Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Esik a rubel! Mi lesz veled Richter?

KOMMENTÁR
KOMMENTÁRMiró JózsefVezető elemző2023. augusztus 14.   12:58

Esik a rubel árfolyama, mint a kő! A szokásos 4 és 5 forint közötti tartományból mostanra már 3,5 forint alá esett a RUBHUF árfolyam, amire a háború kitörésekor volt példa. Ez nyilván összefügg azzal is, hogy az orosz költségvetés pl. a kisebb gáz-...

Esik a rubel árfolyama, mint a kő! A szokásos 4 és 5 forint közötti tartományból mostanra már 3,5 forint alá esett a RUBHUF árfolyam, amire a háború kitörésekor volt példa. Ez nyilván összefügg azzal is, hogy az orosz költségvetés pl. a kisebb gáz- és olajértékesítési volumenek, a tavalyinál alacsonyabb árak, plusz a háború miatt megugró költségek miatt nincs túl jó helyzetben. Így a tavalyi többlet idén deficitbe fordult.

Orosz költségvetési egyenleg (YTD, RUB bn)

Forrás: Bloomberg, Erste

Nehéz megmondani, hogy hol lesz az alja, de abban egyetérthetünk, hogy újra csúnyán néz ki a RUBHUF árfolyam. A kérdés: Hogy hogyan érinti ez a Richter-t?

A rövid válasz: rosszul. Kicsit hosszabban: valamennyire rosszul.

Fejtsük ki az utóbbit! A csökkenő rubel árak csökkentik a Richter bevételeit és profitját Oroszországban. Ez ellen részben fedezeti ügyletekkel védekezhetne, de a jelenlegi szankciós helyzetben marad a szimpla áremelés. Ez utóbbit különben egészen sikeresen hajtotta végre a cég. Például az orosz értékesítés majdnem 60 százalékát kitevő általános gyógyszerek (GM) esetében a nem életmentő készítmények körében az első negyedévben 18, míg az első félévben 7,9 százalékkal sikerült árat emelnie év per év alapon. Az emelések ellenére az értékesítés volumenét is sikerült növelni, vagyis úgy tűnik, hogy a magyar gyártó versenyhelyzete javult, s a vásárklók is elfogadták a lépéseket. Pedig a rubel egészen jól viselkedett. (lásd az alábbi ábrákat) Például az első negyedévben a rubel árfolyama mintegy 31 százalékkal volt erősebb, mint egy évvel korábban. Az első félévben már más a helyzet, hiszen már 2 százalékos csökkenést láthatunk a féléves átlagárfolyamokban. Vagyis az átlagárfolyam és a gyógyszerek egy részének (talán nagyobb részének) az áremelése plusz 5 százalékot hoz a konyhára, a – nem fedezhető – kintlévőségeken pedig veszteség keletkezik.

Forrás: Bloomberg, Erste

Forrás: Bloomberg, Erste

A második negyedévben az ütés is inkább abból jött, hogy az általunk becsült mintegy 27 milliárd rubeles kintlévőség átértékelésén hatalmas veszteség keletkezett. Pedig ez már jobb helyzet, mint régen volt, hiszen ez már talán 10 hónapnyi kintlévőséget jelent a korábbi éves értékkel szemben.

Forrás: Bloomberg, Erste

Viszont a jelenlegi mélyrepülés nem vetít elénk fényes jövőt. Ugyan az éves átlagos RUBHUF árfolyam még mintegy 6 százalékkal meghaladja a 2021. évi értéket, de az aktuális már 38 százalékkal alatt jár annak. A rubel mélyrepüléssel szemben a Richter további áremelésekkel védekezhet, de itt két kérdés merül fel: (i) Mennyire lehet lekövetni ilyen mértékű árfolyamváltozást az árakkal? illetve (ii) Hogyan fog erre reagálni a kereslet? Ráadásul igazándiból a háború előtti árak egy része már legalább 18 százalékkal emelkedett (1Q23 negyedév per negyedév) Szóval könnyen előfordulhat, hogy ezt a rubel árfolyamváltozást már nem lehet egy az egyben lekövetni. Mindenesetre eddig erősen lehetett árazni az orosz piacon. Így reménykedhetünk abban, hogy ez legalább részben megmarad.

Az átértékelés a jelen pillanatban az előző negyedév végéhez képest becslésünk szerint mintegy 10 milliárd forint árfolyamveszteséget hozott össze. Ez mintegy a fele az első félévi értéknek. Szóval ez egyelőre még nem lóg ki a sorból, de a folyamatok határozottan nem jó irányba mutatnak. S a hatást a Richter valószínűleg csak részben tudja tompítani.

Ez pedig elgondolkoztathatja befektetőket a történelmi csúcs közelében levő árfolyam mellett a profit realizáláson, még akkor is, ha azt látjuk, hogy a cariprazine értékesítés az Egyesült Államokban újra felfutóban van a tavaly év végén elfogadott MDD terápiás kiterjesztésnek köszönhetően.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben