Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Magyar Nemzeti Bank: elfogadhatatlanul magas az infláció

PODCAST
PODCAST2023. szeptember 28.   09:27

A várakozásoknak megfelelően összeért a hazai monetáris politika elmúlt néhány hónapját meghatározó két kamatszint, az MNB döntésének megfelelően: az egynapos betéti eszköz és az alapkamat 13 százalékon találkozott egymással. Így az alapkamat visszanyeri irányadó jellegét, a jegybank pedig szinte bizonyosan a korábbi 100 bázispontos csökkentések üteménél kisebb mértékben fogja visszavágni a jövőben az alapkamat szintjét.

Ez már csak azért is biztosnak tűnik, mert az MNB talán minden eddiginél erősebben fogalmazott az inflációval kapcsolatban. A jegybank alelnöke, Virág Barnabás szerint elfogadhatatlanul magas az áremelkedés üteme. Így még egyértelműbbé vált, hogy a jövőben az óvatosság és a fokozatosság elve fogja meghatározni a hazai monetáris politikát – mondta az Erste makrogazdasági elemzője a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.

A jegybank az üzemanyagárak emelkedése miatt felfelé mutató kockázatokat lát az inflációban. Ezért a jövő évi előrejelzést a korábbi 3,5-5,5 százalékos sávból a 4-6 százalék közötti sávba emelte. Ekkora mértékben emelkedhetnek 2024-ben a fogyasztói árak, ami Nagy János szerint még így is optimista forgatókönyvnek tűnik. Idén a pénzromlás üteme 17,9 százalék lehet éves alapon, míg a jegybanki toleranciasávba, a 2-4 százalék közötti tartományba csak 2025-ben térhet vissza. Az üzemanyagok mellett a szolgáltatások árának emelkedése, különösen például a telekommunikációs területen látott drágulások lökik felfelé a Magyar Nemzeti Bank prognózisát.

„A jelenlegi kamatkörnyezetben nem lesz egyszerű megfelelni Nagy Márton felhívásának, miszerint a bankok tegyenek lépéseket a hitelezés felpörgetésének irányába” – tette hozzá Nagy János. Az MNB sajtótájékoztatóján is nyomatékosította Virág Barnabás, hogy az infláció letörése a kulcsa annak, hogy ismét stabil és fenntartható növekedés valósuljon meg a magyar gazdaságban, és ezzel párhuzamosan a hitelezés is felpörögjön. Az Erste makrogazdasági elemzője szerint jövő február és május között lesz érdemes nagyon odafigyelni az inflációs adatokra, ezek ugyanis meghatározhatják a 2024-re várható áremelkedési ütemet.

Tovább tolódhat az egyszámjegyű alapkamat elérésének ideje

A Magyar Nemzeti Bank a növekedési előrejelzését is módosította, méghozzá lefelé. A mostani ülésén először kimondta, hogy éves alapon akár gazdasági csökkenést is láthatunk. Ezt támasztja alá a mínusz 0,5-plusz 0,5 százalék közötti GDP-prognózis. Jövőre 3-4 százalék közötti bővülést valószínűsít az MNB, ami optimista szcenáriónak tűnik. A kulcsfontosságú ebben a tekintetben a reálbérek alakulása lesz, ami már szeptemberben ismét pozitív irányt vehetett fel. Ugyanakkor ez még egyáltalán nem jelenti azt, hogy a fogyasztás is gyors ütemben helyreáll majd.

Nagy János hozzátette: azt várják, hogy év végéig megmarad a kétszámjegyű alapkamat. Az Erste várakozásai szerint 11,5 százalékos irányadó rátával zárhatjuk 2023-at. Ez azt jelenti, hogy akár még három darab, 50 bázispontos kamatcsökkentés lehet benne a pakliban. Negatív változás viszont, hogy a jövő évben, az eddigi első negyedév helyett, csak a második negyedévben térhet vissza ismételten az egyszámjegyű alapkamat.

A beszélgetés második felében Miró József, az Erste vezető elemzője volt a Reggeli Monitor vendége. Vele szóba került, hogy:

  • minek tudható be az elmúlt egy hónap gyenge részvénypiaci hangulata?
  • mennyire van történelmi csúcsától az amerikai S&P 500 és a német DAX Index?
  • és a magyar tőzsde? milyenek a hazai piac kilátásai?
  • miért rontotta a Mol célárfolyamát az Erste, és benne volt-e a pakliban a Magyar Telekom szárnyalása?

A műsor első felében Nagy Jánost, az Erste makrogazdasági elemzőjét, majd Miró Józsefet, az Erste vezető elemzőjét kérdezte Imre Lőrinc.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben