Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: Költségnyomás rontotta az eredményt

VÁLLALATELEMZÉS
VÁLLALATELEMZÉSNagy AndrásRészvényelemző2023. szeptember 29.   14:48
Gloster technológia
Célár: 1130 Ajánlás: Tartás
Elemző: Nagy András

A Gloster a ma reggel közzétett féléves jelentésében külön feltüntette a P92 IT Solutions Hungary Kft. felvásárlásának hatását is, mivel a tranzakció csak a féléves üzleti zárást követően fejeződött be. Az...

A Gloster a ma reggel közzétett féléves jelentésében külön feltüntette a P92 IT Solutions Hungary Kft. felvásárlásának hatását is, mivel a tranzakció csak a féléves üzleti zárást követően fejeződött be. Az összehasonlíthatóság érdekében mi elsősorban az organikus folyamatokra koncentráltunk, így, ha külön nem jelöltük, akkor az akvizíció nélküli számokat elemezzük.

A társaság árbevételének dinamikus növekedése folytatódott az idei első félévben is. A P92 nélkül 24%-kal emelkedett az árbevétel, míg a P92-t is figyelembe véve közel 70%-kal. Az árbevételen belül 65% körül maradt a rendszeres bevételek aránya, de a P92-vel együtt már 73,1%, így gyakorlatilag teljesült a 2025-re kitűzött 75%-os arány. Az export arány minimálisan, 28,4%-ról 29,1%-ra emelkedett, de a P92-vel már 45,2%, ami túlteljesíti a 2025-ös célkitűzést.

A növekvő árbevétel ellenére az EBITDA gyakorlatilag stagnált (306 millió forint), az adózott eredmény pedig szinte teljes mértékben eltűnt, mindössze 8 millió forint volt. A társaságnál erős a szezonalítás. Hüvelykujj szabályként úgy érdemes kalkulálni, hogy az EBITDA harmada keletkezik az első félévben, kétharmada a második félévben, ráadásul úgy tűnik, hogy a P92 esetében még inkább a második félévre koncentrálódik az eredménytermelő képesség.

A romló eredményhányad részben egyszeri tételekre vezethető vissza. Az akvirált 10 cég integrációjával, az IFRS átállással és a tőzsdei kategóriaváltás előkészítésével kapcsolatos egyszeri költségek eredményhatása meghaladta a 100 millió forintot. Ezek a jövő évben már nem fognak ismétlődni, és az év második felében is csak jóval kisebb lehet a negatív hatásuk.

A másik tényező pedig, hogy a személyi jellegű ráfordítások 52%-kal emelkedtek az akvizíció hatása nélkül is. Ha azzal a feltételezéssel élünk, hogy az egyszeri 100 milliós tétel is nagyrészt bérköltségként csapódott le, akkor is 37% körüli a bérköltségek növekedése, jócskán meghaladva a 24%-os árbevétel növekedést. Ennek oka egyrészt az általános bérinfláció, ami az IT szektorban különösen erős, másrészt az, hogy a Gloster a társaságok integrációja érdekében megerősítette a középvezetői csapatot.

A társaság változatlanul az idei őszre tervezi a kategóriaváltást, vagyis hogy a részvény átkerüljön a BÉT Standard kategóriájába. A társaság egyre inkább a külföldi piacok (Egyesült Államok, Egyesült Királyság és Skandinávia) felé igyekszik nyitni. A menedzsment javuló tendenciát érzékel a külföldi piacok vonatkozásában. Jelenleg a hatékonyság növelése és a szinergiák kihasználása áll a fókuszban.

Forrás: cégadatok, Erste

A féléves eredményt követően úgy látjuk, hogy a P92 idei akvizíciójával a Gloster túl fogja teljesíteni 2023-as 1,2 milliárdos EBITDA várakozásunkat, mivel az idei évre korábban nem számoltunk akvizícióval. Azonban, ha a felvásárlás nélküli, organikus folyamatokat nézzük akkor a vártnál kedvezőtlenebbül alakultak a dolgok, a társaság idei, akvizíció nélküli eredménye várhatóan el fog maradni előrejelzésünktől, részben az egyszeri költségek, részben pedig a személy jellegű ráfordítások megugrása miatt. Ráadásul utóbbiak tartósan beépülnek a költségekbe, negatív hatást gyakorolva a jövedelmezőségre.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben