Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Március 9-én mutathatja be okosóráját az Apple

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2015. február 27.   09:23

Újabb csúcsok Németországban, és a Nasdaq-nál is új lokális csúcsot láthattunk. A forint is új lokális csúcsra erősödött. Elvált a régiótól, és a török lírával mozog most együtt, pedig korábban mindig a zlotyi volt az, amivel korrelált. Közben meglepetésre a cseh korona meg gyengült. Habár a részvényindexek csúcson vannak, a legérdekesebb mozgások...

Újabb csúcsok Németországban, és a Nasdaq-nál is új lokális csúcsot láthattunk. A forint is új lokális csúcsra erősödött. Elvált a régiótól, és a török lírával mozog most együtt, pedig korábban mindig a zlotyi volt az, amivel korrelált. Közben meglepetésre a cseh korona meg gyengült.

Habár a részvényindexek csúcson vannak, a legérdekesebb mozgások mégis a devizapiacokon láthatók már jó ideje. Az egyik legérdekesebb jelenség, hogy az amerikai cégek jönnek át Európába hosszú hiteleket felvenni. Alacsony, mintegy 1-2 százalékponttal olcsóbb hiteleket tudnak felvenni, és ezt utána nagy valószínűséggel részben vagy egészben átváltják dollárra. Ez pedig tovább erősíti a dollárt az euróval és a svájci frankkal szemben is. Erre jó példa a JC Penney, amelynek jelentősek a hitelköltségei. Egy ilyen lépéssel azt jelentősen csökkenthetné, s így nem kéne olyan gyenge eredményeket produkálnia, mint amit tegnap tett közzé, és nem kellene hasonló, 15 százalékos árfolyamzuhanásokat elviselnie a részvényeseknek, mint amit a piaczárás után láthattunk. Különben az operáció maga jó teljesítményt mutatott. Korábban az Apple-lel kapcsolatban láthattunk híreket a svájci frank hitellel kapcsolatban. Ezekben a sztorikban egy a közös: a dollárerősödés az euróval szemben. Sőt, akár más nációk is hitelt vehetnek fel, ahol a hozamok magasabbak, mint az euró zónában, s ezzel gyengíthetik az eurót. Talán itthon is ezt látjuk a forint esetében?

A mai napon csökkenésre számítunk a DAX index esetében a tegnapi rallyt követően annak ellenére, hogy a németek is hajlandók megszavazni a görög mentőcsomagot. Itthon is hasonló mozgásra számítunk.
Piaci áttekintés
- Március 9-én mutathatja be okosóráját az Apple
- Görögország megmentését már a németek is támogatják
- 49,2 dolláron a WTI, 1.210 dolláron az arany
- Kilenc havi csúcsán a forint, miközben az angol font hétéves csúcsra kapaszkodott
- Hétvégén jön az új Samsung csúcsmobil
- Csökkenésre számítunk ma a tőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- Vegyesen alakult a tegnapi kereskedés a tengerentúlon, egyedül a Nasdaq emelkedik ki a mezőnyből mérsékelt emelkedéssel, amely elég volt az újabb csúcshoz (Dow -0,06%, Nasdaq 0,42%, S&P500
- 0,14%).
- Tegnap inflációs adatok érkeztek a tengerentúlról, amelyek nem okoztak különösebb meglepetést. A fogyasztói árak 0,7%-kal estek vissza havi alapon januárban, amely csak minimálisan gyengébb a
- 0,6%-os várakozásnál. Az energiaárak 9,7%-kal csökkentek, a decemberi adatokat -0,4%-ról -0,3%-ra korrigálták. Az év/év alapú inflációs ráta 0,1%-kal csökkent, ami egybeesik a várakozásokkal, de 2009 óta most láttunk először negatív adatot.
- A friss munkanélküliségi adatok szerint a várt 290 ezerrel szemben 31 ezer fővel 313 ezerre emelkedett a munkanélküli segélyért folyamodók száma.
- Március 9-én rendkívüli rendezvényt tart az Apple, ahol nagy valószínűséggel bemutatja az Apple Watch névre keresztelt okosórát. Az előzetes információk szerint folyamatos használat mellett csupán 2,5-3,5 órát bír ki az akkumulátor. A termék értékesítése áprilistól indulhat 350 dolláros bevezető ár mellett, de számos spekuláció szól arról, hogy egy 18 karátos arany verziót is lehet majd kapni potom 5.000 dollárért.
- Az Apple beszállítója, az Avago Technologies több mint 14%-ot ugrott a vártnál jobb negyedéves számokra. A bevételek 1,635 milliárd dollárt értek el, amiből részvényenként 2,09 dollárnyi profitot állított elő a cég. A várakozás 1,64 milliárd dolláros bevétel és 1,93 dolláros EPS volt. A cég 609 millió dollárért megveszi az Emulex Corporation-t. Az ár részvényenként 8 dollár, ami 26%-os prémiumot jelent.
- A Google 300 millió dollár értékben ruház be lakossági napenergia hálózat fejlesztésébe, amit a SolarCity fog telepíteni ingyen és bérmentve, csupán a megtermelt energia egy részét fogja visszakérni.
- Közel 13%-os mínuszt mutatott a JC Penney jegyzése a zárás utáni kereskedésben. A kiskereskedelmi cég negyedik negyedéves egy részvényre jutó eredménye 19 centes mínuszt mutatott (adójóváírás eredményekre gyakorolt pozitív hatása ezúttal nem érvényesülhetett), a várt 12 centes plusz helyett. Az értékesítések alakulására nem lehetett panasz, ugyanis 44%-kal nőttek a negyedévben a várt 3,6% helyett. Idén további 3-5% közötti bővüléssel számol a cég.
- Bill Ackman neves befektető kedvenc cége, a Herbalife a vártnál jobb eredménnyel rukkolt elő (1,41 dolláros EPS szemben a menedzsment 1,3-1,4 dolláros várakozásával), azonban a folyó évre várt előrejelzések kiábrándítóak lettek. A korábbi 5,45-5,75 dollár helyett az EPS 4,10-4,50 dollár lehet csupán. Az értékesítések pedig 6-9%-kal csökkenhetnek a várt 1%-os visszaesés helyett.
- A Coca-Cola minden idők második legnagyobb méretű, euróban denominált kötvénykibocsátását hajtotta végre 8,5 milliárd eurós értéken. A folyamatosan csökkenő európai hozamok egyre több céget vonzanak a vállalati kötvények piacára, ami nem meglepő látva a kamatokat. A Coca-Cola 2 és 20 év közötti lejáratokat dobott a piacra fix és változó kamatozású konstrukciók keretében. A 8 éves lejárat kuponja csupán 0,75% volt, miközben a Chevron 7 éves dolláros kötvénye múlt héten 2,41%- os kuponnal kelt el.
- A J.P Morgan célárfolyamát 68 dollárról 72 dollárra emelte a Citigroup.
- Negyedik negyedéves előzetes GDP adatot publikálnak 14:30-kor a tengerentúlon, de a Chicagói beszerzési menedzser index és a Micihgani Egyetem fogyasztói bizalmi index februári számai is napvilágot látnak.
Európa
- A DAX index 1% feletti pluszának hátát nézte csupán az FTSE 100 és a CAC 40 index is a tegnapi kereskedésben.
- A német törvényhozás jelezte, hogy hajlandó megszavazni pénteken a görög mentőcsomaggal kapcsolatos indítványt. A konzervatív párt vezetője, Volker Kauder szerint Németország és Európa érdekei is ezt diktálják.
- A Gazprom szóvivője jelezte, amennyiben Ukrajna nem teljesíti a gázszállítási fizetéssel kapcsolatos kötelezettségeit, akkor nem szállít tovább gázt az országnak. Az ukrán Naftogaz vezetője szerint ez csupán azt a célt szolgálná, hogy a Gazprom meggyőződjön arról, hogy Ukrajna nem tud a piacról gázt beszerezni.
- Görög és portugál GDP adat mellett olasz és német inflációs adat is érkezik a mai napon.
Olaj, arany
- A WTI árfolyama stabilizálódott ma reggel 49 dollár körül, miután tegnap 51 dollár fölött is volt az árfolyam. Az IEA megerősítette a szaúdi miniszter állítását. Szerintük is az alacsonyabb ár stabilizálta a kőolaj árfolyamát. Ennek ellenére hetente még mindig jelentős mértékben (a múlt héten 8,4 millió hordóval) nő a készletek nagysága, a mostani 434 millió hordó lassan megtelíti a hivatalos 521 millió hordós tartalékot. A piac kevésbé aggódik ettől, mivel a hírek szerint a hivatalos adatnál legalább 100 millió hordóval nagyobb a tárolók nagysága.
- Az arany 1.210 dolláron állt ma reggel. A kereskedők elsősorban a kedvező kínai arany keresleti adatokra figyeltek, mivel a nettó import Hong Kong felől megugrott decemberben. A Fed heti ülése egyelőre megerősítette, hogy bizonytalan, hogy mikor lesz kamatemelés.
Devizák
- Nagy mozgás volt tegnap az EUR/HUF devizapárban, ráadásul a forint javára. Az árfolyam még a délelőtti órákban látványosan zuhanni kezdett, és a 303,4-es támasz törésével 9 havi csúcsra erősödött a hazai fizetőeszköz. Az eséshez köthető fontosabb piaci hír nem látott napvilágot, így az egy hónapja tartó erőteljes csökkenő trend folytatódott. A következő megálló 301,5 környékén található.
- Nagy mozgás volt tegnap az EUR/USD devizapárban. A tengerentúlról azonban nem érkeztek dollárerősítő adatok vagy nyilatkozatok, így elsősorban az euró gyengülésének tudható be a mozgás, a közös valuta más fizetőeszközzel szemben is hasonlóan viselkedett. Az EUR/USD két hete tartó oldalazást követően kitört lefelé, és 1,136-ról 1.12-ig süllyedt zárásra az árfolyam. A következő támasz 1,111-nél húzódik.
- 2007 decembere óta nem látott mélypontra zuhant tegnap az EUR/GBP kurzusa. A brit jegybank alelnöke tegnapi beszédében azt erősítette, hogy hamarosan kamatot emelhet a jegybank. Ezekre a szavakra tudott nagyot erősödni az angol font.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,1%-ot, a Hang Seng 0,3%-ot, a Shanghai index 0,5%-ot emelkedett.
- A Goldman Sachs elemzése szerint 21.700 pontig is emelkedhet a Nikkei a jelenlegi 18.800 pont körüli értékről, ami 15%-os felértékelődési potenciált jelent.
- Januárban 2,2% volt az infláció Japánban, elmaradva a 2,3%-os várakozástól és a decemberi 2,5%- os értéktől. A vártnál alacsonyabb infláció láttán ismét felerősödtek az eszközvásárlás növelésével kapcsolatos spekulációk. Annak ellenére is, hogy a japán jegybank elnöke korábban azt nyilatkozta, hogy a jelenlegi helyzetben kimondottan káros lenne az eszközvásárlások további növelése.
- A munkanélküliségi ráta meglepetésre 3,4%-ról 3,6%-ra emelkedett Japánban.
- A Samsung 2015-re befagyasztotta dél-koreai alkalmazottainak fizetését, amire már 6 éve nem volt példa. A lépés oka elsősorban a vállalat gyenge szerepelése a mobiltelefon piacon. Az új Gaalxy S telefont vasárnap fogják bemutatni.
- Kínában a tőkenyereség adót (10%) az elmúlt 5 évre visszamenőleg is be szeretnék szedni a külföldi alapkezelőktől, ami becslések szerint 1 milliárd dolláros utólagos adóbeszedést jelentene.
Határidős piacok
- Az amerikai határidős indexek a negatív tartományban voltak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutattak. A DAX pluszban volt. EUR/HUF (napi felbontás)
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben