Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

A horgonyok veszélye a pénzügyek háborgó tengerén

SZTORI
SZTORIRebák AttilaAdvisory és Kiemelt Szegmensek Támogatási Vezető2023. október 6.   10:28

A pénzügyi piacokon történő befektetés egyszerre lehet kifizetődő és kihívásokkal teli. Az egyéni befektetők körében megfigyelhető egyik gyakori jelenség, hogy hajlamosak megvárni, amíg egy veszteséges befektetés megtérül, mielőtt eladnák azt. Ezt a viselkedést különböző pszichológiai tényezők befolyásolják, és a horgonyhatás jelentős mértékben hozzájárul ehhez a kontraproduktív stratégiához. Ebben a cikkben elmélyedünk e viselkedés mögött meghúzódó okokban, feltárjuk a horgonyhatással való kapcsolatot, és megvitatjuk, hogy miért lehet káros a befektetők pénzügyi jólétére.

Mielőtt elmélyednénk az alulteljesítő befektetésekkel való várakozás okaiban, elengedhetetlen megérteni a horgonyhatást és azt, hogy hogyan befolyásolja a döntéshozatalt. Amint azt már korábban tárgyaltuk, a horgonyhatás egy olyan kognitív torzítás, amikor az egyének túlságosan az első kapott információra hagyatkoznak, amikor ítéletet vagy döntést hoznak. A befektetéssel összefüggésben ez gyakran azt jelenti, hogy egy pénzügyi eszköz beszerzési ára válik horgonytényezővé.

A veszteségek realizálódásától való félelem

Az egyik fő ok, amiért az egyéni befektetők kivárnak egy alulteljesítő befektetéssel, az a veszteségek realizálódásától való félelem. Az emberi pszichológia hajlamos felerősíteni a veszteségek érzelmi hatását a nyereséggel szemben, ez a jelenség a veszteségtől való idegenkedés. Ha egy befektetés veszteséges, a veszteség realizálása pszichológiailag megrázó lehet.

Ebben jelentős szerepet játszik a horgonyhatás. Az eredeti vételár, amelyet gyakran horgonyként tekintenek, referenciaponttá válik. A befektetők haboznak eladni e horgonyár alatt, mert ez olyan érzés, mintha beismernék a kudarcot vagy hibát követnének el. Ragaszkodnak ahhoz a reményhez, hogy a piac előbb-utóbb fellendül, és a befektetés visszanyeri eredeti értékét.

Kognitív disszonancia

A kognitív disszonancia egy másik pszichológiai tényező, amely hozzájárul ehhez a viselkedéshez. Amikor a befektetők kezdetben befektetési döntést hoznak, gyakran végeznek kutatást, információt gyűjtenek, és pozitív meggyőződést alakítanak ki az eszköz lehetőségeiről. Amikor a befektetés alulteljesít, konfliktus keletkezik az eredeti pozitív meggyőződésük és a veszteség valósága között.

E kognitív disszonancia feloldása érdekében a befektetők megvárhatják, hogy a befektetés nullszaldós legyen. A veszteséges eladás azt jelentené, hogy elismerik, hogy az eredeti megítélésük hibás volt, ami érzelmileg nagy kihívást jelenthet. A horgonyhatás megerősíti ezt a vágyat, hogy visszatérjenek az eredeti referenciaponthoz, még akkor is, ha ez ellentmond a racionalitásnak.

Megbánástól való idegenkedés

A megbánás-ellenesség (regret aversion) egy másik pszichológiai torzítás, amely akkor lép működésbe, amikor a befektetők egy alulteljesítő befektetés eladását fontolgatják. Ez a döntés a megbánásától való félelem, különösen akkor, ha az eszköz végül helyreáll vagy jól teljesít az eladás után. A befektetők attól tartanak, hogy lemaradnak a potenciális nyereségről, vagy bűntudatot éreznek, ha túl hamar adják el.

A horgonyhatás felerősíti ezt a megbánástól való félelmet, mivel az eredeti vételár referenciapontként szolgál. A befektetők úgy vélik, hogy ha megvárják, amíg a befektetés megtérül, akkor elkerülhetik a megbánást, és hosszú távon igazolni tudják döntésüket, mint bölcs döntést.

A nullszaldóra való várakozás kontraproduktív jellege

Míg a fent említett pszichológiai tényezők érthetőek, addig az alulteljesítő befektetésnél a nullszaldó elérésére való várakozás gyakran kontraproduktív és káros a befektető pénzügyi egészségére nézve.

  1. 1. Alternatíva költsége

Azzal, hogy egy befektetéssel a nullszaldó elérésére várnak, a befektetők lekötik a tőkéjüket egy alulteljesítő eszközben. Ezt a tőkét máshol hatékonyabban is be lehetne vetni a piacon, potenciálisan hozamot termelve. A tőke jobb teljesítményű befektetésekbe történő átcsoportosításának elmulasztásából eredő alternatív költség jelentős lehet.

  1. 2. Múlt és jövő

A befektetések mindig a jövőről szólnak. Egy befektetés múltbeli teljesítménye nem befolyásolja azt, hogy a jövőben milyen hozamot érhetünk el. Érdemes időközönként rátekinteni a portfoliónkra úgy, mintha mástól kaptuk volna, és tiszta lappal szeretnénk indítani. Akkor is ugyanezeket a befektetéseket tartanánk és ugyanakkora arányban?

  1. 3. Érzelmi stressz

A veszteséges befektetéshez való hosszabb ideig tartó ragaszkodás érzelmi stresszt okozhat. Ahogy a befektetés továbbra is alulteljesít, a veszteségek halmozódásának látványa érzelmi szempontból káros lehet. Ez a stressz elhomályosíthatja az ítélőképességet, és további rossz döntésekhez vezethet.

  1. 4. Kiegyensúlyozás és kockázatkezelés

A sikeres befektetés gyakran magában foglalja a portfólió rendszeres kiegyensúlyozását és a kockázatkezelést. Ha arra várunk, hogy egy befektetés nullszaldós legyen, az akadályozhatja ezeket az alapvető gyakorlatokat, mivel a portfólió így az alulteljesítő eszközök felé tolódik el.

 

„Ne vágja le a virágokat és ne öntözze a gyomokat” Peter Lynch

 

Összefoglalva, az egyéni befektetők azon hajlama, hogy megvárják, amíg egy alulteljesítő befektetés nullszaldós lesz, mielőtt eladnák, különböző pszichológiai torzításokban gyökerező viselkedés, amelyben jelentős szerepet játszik a horgonyhatás. Bár ezek a pszichológiai tényezők érthetőek, kontraproduktív befektetési stratégiákhoz vezethetnek, amelyek elszalasztott lehetőségeket, időveszteséget, érzelmi stresszt és akadályozott kockázatkezelést eredményeznek.

A befektetők számára előnyös lehet, ha felismerik ezeket az elfogultságokat, és aktívan dolgoznak a leküzdésükön. Ez magában foglalja az előre meghatározott kilépési stratégiák meghatározását, portfóliójuk diverzifikálását és szükség esetén szakmai pénzügyi tanácsadás igénybevételét. Végső soron a befektetés racionális és fegyelmezett megközelítése nagyobb valószínűséggel vezet hosszú távú pénzügyi sikerhez, mint a veszteséges befektetésen való kitörés reményébe való kapaszkodás.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben