Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Matolcsy a márciusi inflációs jelentés eredményétől tette függővé a kamatvágást

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2015. február 3.   09:30

A görög pénzügyminiszter optimista nyilatkozatának köszönhetően, nevezetesen, hogy hamarosan megállapodhatnak a trojkával, és a pénzügyi befektetőket nem fogja veszteség érni, a DAX új csúcsra szaladt tegnap a nap végén, és úgy tűnik, hogy a mai napon ez az emelkedés folytatódhat. A pozitív hangulat az USA piacainak segített, ahol az emelkedő kőolajáraknak...

A görög pénzügyminiszter optimista nyilatkozatának köszönhetően, nevezetesen, hogy hamarosan megállapodhatnak a trojkával, és a pénzügyi befektetőket nem fogja veszteség érni, a DAX új csúcsra szaladt tegnap a nap végén, és úgy tűnik, hogy a mai napon ez az emelkedés folytatódhat. A pozitív hangulat az USA piacainak segített, ahol az emelkedő kőolajáraknak köszönhetően az energetikai cégek 3 százalékkal értékelődtek föl. Az alacsony kamatkörnyezetnek köszönhetően a távközlési cégek is rallyztak, és majd 2,5 százalékkal zártak magasabban. A harmadik helyen a pénzügyi cégek voltak a befutók majd 2 százalékos emelkedéssel.

Ma reggel kijött az olaj szektor riportunk. A legjobb teljesítményt a PKN-től várjuk, mivel az csak a finomításban és a petrolkémiában érdekelt. Az elmúlt időszakban a finomítói és a petrolkémiai jövedelmezőség emelkedett. Így a PKN célárfolyamát 66 zlotyira emeltük, amely több mint 20 százalékos felértékelődési potenciál. A MOL célárfolyamot a korábbi 13.100 forintról 11.880 forintra csökkentette elemzőnk, és megtartotta a tartás ajánlását a rövidtávú kockázatok miatt, miközben a hosszú távú kilátások jók. Így hosszabb távon optimisták vagyunk, amelyet elsősorban a kurdisztáni kitermelés felfutására alapozunk.

Közben pedig egyre tejed a kamatcsökkentési járvány. Ausztrália az éjjel 25 bázisponttal, 2,25 századra csökkentette a kamatot. (Döbbenetes, hogy még így is magasabb, mint Magyarországon.) Egyelőre úgy tűnik, hogy még sokáig az olcsó pénz világában fogunk élni, és nyilatkozatok ide vagy oda, az USA-ban is inkább az év végére tesszük az első kamatemelést. A tegnapi jegybanki kommentárok szerint, itthon is borítékolható valamiféle kamatcsökkentés márciustól, amely szerintünk 40-60 bázispontra rúghat 2-4 lépésben.
Piaci áttekintés
- Jelentősen visszaeset az Exxon eredménye
- A görög pénzügyminiszter nyugtatja a piacokat
- A WTI 50 fölé emelkedett, nem változott az arany ára
- Kamatot vághat az MNB
- Változhat a kínai devizapolitika
- 11.880 forintra csökkentettük MOL célárunkat
- Emelkedésre számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- A Dow 1,14%-os, a Nasdaq 0,9%-os, az S&P500 pedig 1,3%-os emelkedéssel indította a hetet.
- Az ügyet ismerő források szerint a Verizon Communications közel áll ahhoz, hogy minimum 10 milliárd dollár értékben adjon el eszközöket a vezetékes és mobil üzletágból egyaránt. A vevők kiléte egyelőre nem ismert, de a befolyó összeg felhasználási köre már annál inkább. Nagy valószínűséggel adósság leépítésre és a múlt héten elnyert 10,4 milliárd dollár értékű frekvenciatender visszafizetésére költenék.
- Az Apple 5 milliárd dollár értékben adhatott el kötvényeket 5 és 30 éves lejárat közötti futamidővel. A 2013 áprilisában értékesített 17 milliárd dolláros és a 2014 áprilisában eladott 12 milliárdos tranchek mellett a mostani keretösszeg azonban elbújhat, pedig biztosan találna a cég ennek a sokszorosára is vevőt.
- Jack Ma, az Alibaba vezére reagált a Bloomberg múlt heti információira, miszerint az Alibaba pénzügyi részlege (ide tartozik az AliPay is) valóban a tőzsdére mehet, de ennek időzítése és bevezetési helye egyelőre nem ismert. Hasonló lépésről döntött korábban az eBay is, mely a nagyobb növekedési lehetőségek miatt a PayPalt választja le.
- Jelentősen visszaeset az Exxon eredménye a negyedik negyedévben, de még így is sikerült felülmúlnia a várakozásokat. A bevétel 87,3 milliárd dollár lett, ami 21%-os visszaesés év/év alapon, de a 87,6 milliárd dolláros várakozástól csak minimálisan maradt el. Az EPS 1,56 cent lett, ami 16%- kal jobb, mint a várakozás, de ennek ellenére is 18%-kal elmarad a tavalyi értéktől. A piac által vártnál kedvezőbb eredmény annak köszönhető, hogy az olajár csökkenés által sújtott kitermelési üzletág eredménye a vártnál kisebb mértékben esett vissza.
- A Fed hitelezési jelentése szerint a negyedik negyedévben a bankok enyhítettek a jelzáloghitelezésen, ugyanakkor a kereslet irántuk ennek ellenére is kismértékben csökkent. Az autó és bankkártya hitelek esetében viszont élénkülő keresletet tapasztaltak a bankok.
- Piaczárás után teszi közzé első negyedéves számait a Walt Disney. Az elemzők 12,85 milliárd dolláros árbevételt és 1,06 dolláros egy részvényre jutó profitot várnak az előző negyedéves 12,39 milliárdos és 89 centes értékek után.
Európa
- A DAX 1,25%-ot, a CAC40 0,52%-ot, a FTSE100 pedig 0,5%-ot emelkedett a tegnapi kereskedésben.
- A Tradeweb adatai alapján az euró zónás államkötvények 27%-ának negatív a hozama jelen pillanatban. A Credit Agricole kötvénypiaci részlegének vezetője, David Keeble szerint azonban lassan elérik a hozamok a mélypontot, és megfordul a széljárás. Meglátása szerint az EKB nem fog további kamatvágást bejelenteni, és az európai QE program eléri hatását. Utóbbi lépés a javuló makrogazdasági adatokon keresztül meghozza a befektetők étvágyát a kockázatosabb eszközök terén, ezzel csökkentve a menekülő eszközök népszerűségét. A Bank of Merrill Lynch tegnapi elemzésében arról írt, hogy az 5 éves euró zónás kötvények esetében a hozamok átlagosan -0,05%- ról -0,1%-ra eshetnek a második negyedévben, amit majd visszaemelkedés követ a harmadik és negyedik negyedévben.
- A Financial Times riportja szerint a görög pénzügyminiszter ismertette tervét az adósság átstrukturálással kapcsolatban. Az adósság leírást (haircut) politikailag elfogadhatatlannak nevezte Németországgal és a többi hitelező országgal szemben. A menü két fogásból áll. Az előétel Görögország nominális GDP növekedéséhez indexált kötvény lenne, amit a főétel követne. Ez pedig nem lenne más, mint egy átváltható görög kötvény az EKB tulajdonlásával fűszerezve.
- A Reuters információi szerint a görög pénzügyminiszter tegnap este Londonban több bank képviselőjével is találkozott, és igyekezett megnyugtatni őket, hogy a görög államadósággal kapcsolatban olyan megoldás fog születni, ami a magánbefektetőknek nem fog kárt okozni.
- A pozitív hírek hatására a görög kötvényhozamok csökkentek, a részvénypiac pedig emelkedett.
- A Fitch nem tervezi az alacsony olajárak miatt az orosz olajipari vállalatok hitelbesorolásának leminősítését, azok pénzügyi rugalmassága, például az iparágat érintő progresszív adórendszer miatt.
- Az EURCHF alsó 1,2-es limitjének eltörlését követően kimondottan pesszimistává váltak a svájci gazdasággal kapcsolatban, legalábbis erre utalnak a tegnap megjelent beszerzési menedzser index adatok. A PMI értéke az előző havi 54,0 pontról januárban 48,2 pontra zuhant, alulmúlva a várt 50,6 pontot, és egyúttal az 50 pont alatti tartományba esve, ami már gazdasági hanyatlást jelent. A svájci gazdaság főként magas hozzáadott értékű termékeiről híres, ami segíthet tompítani a hirtelen frankerősödés negatív hatásait.
- A német 10 éves államkötvények hozama 30 bázispont környékére csökkent, és ezzel a történelem folyamán először alacsonyabb, mint a hasonló lejáratú japán államkötvények hozama.
Olaj, arany
- A WTI január eleje óta először 50 dollár fölé tudott emelkedni, köszönhetően az USA olajipari dolgozók sztrájkjának és a csökkenő fúrótorony számnak köszönhetően. A piac elkezdett spekulálni, hogy a heves olajár csökkenés után konszolidáció kezdődhet, ami emelheti az olajárát.
- Az arany 1.280 dolláron ragadt ma reggel. A piac figyeli a csökkenő konjunktúráról szóló adatokat, ami azt jelentheti, hogy a világ jegybankjai később emelik fel a kamatokat. Ez kedvező lehet az arany árára, mivel a pénzbőség fennmaradása segíti az emelkedést.
Devizák
- Svájci újságértesülések szerint a svájci jegybank (SNB) 1,05 és 1,1-es EURCHF árfolyamsávot tűzött ki célként, és ezen belül igyekszik tartani a devizaárfolyamot, úgynevezett piszkos lebegtetést alkalmazva, vagyis egy nem publikált sávon belül interveniálna a jegybank. A hír megjelenését követően az ERUCHF árfolyama hirtelen 1,05 fölé emelkedett. A vásárlóerő paritást figyelembe véve középtávon inkább a sáv felső éle felé konvergálhat az EURCHF jegyzése, azonban a devizapár továbbra is volatilis maradhat, és a befektetői aggodalmak növekedése időről-időre a svájci frank erősödését okozhatja.
- Matolcsy György tegnap a márciusi inflációs jelentés eredményétől tette függővé a kamatvágást, melyet később a monetáris tanács másik tagja, Pleschinger Gyula is megerősített. Hónapok óta ez volt az első erősebb üzenet, ami arra utalt, hogy kamatvágás jöhet Magyarországon. A kommunikációs üzenet hatására a piaci alapkamat várakozások csökkenésnek indulhatnak. Bár a kamatvágás forint gyengítő lenne, ennek ellenére tegnap nem gyengült a forint, sőt még minimális erősödést is fel tudott mutatni, azonban alulteljesítette a többi régiós devizát.
- A török líra a rendkívül gyenge. 10%-os visszaesésről beszámoló exportadat érkezett, ami felerősítette a török kamatvágással kapcsolatos várakozásokat.
- Az EURUSD árfolyama folytatta a még egy hete megkezdett korrekciót, melynek hatására az euró kismértékben erősödött a dollárral szemben. Az EURUSD devizapárt ma reggel 1,135-ös értéken jegyzik. A mostani korrekció nem jelez trendfordulót, mindössze az elmúlt hónapok erőteljes dollárerősödését követő normális folyamat.
- Az ausztrál jegybank 25 bázisponttal 2,25%-re vágta az alapkamatot, melynek hatására az AUDUSD árfolyamjegyzése 0,765-re zuhant.
Távol-Kelet
- A Nikkei 1,3%-ot csökkent, a Hang Seng 0,33%-ot emelkedett, a Shangahi index pedig 2,5%-os emelkedéssel szárnyalt.
- A Sharp csökkentette éves célját, és most már veszteséget vár a telefonokban és tabletekben használt kijelzők árának csökkenése miatt.
- A Bloomberg információi szerint a jüan jelenlegi 2%-os ingadozási sávjának kiszélesítésére készül a kínai jegybank, mivel a következő hónapokban a tőkeáramlások kiugró volatilitására számítanak, de akár a dollárral szembeni rögzítési középérték korrekciójára is sor kerülhet.
Határidős piacok
- Az amerikai határidős piacok a negatív, míg az európaiak a pozitív tartományban voltak ma reggel.
Vállalati hírek
- Legújabb olaj és gázipari szektor elemzésünkben a korábbi 13.100 forintról 11.880 forintra csökkentettük MOL célárunkat. Ajánlásunk továbbra is Tartás.
- Csányi Sándor OTP vezér elmondta, hogy az orosz leányvállalat idén is veszteséges maradhat, ugyanakkor az ukrán egység minimális pluszban zárhatja az évet. Mindkét leányvállalatnál zajlik az átalakítás. Az interjú alapvetően új információt nem tartalmazott, így árfolyamhatásra nem számítunk.
- Soltész Gábor Gergő, az FHB Jelzálogbank vezérigazgató-helyettese, illetőleg az FHB Bank vezérigazgatója és igazgatósági tagja lemondott tisztségeiről, hogy a családi vállalkozás vezetésére koncentrálhasson. Helyét Oláh Márton veszi át.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben