Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Erősödik a forint

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. június 14.   09:29

Földrengés történt Csehországban a politikában, miközben a piac alig reagált a súlyos lépésekre. Tegnap magas rangú politikusokat tartóztatott le a korrupció ellenes rendőrség egy 2010-es törvény alapján, s így megrendült a kormányba vetett bizalom. Ma megtudhatjuk, hogy mi az ok, hiszen a rendőrség ma fog sajtótájékoztatót tartani. A prágai index először esett, ami...

Földrengés történt Csehországban a politikában, miközben a piac alig reagált a súlyos lépésekre. Tegnap magas rangú politikusokat tartóztatott le a korrupció ellenes rendőrség egy 2010-es törvény alapján, s így megrendült a kormányba vetett bizalom. Ma megtudhatjuk, hogy mi az ok, hiszen a rendőrség ma fog sajtótájékoztatót tartani. A prágai index először esett, ami inkább a nemzetközi hangulatnak szólhatott, majd megpróbált visszamászni a 930 pontos szint fölé, de ez nem igazán sikerült neki. Mindenesetre az jó jel, hogy nem jött eladási hullám a politikai bizonytalanságra. Persze ebben az is szerepet játszik, hogy a jelenlegi kormány nagyon népszerűtlen, ráadásul hasonló rendőrségi intézkedésekre már volt példa az országban. Ha a nemzetközi piacokra nézünk, akkor a DAX-ban jelentős fordulatot láttunk a semmiből, és az amerikai adatok is jobbak lettek a várakozásoknál, amely fellőtte a tengerentúlon is az indexeket, s ez Ázsiában is jó hangulatot hozott. Ma reggel úgy tűnik, hogy a DAX index folytatja a tegnap megkezdett emelkedést a 8.300 pont környékén tartózkodó 20 és 3 napos mozgóátlagok felé, amely inkább a korrekció korrekciója lehet, hiszen disztribúciós és „short covering” napok mintázatát sugallja a grafikon. Ha az S&P500 indexre nézünk, akkor viszont azt látjuk, hogy az index megint az 50 napos mozgóátlagról pattant, és egyből a 30 naposig szaladt. Vagyis az amerikai piac még mindig sokkal egészségesebb, mint az európai. A BUX három nap esést követően újra északnak veheti az irányt, amelyet a lokális maximum limitálhat 19.800 pont környékén.
Piaci áttekintés
- Nagy emelkedéssel zártak a tengerentúli börzék
- Megugró kőolajár, nem változott az arany
- Nagyot erősödött a forint
- Emelkedés az ázsiai piacokon
- Emelkedésre számítunk a magyar tőzsdén is
Nemzetközi hírek
USA
- A kedvező makroadatoknak köszönhetően emelkedéssel zártak a vezető tengerentúli börzék. A nyitást követően rögtön felfelé vette az irányt a piac, és megtorpanás nélkül folytatódott az emelkedés egészen zárásig (Dow 1,21%, Nasdaq 1,31%, S&P500 1,46%).
- A várt 0,4% helyett 0,6%-kal nőtt a tengerentúlon a kiskereskedelmi forgalom az áprilisi 0,1%-os emelkedés után. A részletes statisztika szerint az autók és alkatrészek forgalma bővült a legerőteljesebben, 1,8%-kal.
- A friss segélykérelmek száma 334 ezerre csökkent, ez 12 ezerrel kevesebb a korábbi értékhez képest. A várakozás 350 ezer volt.
- A piaci pletykák szerint az Apple jövőre egy olcsóbb, 99 dolláros okostelefont dobhat piacra. Ezen kívül tervben van egy 4,7 és egy 5,7 colos kijelzővel rendelkező telefon piacra dobása is.
- A mai fontosabb makroadatok: termelői árindex, ipari termelés és a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének júniusi értéke.
Európa
- Vegyesen zártak tegnap a nyugat-európai börzék (FTSE100 0,9%, DAX -0,59%, CAC40 0,11%).
- Olaszország 7,8 milliárd eurónyi államkötvényt értékesített tegnap, emelkedő hozamok mellett.
Olaj, arany
- Az amerikai WTI tegnap 3 hetes csúcsra, 96,6 dollárra emelkedett köszönhetően a vártnál erősebb USA kiskereskedelmi adatoknak, ami optimizmust sugall a gazdasági növekedéssel kapcsolatban.
- Az arany 1.385 dolláron maradt, ami lényegében nem jelent változást az előző naphoz képest.
Devizák
- Nagy erősödést mutatott tegnap a forint az euróval szemben. Az árfolyam a 296,37-es nyitóértéket követően 292,9-ig csökkent és ma reggel is további forinterősödés tapasztalható, jelenleg már 291,9- es árfolyam mellett zajlik a kereskedés. Az árfolyam megközelítette a 200 napos mozgóátlagot, ami 291-nél húzódik és a forint lendületét látva az árfolyam ma megpróbálkozhat a támaszszint áttörésével.
- Tovább emelkedett az EUR/USD árfolyam értéke. A tegnapi nyitó 1,3337-es árfolyam zárásra 1,3375-ig emelkedett, ma reggel azonban már árfolyamcsökkenés tapasztalható a piacon.
Távol-Kelet
- A pozitív amerikai hangulat átterjedt a távol-keleti piacokra is. A Nikkei 2,55%, a Hang Seng 1,1%-ot, a shanghai index pedig 0,4%-ot emelkedett.
- A jen visszagyengült 95-ös árfolyam fölé a dollárral szemben.
- A BOJ legutóbbi kamat meghatározó ülésének jegyzőkönyvéből kiderült, hogy néhány jegybankár úgy látja, hogy az áprilisban elfogadott keretrendszer nem zárja ki a további beavatkozási lehetőségeket, amennyiben arra szükség van.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős indexek ma reggel.
Vállalati hírek
- Csányi Sándor, a MOL igazgatóságának alelnöke 2013. június 13-án 55 darab, a Magnolia Finance Ltd. által kibocsátott, 100 ezer euró névértékű, lejárat nélküli, MOL részvényre átváltható értékpapírt vásárolt 80,37%-os átlagárfolyamon.
- Az OTP 2013. június 12-én 174.704 darab törzsrészvényt értékesített javadalmazási politikája keretében, így a bank saját tulajdonában lévő OTP törzsrészvények állománya 3.593.212 darabra (1,28%) változott.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben