Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Matolcsyra figyelhet ma a forint

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2015. február 18.   09:13

Egyes hírek szerint mégis beadják a derekukat a görögök, és belemennek abba, hogy hat hónappal meghosszabbítsák a jelenlegi programot, és azalatt egy új keretrendszert dolgozzanak ki. Erre emelkedéssel reagáltak az amerikai piacok. Így az S&P500 új csúcsot ütött, míg a Nasdaq 15 éve nem látott csúcsra emelkedett. Tegnap napközben a ZEW által...

Egyes hírek szerint mégis beadják a derekukat a görögök, és belemennek abba, hogy hat hónappal meghosszabbítsák a jelenlegi programot, és azalatt egy új keretrendszert dolgozzanak ki. Erre emelkedéssel reagáltak az amerikai piacok. Így az S&P500 új csúcsot ütött, míg a Nasdaq 15 éve nem látott csúcsra emelkedett.

Tegnap napközben a ZEW által publikált hangulat index adatai hoztak átmeneti jókedvet az európai piacokra. Így az index október óta emelkedik, és most már közelíti a korábbi csúcsértékeket, amelyeket 2006-ban, 2009-ben és 2013 végén láthattunk. A jó hangulat okaként, az intézet alapvetően az európai mennyiségi lazítást jelölte meg. Az amerikai és ázsiai jó hangulatnak és a görögök körüli új pletykáknak köszönhetően, na meg a rövidtávú indikátorok alapján is a DAX a mai napon valószínűleg emelkedni fog. A BUX esetében is emelkedést várunk annak ellenére is, hogy a MOL vezérigazgatója ellen az Interpol újra kiadta a körözést az USKOK (horvát korrupció ellenes hatóság) kérésére. Ez azért meglepő, mert arra számítottunk, hogy a magyarországi eljárás lezárását követően, már az ilyen jellegű kérést az Interpol nem fogja befogadni az USKOK részéről. Ez pedig negatív lehet a MOL árfolyamára nézve is.
Piaci áttekintés
- Soros kiszállt az Apple-ből
- Görög megállapodás születhet
- Hathetes mélyponton az arany ára
- Matolcsyra figyelhet ma a forint
- Maradt a japán eszközvásárlási program
- Hernádi Zsolt neve ismét felkerült az Interpol körözési listájára
- Emelkedésre számítunk ma a tőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- Tovább menetelnek az amerikai indexek, igaz ez most csupán 0,10-0,15% közötti pluszt jelentett.
- A hedge fundok és alapkezelők negyedik negyedéves portfolió átrendezéseiből szemezgethettünk. Warren Buffett 4 millió darab Exxon Mobil részvénytől vált meg, továbbá 18%-nyi National Oilwell Varco papírt adott el. A szabad készpénzből 1,5 milliárd dollár értékben vett Deere & Co papírokat, ami közel 5%-os részesedéssel egyenlő. Soros György alapja lezárta az Intel és Apple pozícióit és tovább növelte Herbalife kitettségét. A legtöbb portfólióból kikerülő papír címét az Alibaba nyerte meg, így talán nem is meglepő az utóbbi hetek teljesítménye.
- 12,5%-os pluszban is járt a GoPro árfolyama tegnap, miután a 76 millió részvényre szóló lock-up periódus lejárata előtt nem érkezett menedzsment bejelentés a részvények eladásával kapcsolatban. A Northland Capital Markets 70 dolláros célárat fogalmazott meg a papírra, a nagy elemzőházak célárai 55-60 dollár között szóródnak.
- Lakáspiaci adatok mellett ipari termelési adat és a januári kamatdöntő ülésről szóló jegyzőkönyv kivonata bírhat piacmozgató erővel. Utóbbi esetében a kamatemelési várakozásokkal kapcsolatos félmondatokat keressük a sorok között.
Európa
- A DAX 0,25%-kal csökkent, a CAC40 0,04%-kal, a FTSE100 0,6%-kal emelkedett.
- A tegnapi kereskedés indulását negatív hangulat jellemezte, azonban a ZEW index publikálását követően megfordult a piaci hangulat, aminek eredményeként sikerült ledolgozni a reggeli mínuszokat.
- Mind a német, mind pedig az euró zónás ZEW index meredek hangulatjavulásról számolt be. A német ZEW index jelen szituációra vonatkozó komponense jelentősen felülmúlta a várakozást 45,5 pontos értékével, míg a piac csak 30,0 pontra számított. A jövőbeli várakozásokat tartalmazó komponens ugyanakkor a nagy emelkedés ellenére kissé alulmúlta a várakozásokat.
- Mégis lehet görög megállapodás. Bár hétfőn megszakadtak az egyeztetések Görögország finanszírozásával kapcsolatban, azonban tegnap este olyan hírek jelentek meg, hogy Alekszisz Ciprasz mégis kérheti a február végén lejáró finanszírozási program meghosszabbítását hat hónappal.
- Valószínűleg a költségvetési többletet illetően igyekszenek majd kompromisszumot kötni. A jelenleg érvényben lévő megállapodás alapján 3%-os költségvetési többletet kell felmutatnia Görögországnak, amit a Sziriza várhatóan igyekszik majd lefelezni.
- A luhanszki szakadárok bejelentették, hogy a tűzszünetről szóló megállapodás értelmében megkezdik a tankok és tüzérségi egységek kivonását Luhanszk térségéből.
- A negyedik negyedévben valósággal összeomlott az ukrán GDP, ami év/év alapon 15,2%-kal esett vissza. A méretes gazdasági visszaesés miatt a GDP arányos államadósság szinte biztosan 60% fölé emelkedett, ami lehetőséget biztosít Oroszországnak, hogy korábban visszahívja 3 milliárd dollár értékű hitelét, ami miatt egyre fontosabb az IMF megállapodás.
Olaj, arany
- Hathetes mélypontra esett az arany tegnap, ezzel megközelítve az 1.200 dolláros szintet. A piaci pletykák szerint sikerül megállapodásra jutnia az EU-nak Görögországgal, ez pedig csökkenti a piaci kockázatokat.
- Jelentős mínuszt láthattunk az olaj árfolyamában is, ami elsősorban a Bloomberg készletadat várakozásainak köszönhető, ugyanis elemzők szerint 3 millió hordóval 420,9 millió hordóra nőhetett a tartalék szintje a február 13-ával végződő héten. Az EIA csütörtökön publikálja számait. A líbiai konfliktus folytatódása miatt az ország kitermelési kvótája napi 185 ezer hordóról 150 ezer hordó alá esett.
Devizák
- Továbbra is csak visszafogott mozgás tapasztalható az EURUSD árfolyamában. Ma reggel 1,14 alatti szinten indulhat a kereskedés a devizapárral. Amennyiben megállapodás születne Görögország finanszírozásával kapcsolatban, az euró erősítő hatású lenne, így az EURUSD könnyedén emelkedhetne akár az 1,15-ös kisebb szintig is.
- Mivel nem hozott érdemi változást a japán jegybank kommunikációja, az USDJPY árfolyam lényegében változatlanul 119,2-es árfolyamon áll.
- Tegnap és ma reggel is a régiós devizákkal együttmozogva gyengült a forint az euróval szemben. Az EURHUF 308,4-es árfolyamon áll a reggeli órákban. A ma 10 órai MNB sajtótájékoztató akár a forint piacára is hatással lehet. Amennyiben az NHP program volumene jelentősen kibővül, az a jegybanki mérlegfőösszeg növelésén keresztül például forintgyengítő hatású is lehet, de minden a részletektől függhet majd.
Távol-Kelet
- A Nikkei 1,2%-ot, a Hang Seng 0,2%-ot emelkedett, miközben a Shanghai index a kínai holdújév miatt zárva tartott.
- Kétnapos ülését követően a japán jegybank nem változtatott az eszközvásárlási program nagyságán. Az elmúlt hetekben erőteljesen kommunikálták, hogy nem áll szándékukban az eszközvásárlási program kiterjesztése, így a döntés nem okozott komolyabb meglepetést, bár egyes piaci szereplők továbbra is arra számítanak, hogy a következő hónapokban mégis tovább bővülhet az eszközvásárlási program. A jegybank továbbra is átmeneti hatásnak tartja az alacsony olajár miatti alacsony inflációt.
- Az indonéz jegybank meglepetésre 25 bázisponttal 7,5%-ra vágta az alapkamatot.
- A Sony operatív eredménye 2017-re 500 milliárd jenre emelkedhet az idei évre prognosztizált 20 milliárd jenről. Az eredmény bővülése elsősorban a telefonokban használt képi szenzorok és a PS4 konzolnak, illetve a költségmegtakarító intézkedéseknek lesz köszönhető.
Határidős piacok
- Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon pozitív hangulat uralkodott ma reggel.
Vállalati hírek
- Hernádi Zsolt MOL vezér neve ismét felkerült az Interpol körözési listájára. Az elfogatóparancsot a horvát korrupció és szervezett bűnözés elleni hivatal kérésére adták ki. A korábbi elfogatóparancsot 2013 februárjában adták ki. Tovább folyik tehát a küzdelem a MOL és a horvát kormány között, a feszültség egyre nő. Úgy tudjuk, hogy a magyar hatóságoknak nem kell letartóztatniuk Hernádit, hiszen egy itthon lefolytatott vizsgálat már arra a megállapításra jutott, hogy Hernádi nem bűnös az ellene felhozott vádakban.
- Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin szándéknyilatkozatot írt alá a gázszállítási szerződés átalakításáról. Az idén lejáró, 20 éves gázszállítási szerződés keretében fel nem használt mennyiséget Magyarország később is lehívhatja, kifizetni pedig csak a felhasznált gázt kell. Magyarország együttműködik egy Törökországon, Görögországon, Macedónián és Szerbián átvezető új gázvezeték építésében. Egyetértettek a paksi bővítésről is.
Gazdasági hírek
- Matolcsy György ma délelőtt 10 órakor sajtótájékoztatót tart. Várhatóan a Növekedési Hitel Program kiterjesztését jelenti be.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben