Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Újabb összeolvadási hullám az amerikai olajszektorban. Kik lehetnek a további célpontok?

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2023. október 31.   15:54

Az amerikai olajszektor két nagy vállalatfelvásárláson van túl az elmúlt két hónapban:

 • Az ExxonMobil október 11-i bejelentése alapján 59,5 milliárd dollárért felvásárolta a Pioneer Natural Resources nevű vállalatot egy 100%-ig részvénycsere ügylet keretében. Az ügylet 253 dollárra értékeli a Permian mező egyik legnagyobb termelő vállalatának részvényeit. Az ügylet után az ExxonMobil lesz a legnagyobb termelő a texasi Permian palaolajmezőn.

 • A Chevron október 22-én jelentette be, hogy felvásárolja a Hess nevű olajvállalatot 53 milliárd dollárért szintén teljes mértékben részvénycsere keretében. Az ügylet 171 dollárra értékeli a Hess részvényeit. Az ügyletet követően a Chevron lesz a Bakken palaolaj mező legnagyobb termelője Észak-Dakotában. Ami viszont még ígéretesebb a vállalat számára, hogy a Hess birtokolja a legnagyobb guyanai tengeri mező harmadát, ami hozzávetőlegesen 11 milliárd hordó bizonyított olajtartalékkal bír.

A két ügyletnek legalább két fontos befektetői hozadéka van:

 • A felvásárlási hullám alátámasztja, hogy az olaj és gázszektor alulértékelt, olcsóbb a Wall Streeten olajcéget és tartalékokat vásárolni, mint fúrni és kutatni. A szakértők szerint újra felerősödhet a századforduló nagy összeolvadási hulláma a szektorban (Chevron/Texaco, Exxon/Mobil, BP/Aramco, Conoco/Phillips).

 • További kisebb és közepes nagyságú tőzsdei cégek lehetnek célpontok. A befektetők több felvásárló céget említenek, többek között a ConocoPhillips, a Civitas Resources, az Occidental vagy a Coterra Energy lehetnek komoly felvásárlók, de az ExxonMobil is jelezte, hogy nem áll meg a Pioneer-nál. Az európai cégek, mint a BP, a TotalEnergies vagy Shell is megjelenhet újra az amerikai piacon, bár ennek kisebb az esélye. A célpontok azonban fontosabbak lehetnek befektetői szemmel.

A következő néhány részvény lehet a célkeresztben:

 • Devon Energy (DVN US) – Az oklahomai vállalat az összes amerikai palamezőn jelen van, de Permián mezőn lévő jelenléte a legerősebb. Jelenleg 30 milliárd dollár körüli az értéke. Az iparágban a ConocoPhillips fő célpontjának tekintik a céget.
 • Marathon Oil (MRO US) – Független termelő cég az Egyesült Államokban, ami főleg a texasi Eagle Ford mezőn és az észak-dakotai Bakken mezőn termel olajat és földgázt. A vállalatnak vannak érdekeltségei Egyenlítői Guinea-ban. 16,5 milliárd dollár a piaci kapitalizációja.
 • Diamondback Energy (FANG US) – A vállalat kizárólag a Permian mezőn kutat és termel kőolaj és földgázt, az egyik legjobb hatékonyságú magánvállalat. A piaci kapitalizációja 28,6 milliárd dollár jelenleg.
 • Chesapeake Energy (CHK US) – A pár év még csődközelben lévő vállalat az USA egyik legnagyobb földgázkitermelője, a Marcellus, az Eagle Ford és a Haynesville palamezőkön. A piaci értéke 11,5 milliárd dollár.
 • Southwestern Energy (SWN US) – A vállalat Texasban, illetve a Marcellus és Utica mezőkön kutat és termel elsősorban földgázt, de jelentős LNG üzlete is van. A cég értéke 7,8 milliárd dollár.
 • Permian Resources (PR US) – A társaság a nevében is eredően a Permian mezőn kutat és termel szénhidrogéneket. A vállalat értéke 8,2 milliárd dollár.
 • SM Energy (SM US) – A legkisebb cég Amerika-szerte foglalkozik olaj és gázkitermeléssel, főleg a Permian mezőn aktív. A vállalat értéke jelenleg 4,2 milliárd dollár.
Kereskedjen
online,
akár díjmentes valós idejű
amerikai adatszolgáltatással.
Részletek
Kereskedjen online, akár díjmentes valós idejűamerikai adatszolgáltatással. Részletek
PODCAST

Rájár a rúd a Bayerre: folytatódik a német cég kálváriája

Újabb fokozatba kapcsolt a német gyógyszer- és vegyipari vállalat vesszőfutása az elmúlt hetekben. Súlyos dollár százmilliókat bukott a társaság,...

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben