Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Csak a gazdasági toporgás fogja egyelőre a kőolaj árát

PODCAST
PODCAST2023. október 4.   13:50

Most éppen 90 dollár környékén „szédeleg” a kőolaj ára a világpiacon. Egymásnak ellentmondó tényezők mozgatják a kőolaj árát. Az utóbbi napokban erősödtek a piaci aggodalmak azzal kapcsolatban, hogy a 10 éves amerikai államkötvények hozamszintjei már 5 százalék körül vannak, ami azért probléma, mert további kamatemelést és erősödő inflációt árazhatnak a piaci szereplők. Közben idehaza csak kis ideig tudott erősödni a forint, mert a befektetők egy része még nem mozdult rá arra a pletykára, hogy esetleg megegyezik egymással az Európai Bizottság és a magyar kormány a jogállamisági kérdésben, és elindulhatnak az uniós pénzek Magyarország felé. Ezzel kapcsolatban sem tisztult jelentős mértékben a kép, de 390 forint környékén tartja ez az eurót.

„Az volt a várakozás, hogy az infláció csökkenésével elindulhatnak lefelé a kamatok, de most nem ezt látjuk, és lehet, hogy a kamatok magasan ragadnak, am elbizonytalanította az olajpiaci befektetőket” – mondta a Trend FM, Reggeli Monitor című műsorában Pletser Tamás, az Erste gáz- és olajipari szakértője. Úgy látja, hogy a magasabb infláció a kőolajárra inkább emelés képben hat, mert visszafoghatják a szereplők a fogyasztást, emiatt pedig az OPEC tagországok úgy érezhetik, hogy jó ötlet volt csökkenteni a kitermelést.

A gyenge gazdasági kilátások ellenére a 90-100 dollár közötti Brent kőolajár lehet a jellemző. Emiatt az olajcégek ugyan nincsenek nagy nyereségnövekedés küszöbén, de tudják tartani a profitrátájukat. „Finomítói kapacitásban továbbra is hiány van, ez pedig magas finomítói marzsokat jelent majd, ami alapvetően kedvező az olajpiaci cégek számára” – tette hozzá Pletser Tamás, az Erste gáz- és olajipari elemzője. Viszont a magas kamatok miatti beruházás visszaesések akár hosszabb távon is magasabb kőolajárakkal járhatnak.

A szakértő szerint a földgáz esetében továbbra is hiány van Európában, de ez az LNG-terminálok épülése illetve az energiaigényes ipari ágazatok, mint például a műtrágyagyártás leépülése, javítják a gázhelyzetet Európában. A 30-40 euró közötti ingadozás azonban vélhetően nem marad meg egész télre, és a hideg idő beköszöntével emelkedhet a földgáz ára a piacon. A globális gázkereslet 30-40 százalékkal bővülhet a következő két évtizedben.

Bankadó-emelés elhalasztva, de „önkéntes kamatstop” jöhet

Az év végéig egymás kezébe csaphatnak a magyar kormány tárgyalódelegációjának tagjai és az uniós intézményrendszer döntéshozói. Legalábbis a Financial Times értesülése szerint Brüsszel november végéig feloldhatja a Magyarországnak járó uniós források egy részét, mintegy 13 milliárd eurónyi kohéziós támogatást. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, úgy reagált, hogy az a cél, hogy ne csak előleget vehessenek fel a nekünk járó EU-s forrásokból, hanem az új ciklus projektjeit is finanszírozhassák azokból. „1000 milliárd forinttal megemelte a kormány az idei évi hiánycélt, de jövőre is kérdéses, hogyan tudja tartani a kormány a 3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycélt” – nyilatkozta a Reggeli Monitorban Miró József, az Erste vezető elemzője.

Jó hír az is, hogy az OTP lekerült Ukrajnában az oroszok háborúját támogató céges listáról. „Van egy kis feloldás az ellentétekben, jó esély van arra, hogy 13 milliárd eurónak a folyósítása elkezdődhet, és ez pozitív lehet a magyar gazdaság számára, de aztán jöttek az uniós nyilatkozatok, emiatt pedig visszagyengült a forint” – részletezte meglátásait Miró József, az Erste vezető elemzője. Nem mert találgatásokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy mikorra lehet teljes megállapodás az Európai Bizottsággal.

A beszélgetésben szóba került még, hogy:

  • Inkább a megszorítások, vagy inkább az adósság kinövekedése az üdvözítő út?
  • Mit léphet még költségtakarékosság szintjén a magyar kormány?
  • Meddig mérséklődhet a magyar lakossági fogyasztás?
  • Mi stabilizálhatja a forint árfolyamát?

A műsor első felében Pletser Tamást, az Erste olaj- és gázipari elemzője, majd Miró József, az Erste vezető elemzője nyilatkozott a Reggeli Monitorban. A műsorvezető Nagy Károly.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
PODCAST

Rájár a rúd a Bayerre: folytatódik a német cég kálváriája

Újabb fokozatba kapcsolt a német gyógyszer- és vegyipari vállalat vesszőfutása az elmúlt hetekben. Súlyos dollár százmilliókat bukott a társaság,...

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben