Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Magyar Telekom: Az EBITDA jobban bővült, mint a bevétel

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2023. augusztus 10.   09:52

A Magyar Telekom második negyedéves eredménye minden soron jobb lett, mint a konszenzus és az általunk várt. A cég mérsékeltről kétszámjegyűre emelte az idei évre vonatkozó korrigált nettó eredmény várakozását. A bevételek 14,0%-kal 208,1...

A Magyar Telekom második negyedéves eredménye minden soron jobb lett, mint a konszenzus és az általunk várt. A cég mérsékeltről kétszámjegyűre emelte az idei évre vonatkozó korrigált nettó eredmény várakozását.

A bevételek 14,0%-kal 208,1 milliárd forintra nőttek a második negyedévben, elsősorban a magasabb adat- és SMS-forgalomnak, valamint a vezetékes szélessávú értékesítésnek köszönhetően. Az előfizetési bevételekre pozitívan hatott a 2023. március 1-jén bevezetett éves 14,5%-os infláció alapú kiigazítás.

Magyarországon a mobil ARPU (egy felhasználóra jutó bevétel) 16,2%-kal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest. A mobil előfizetők száma 102 ezer ügyféllel bővült, míg a száloptika esetében 34 ezres volt a bővülés. A vezetékes szélessávú ARPU 22,4%-kal nőtt éves összevetésben, míg a TV ARPU 14,1%-kal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest.

Az EBITDA 31,1%-kal 75,9 milliárd forintra nőtt az előző év azonos időszakához képest a második negyedévben. Az EBITDA marzs 480 bázisponttal magasabb, mint egy évvel korábban, 36,5%-ra emelkedett, a különadó fizetések eltérő ütemezése miatt. A közvetett költségek mindössze 3,6%-kal nőttek a második negyedévben, szemben az első negyedéves 44,7%-os éves növekedéssel. A különadó nélkül számított EBITDA 18,7%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

A nettó eredmény több mint kétszeresére, 22,26 milliárd forintra nőtt a jobb működési eredménynek köszönhetően, amit részben ellensúlyozott az alacsonyabb pénzügyi eredmény. A korrigált nettó eredmény 25,7 milliárd forint volt a második negyedévben.

A spektrumlicencek nélkül számított első félévi CAPEX AL 6,8%-kal, 48,97 milliárd forintra csökkent az előző év azonos időszakához képest, a magyarországi és észak-macedóniai alacsonyabb hálózati beruházások miatt. Az MTel 0,6 milliárd forintért 2*168 MHz-es spektrumfrekvencia licencet szerzett a 32 GHz-es sávban. A spektrumengedélyek nélküli FCF 2023. első félévében 7,28 milliárd forintot tett ki, ami a különadó megfizetésének eltérő ütemezését tükrözi. A nettó adósság/EBITDA 2,0x volt az időszak végén.

A cég megerősítette a 2023-as bevétel és EBITDAaL várakozását, mindkettő 5-10%-kal nőhet év/év alapon. A korrigált nettó eredményre vonatkozó várakozásukat azonban a mérsékelt növekedésről kétszámjegyű növekedésre javították. A spektrumengedélyek nélküli FCF várhatóan 60 milliárd forint körül lesz.

Véleményünk: Az EBITDA növekedés meghaladta a bevételnövekedést az előző év azonos időszakához képest, még a magyarországi különadó hatását szűrve is. Az inflációs nyomás láthatóan mérséklődött csoportszinten, elsősorban az árak kiigazítása miatt. A KPI-trendek stabilak voltak mind az ügyfelek számának növekedése, mind az ARPU növekedése tekintetében.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben