Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A svájci jegybank tegnap mindent vitt

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2015. január 16.   09:25

Ön szerint mi az, amiért fizetnek, ha elvisszük? A nyilvánvaló válasz: a szemét. Persze ezen kívül sok mindent találhatunk, és általában valamiféle nem kívánatos dologra gondolunk. Most viszont, valószínűleg a történelemben először, az fordult elő hogy egy kelendő pénzért fizetnek, ha elvisszük. Ugyanis a svájci jegybank 3 bázispontot fizet számunkra éves szinten, ha...

Ön szerint mi az, amiért fizetnek, ha elvisszük? A nyilvánvaló válasz: a szemét. Persze ezen kívül sok mindent találhatunk, és általában valamiféle nem kívánatos dologra gondolunk. Most viszont, valószínűleg a történelemben először, az fordult elő hogy egy kelendő pénzért fizetnek, ha elvisszük. Ugyanis a svájci jegybank 3 bázispontot fizet számunkra éves szinten, ha kézpénzt veszünk tőle kölcsön (megfelelő fedezetért cserébe). Mivel nagyon sok volt az EUR/CHF vétel irányában a pozícionáltság, ezért a tegnapi jelentős frankerősödés indokolt volt a lépést követően. Így ma további megnyugvás lehet az árfolyamban.

Magyarország kitettsége szerencsére most már limitált a svájci deviza irányába. A lakossági „nyitott” hitelállomány (gépjármű- és fogyasztói hitel) mintegy 2 milliárd svájci frankra rúg, miközben a vállalkozások mintegy 2,2 milliárd kitettséggel rendelkeznek. Ez a magyar GDP 3,5 százaléka. Ez azt jelenti, hogy Magyarország védett államnak számít, míg a lengyelek vagy az osztrákok sokkal nagyobb fájdalommal néznek szembe. (A románok és a horvátok is kellemetlenebb helyzetben vannak.) S itt jön be a forintgyengülés. Ez most nem saját jogú. Az ok a zlotyi gyengülése. Az húzza magával, ugyanis a lengyelek kitettsége 38 milliárd frank, amely a GDP 8 százalékára rúg. Még az ebből adódó nagyobb törlesztési terhek sem okoznak problémát a csökkenő kőolaj árak miatt. Így még a lengyeleknél sem számít komolyabb hatásra a befektetői közösség. (A görögök esetében a kitettség a GDP 6 százalékára rúg.)

Összességében elmondható, hogy a lépés ugyan nagy vihart kavart, de igaz a mondás, ez inkább sok hűhó semmiért. A magyar piacon a Magyar Telekom és a MOL kitettsége nulla, az FHB–nak 5 millió svájci frank (ami marginális). Az OTP-nek pedig 1 milliárd svájci frank (amelynek hatása szintén limitált lehet: mínusz 100- 200 forint részvényenként, ráadásul ez tegnap már beárazódott). A Richternek van némi kitettsége (svájci leánycég, illetve némi CHF kötelezettség), viszont a gyengülő forint jót tesz a több mint 90 százalékban exportra dolgozó cégnek. Vagyis a tegnapi nagy esés nem volt indokolt. Így ma korrekcióra számítunk a magyar piacon, miközben a DAX index kismértékű csökkenést mutathat.
Piaci áttekintés
- A gyorsjelentés után esett a Citigroup, a Bank of America és az Intel is
- A svájci jegybank tegnap mindent vitt
- Nyomás alatt az olaj, megvették az aranyat
- Elkapták a forint és a lengyel zlotyi grabancát
- Bővíti kedvezményes hitelprogramját Kína
- 10 százalékpontos emelkedést várunk a nem teljesítő hitelállományban az OTP svájci frank autóhitelei esetében
- Kis emelkedést várunk ma a tőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- Negatív hangulat dominált tegnap az USA piacain, a Nasdaq vezetésével estek az indexek (Dow
- 0,61%, Nasdaq -1,47%, S&P500 -0,91%).
- 316 ezer friss segélykérelmet nyújtottak be múlt héten az Egyesült Államokban, ami 15 ezer fővel több a vártnál. Az adat 4 havi csúcsot jelent.
- A New York-i Fed index 9,95 pontra emelkedett januárban a decemberi -1,23 pont után, miközben az elemzők 5 pontra számítottak.
- A Philadelphiai Fed index viszont eléggé gyenge lett, a várt 18,7 pont helyett csak 6,3 pont. Decemberben még 24,5 pont volt a mutató.
- A Citigroup tegnap piacnyitás előtt publikálta nem túl fényes negyedéves számait. A bevételek 17,8 milliárd dollárt értek el, amely a bázissal egyenlő, az elemzők azonban 18,5 milliárd dollárra számítottak. Az egy részvényre jutó eredmény sem alakul túl jól, a várt 10 cent helyett csak 6 centet ért el a társaság. 3,5 milliárd dolláros jogi eljárási költséget fizettek meg, ezzel számoltak már korábban. A működési költségek az egy évvel korábbi szinthez képest 21%-kal, 14,4 milliárd dollárra emelkedtek, amelyhez a jogi költségek is hozzájárultak. Összesen 16 milliárd dolláros veszteség volt a hiteleken, ami kedvezőbb, mint az egy évvel ezelőtti 19,6 milliárdos mínusz. A papírok 3,7 %-kal értékelődtek le.
- A Bank of America negyedéves profitja az egy évvel ezelőtti 3,44 milliárd dollárról 3,05 milliárd dollárra csökkent, a részvényenkénti profit 32 cent volt, némileg felülmúlva a 31 centes várakozást. Az árbevétel 13%-kal 18,73 milliárd dollárra esett, alulmúlva a 20,94 milliárd dolláros elemzői előrejelzéseket. A jogi költségek 2,3 milliárd dollárról 393 millió dollárra csökkentek. További pozitívum, hogy a nem kamatjellegű költségek az előző negyedéves 20,14 milliárd dollárról 14,2 milliárd dollárra estek. A céltartalékolás az előző negyedéves 636 millió dollárról 219 millió dollárra csökkent. A nem túl fényes eredmény a piaci reakción is meglátszott, több mint 5%-ot veszített értékéből az árfolyam.
- A Best Buy árfolyama 14%-ot veszített értékéből, miután a pénzügyi igazgató azt nyilatkozta, hogy kihívásokkal teli év elé néznek, és szerinte nem valószínű, hogy idén is kitart az erős kereslet, amit az ünnepek előtti szezonban tapasztaltak.
- Az Intel zárás után jelentett, a befektetők azonban nem örültek annyira a számoknak, mert 2,5%-ot esett az árfolyam a zárás utáni kereskedésben. Az árbevétel 6%-kal 14,7 milliárd dollárra emelkedett éves alapon, ami megegyezik a várakozásokkal. A tavalyi 51 centes részvényenkénti profit után 74 centet ért el a társaság a negyedik negyedévben, felülmúlva a várt 71 centet. A PC üzletág árbevétele 3%-kal 8,9 milliárd dollárra nőtt, a szerverekbe való chipek eladásai pedig 25%-kal bővültek. Az Intel 9,5-10,5 milliárd dollárra csökkentette a 2015-ös beruházási költségeit, a piac a sáv felső szélét várja. A folyó negyedévre 13,7 milliárd dolláros árbevételt érhet el a társaság a menedzsment szerint, amely alulmúlja a 13,8 milliárd dolláros várakozásokat.
- Az egyik legnagyobb olajipari szolgáltató, a Schlumberger az olajárfolyam zuhanásra reagálva bejelentette, hogy 9.000 fővel csökkenti az alkalmazottak létszámát, ami 296 millió dolláros megtakarítást jelent. A társaságnak összesen 123.000 alkalmazottja van.
- A BlackBerry tegnap cáfolta a Samsung felvásárlási ajánlatát, a papírok így közel 20%-ot zuhantak vissza.
- Piaczárás előtt a Goldman Sachs publikálja negyedéves számait, illetve decemberi ipari termelési adat és a januári Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi index előzetes számai érkeznek.
Európa
- A délelőtt folyamán látott méretesebb mínuszokból nap végére talpra álltak az európai tőzsdék. A FTSE 100 index 1,73%-ot, a DAX index 2,20%-ot, míg a CAC 40 2,37%-ot tudott emelkedni.
- A svájci jegybank komoly piaci turbulenciát okozott az 1,20-as árfolyamküszöb eltörlésével, ami három és fél évig gátolta meg a frank erősödését. Igaz, hogy az előbbi lépéssel párhuzamosan a
- 0,25%-os betéti kamatot -0,75%-ra vágta, ezzel ellensúlyozandó a hatást, de a devizapiacok reakciója ezzel a ténnyel most nem igazán foglalkozott. Az EUR/CHF jegyzése 1,20-ról 0,85 alá szakadt, ahonnan az 1,0-es paritásig húzták vissza a jegyzést. A lépés háttérben nagy valószínűséggel az állhatott, hogy a közelgő EKB lazítás, illetve a görög választások okozta esetleges sokk is a frank erősödése irányába mutatott volna, így az 1,20-as árfolyamküszöb megvédése komoly veszteségeket okozott volna a jegybanknak. A jegybank tájékoztatása szerint a későbbiekben a kamatok további vágásával próbálják megakadályozni a monetáris kondíciók szigoródását. A Morgan Stanley szakértője szerint további intervenciókon keresztül „piszkos lebegtetést” vezethetnek be.
- A német helyettes pénzügyminiszter szerint nem kell deflációs spirál kialakulásától tartani, hiszen a maginflációs számokból is látszik, hogy az energiaárak esése okozza a mínuszos értéket.
- 11 órakor érkezik az euró zónás fogyasztói árindex végleges olvasata.
Olaj, arany
- A WTI 46,5 dollár volt ma reggel, jelentős eladói nyomás volt az amerikai nyersolajon. A hírek szerint az olajtermelő országok már elkezdik az alkalmazkodást az új szituációhoz: Irán 40 dolláros olajár melletti költségvetést tervez. A piac ezenkívül figyeli a kínai keresletet is, amihez idén jelentősen hozzájárul a magasabb készletezés. A hírek szerint Kína az első negyedévben 25-27 millió tonna kőolajat fog a világpiacon vásárolni.
- A tegnapi svájci jegybanki döntés jelentős keresletet vonzott az arany piacára is, ami így 1.260 dollárig tudott erősödni. A piac szerint a svájci jegybank döntése azért született, hogy megelőzze azt a piaci pánikot, amit a görög választás okoz. Ez várhatóan a Szíriza győzelmével és a hitelek visszafizetésének megtagadásával jár együtt.
Devizák
- Az EUR/USD az 1,1750-es szintekről bukott alá az 1,16-os szintekig a svájci jegybank lépése után.
- A forint sem tudta függetleníteni magát a piaci mozgásoktól, aminek hatására az EUR/HUF jegyzése a 319-es szintekről 326,9-ig emelkedett. Jelen pillanatban 322,5-nél jár a kurzus.
- A régiós devizák közül a lengyel zlotyi is hasonlóra sorsra jutott.
Távol-Kelet
- A Nikkei 1,4%-ot, a Hang Seng 0,6%-ot esett, miközben a Shanghai index 1,5%-ot emelkedett.
- A kínai jegybank 50 milliárd jüannal (8,1 milliárd dollárral) megemeli alacsony kamatozású hitelét, melyek a kereskedelmi bankok kisvállalatok és mezőgazdasági cégek számára hitelezhetnek ki.
- Kínában jövő héten publikálják a negyedik negyedéves GDP adatot, ami 7,2%-os növekedésre csökkenhetett a negyedévben, ezzel 7,2%-ra csökkentve az éves növekedés mértékét 2014-ben.
- A Nikkei visszaeséséhez elsősorban a jen erősödése járult hozzá.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel, de a főbb indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) a negatív tartományban voltak.
Vállalati hírek
- Tegnap a svájci jegybank eltörölte az EURCHF devizapár 1,2-es alsó korlátját. A magyar bankok svájci frank kitettsége a devizahitelek forintosításának bejelentése óta sokat csökkent, így a mostani döntésnek limitált hatásai lehetnek. Az FHB elenyésző CHF kitettséggel rendelkezik. Az OTP csoport esetében 1,2 milliárd CHF a kitettség értéke, ebből nagyjából 525 millió magyar autóhitel. Az FHB esetében nem számolunk árfolyamhatással, míg az OTP svájci frank autóhitelek esetében 10 százalékpontos emelkedést várunk a nem teljesítő hitelállományban, és 90%-os fedezetséget feltételezve 132 forint lehet a részvényenkénti hatás a fair értékben.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben