Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Átmeneti megálló jöhet az emelkedésben?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2015. február 13.   09:21

Öröm minden fronton, pedig a görög kérdés továbbra is nyitott. Ugyanakkor a minszki megállapodás, az újabb tűzszüneti terv hatalmas örömöt hozott a piacokra. Persze ebben az is közrejátszott, hogy az IMF 40 milliárd dollárral támogatná Ukrajnát, amelyből az azonnali keret 17,5 milliárd. Az OTP-t és a Richtert széttépték a hírre, akárcsak a német piacot. Pedig hasonló...

Öröm minden fronton, pedig a görög kérdés továbbra is nyitott. Ugyanakkor a minszki megállapodás, az újabb tűzszüneti terv hatalmas örömöt hozott a piacokra. Persze ebben az is közrejátszott, hogy az IMF 40 milliárd dollárral támogatná Ukrajnát, amelyből az azonnali keret 17,5 milliárd. Az OTP-t és a Richtert széttépték a hírre, akárcsak a német piacot. Pedig hasonló tűzszünetre volt már példa hónapokkal ezelőtt, aztán a vége mégis háború lett. A nagyobb probléma, hogy miközben a részvénypiacok (oroszok is), meg a közép-kelet európai devizák erősödtek a hírre, addig a hrivnya és a rubel sem igazán reagált rá. Így nem is látunk olyan nagy indokot a fent említett két magyar részvény erősödésére. Ugyanakkor az olaj piacán megint a vevők kerültek előtérbe, és ez lehet egy kis pozitív hír az oroszoknak illetve az olajrészvény-túlsúlyos RDX indexnek, ami cirka 3 százalékot emelkedett tegnap.

Egy szó, mint száz, tart a bika piac, amelyen belül egy korrekciót láthatunk, ez azonban inkább oldalazásban merül ki, mint esésben. Ez jó hír lehet a folytatás tekintetében, de szerintünk egyelőre a nagy emelkedések még odébb vannak, még akkor is, ha a mai napi, a várakozásoknál jobb, harmadik negyedéves, német GDP (1,4 százalék a várt 1 százalékkal szemben) a pozitív tartományba küldte a DAX indexet a reggeli órákban. A technikai kép alapján a nap végére csökkenést várunk Frankfurtban, és csökkenést várunk Budapesten is a tegnap nagy rallyt követően.
Piaci áttekintés
- Elkalapálták a Zynga árfolyamát
- Elhallgatnak a fegyverek Ukrajnában
- A dollár gyengülése olajár emelkedést hozott
- Az ukrán események befolyásolták a devizapiacokat
- Ráijesztett a piacra a japán jegybankelnök
- Esésre számítunk ma a tőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- Az S&P 500 index idei csúcsúra, míg a Nasdaq index 5 éves magasságokba emelkedett a tegnapi kereskedésben.
- A világ egyik legnagyobb biztosítója, az AIG negyedik negyedéves profitja 97 cent lett a tavalyi 1,13 dollár után, miközben az elemzők 1,05 dolláros eredményre számítottak. A visszaesés elsődleges oka egy korábbi magas kamatú adósság visszavásárlása. A menedzsment újabb 2,5 milliárd dolláros részvény visszavásárlási programot jelentett be.
- Harry Wilson aktivista befektető mellett négy nagy hedge fund is attól fél, hogy a General Motors elveszti jelenlegi adósbesorolását a 8 milliárd dolláros részvény visszavásárlási program végrehajtása esetén. Ha a hitelminősítők megvágnák a cég kötvényeinek besorolását, akkor bóvli (junk) kategóriába kerülne a vállalat.
- 20%-kal nőtt a Groupon árbevétele, azonban ez kevés volt a piac számára, mivel a folyó negyedéves bevételek csupán 790-840 millió dollárt érhetnek el a 856 millió dolláros prognózisokhoz képest, továbbá 0-2 cent között alakulhat csak a profit.
- Az American Express volt a nap egyik vesztese miután bejelentette, hogy a Costco Wholesale-el kötött exkluzív megállapodás idén és jövőre is negatívan hathat a cég bevételeire és profitjára.
- A Zynga játékgyártó cég árfolyama több mint 14%-ot veszített értékéből a tegnapi gyorsjelentés hatására. A bevételek 9%-kal 193 millió dollárra emelkedtek, ugyanakkor a nettó profit sor 5 centes veszteséget mutatott a bázisidőszaki 3 centes veszteség után. A folyó negyedévre vonatkozó prognózisok 155-165 millió dolláros árbevételt és 2-3 cent közötti veszteséget valószínűsítenek, miközben a piac már minimális nyereségre számított.
- Makroadatok terén a délután folyamán megjelenő Michigani fogyasztói bizalmi indexre érdemes figyelnünk, továbbá Richard Fisher Fed elnök beszéde kavarhatja fel az állóvizet, aki a mielőbbi kamatemelés mellett szokott kampányolni.
Európa
- A DAX 1,56%-ot, a CAC40 1,0%-ot, a FTSE100 0,14%-ot emelkedett a tegnapi kereskedésben.
- Számos ellentmondásos hírt követően végül sikerült megegyezésre jutnia az ukrán, az orosz, a francia és a német elnöknek. A megállapodás értelmében vasárnaptól tűzszünet lép életbe és az összes nehézfegyvert elszállítják Kelet-Ukrajnából. Egyúttal 70-140 kilométer szélességű rakétamentes övezetet hoznak létre. A teljes fogolycseréről is megegyeztek. A Dombas régiónak (Luhanszk és Donyeck) nem adnak autonómiát. A megállapodással Merkel nem volt maradéktalanul elégedett, de elfogadta, hogy ennél többet jelenleg nem lehetett elérni.
- Az angol jegybank kormányzója szerint a jelenlegi alacsony infláció átmeneti tényezők eredménye, főként az alacsony olajár hatása, azonban a jegybank így is a korábban vártnál hamarabb, két éven belül elérheti a 2%-os inflációs célt. Egyúttal utalt a 2016-os kamatemelés leejtőségére is a jegybank, miközben kizárta az idei kamatemelés lehetőségét.
- Szivárognak ki a technikai részletek az EKB már bejelentett, de csak márciusban induló eszközvásárlásával kapcsolatban. Ezek alapján a német jegybank havi 10 milliárd euró értékben fog bundokat vásárolni. Mivel az EKB tőkéjéhez Németországnak van a legnagyobb hozzájárulása, így legnagyobb mértékben német eszközöket fog vásárolni az EKB. Ahogy az európai jegybank már korábban jelezte, negatív hozam mellett is fognak német államkötvényeket vásárolni, ami veszteséget okoz a jegybanknak, még akkor is, ha lejáratig tartják a kötvényeket.
- A negyedik negyedévben év/év alapon 1,4%-kal bővült a német gazdaság, felülmúlva az 1%-os növekedésről szóló várakozást.
- Az EKB 5 milliárddal 65 milliárd euróra emelte a görög bankok számára nyújtott sürgősségi likviditási eszköz (ELA) keretösszegét. Miután múlt hét óta az EKB nem fogadja el a görög államkötvényeket fedezetként a görög bankoktól, a 150 bázisponttal drágább likviditást nyújtó ELA kiemelt jelentőségű forrás lett a görög bankoknál.
Olaj, arany
- 52 dollár körüli szintekre kapaszkodott vissza a WTI árfolyama a dollárgyengüléssel párhuzamosan.
- 10 dollárral emelkedett az arany árfolyama tegnap, elérve az 1.230 dolláros szintet. A dollár gyengülése mellett a vártnál rosszabb amerikai kiskereskedelmi adat is szerepet játszhatott a mozgásban.
Devizák
- Az ukrán-orosz megállapodás hatására határozottan erősödésnek indultak a feltörekvő devizák, ahogy a kockázati étvágy növekedett. A régiós devizák közül a forint teljesített a legjobban, de nem sokkal maradt le a lengyel zlotyi és a török líra sem. Az EURHUF árfolyama csütörtök délutánra 306 alá esett. Néhány nappal korábban a 305,5-es árfolyam bizonyult fordító erejűnek.
- A feltörekvő devizákon túl az euró is kivette a részét a globális jó hangulatban, aminek eredményeként az EURUSD árfolyam a 20 napos mozgóátlag 1,1385-ös értékéig pattant fel. Ma reggel tovább folytatódott az árfolyam emelkedése, így a reggeli órákban már 1,14 fölött jegyzik az EURUSD devizapárt.
- A svéd jegybank 10 bázisponttal csökkentve az alapkamatot csatlakozott a negatív jegybanki rátát alkalmazó országok sorába. A kamatvágáson túl 10 millió korona (1,2 milliárd dollár) értékben eszközvásárlási programot is hirdetett, mely visszafogott mérete miatt globális hatással nem járt. Ugyanakkor a jegybanki lépésekre a svéd korona gyengüléssel reagált, és 9,6-ig emelkedett az EURSEK devizapár jegyzése.
- A japán jegybankelnök szerint hátrányos lenne az eszközvásárlási program kibővítése. Ezzel eloszlatta azokat a spekulációkat, hogy a jelenlegi évi 80 ezermilliárd jen összegű QE program nagyságát megváltoztatják. Ennek hatására az USDJPY árfolyam a reggeli 120,4-es értékről 118,7 alá zuhant, hosszú eső gyertyát hagyva maga után az árfolyamgrafikonon.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,4%-kal csökkent, miközben a Hang Seng 1%-kal, a Shanghai index pedig 1,6%-kal emelkedett.
- A japán jegybankelnök tegnap arról beszélt, hogy jelenleg káros lenne az eszközvásárlási program kiterjesztése a jelenlegi évi 80 ezermilliárd jen összegről. Erre a jen erősödéssel, a japán hozamok emelkedéssel, a részvénypiac pedig csökkenéssel reagált.
- Kína legnagyobb mobiltelefon gyártója, a Xiaomi betör az amerikai piacra is. Igaz egyelőre még nem telefonokkal, hanem csak kiegészítőkkel, de nem kérdéses, hogy mi lesz a következő lépés. A társaság egyúttal jelezte, hogy hamarosan megegyezhet egy brazil gyártópartnerrel, ami a latin- amerikai terjeszkedés szempontjából fontos, hiszen így lényegesen kedvezőbb adóelbírálás alá esik.
- A PwC tanulmánya szerint a nagyobb növekedési ütem eredményeként 2018-ra Kína válhat a világ legnagyobb kiskereskedelmi piacává, beelőzve az USA-t.
Határidős piacok
- Alapvetően pozitív hangulat uralkodott ma reggel a határidős piacokon.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben