyasztás rendkívül alacsony az eddig enyhe tél és a nagyon gyenge ipari teljesítmény miatt

Kerekes Tamást, az Erste elemzőjét és Pletser Tamást, az Erste olaj- és gázipari elemzőjét Nagy Károly kérdezte a Reggeli Monitorban.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Stabil az agrárkülkereskedelem egyenlege
AGRÁR SAROK

Stabil az agrárkülkereskedelem egyenlege

Az agrárexport szerkezetében az elsődleges és másodlagos feldolgozottságú termékek szép karriert futnak be. Míg a feldolgozatlan termékek a tíz...

2024. április 11.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben