Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Az ipar megmozdult, de a kiskereskedelem még mindig padlón

SZTORI
SZTORINagy JánosMakrogazdasági elemző2023. július 6.   10:47

Ma reggel ipari termelési és kiskereskedelmi forgalmi adatokat tett közzé a Központi Statisztikai Hivatal.

Az ipari termelés volumene éves szinten 4,6 százalékkal csökkent a munkanaphatással igazított adatok szerint, ami valamivel kedvezőbb, mint az általunk várt érték. Havi szinten szemben az általános európai trendekkel 1,6 százalékkal nőtt az ipari kibocsátás a szezonálisan és munkanaptényezővel igazított adat szerint. Ezzel szemben a következő hónapra vonatkozó BMI bőven a recessziót jelző tartományba esett, ami összességében borús képet fest rövidtávon.

A júniusi ipari termelési adat részleteit jövő héten ismerteti a KSH. Az elmúlt hónapokra alapvetően az volt jellemző, hogy az autóipar és az akkumulátorgyártás kedvező teljesítménye nem tudta ellensúlyozni a többi, részben energiaintenzív feldolgozóipari alág, sokszor kétszámjegyű kibocsátás-visszaesését. A kérdés a részletes adatokat illetően, hogy történt-e érdemi változás a korábbi időszakhoz képest.

A termelési kilátások meglehetősen ködösek: a konjunktúraindexek Európa-szerte inkább lefelé mutatnak. Az egész világ hónapok óta várja a kínai gazdaság beindulását, ugyanakkor a legfrissebb adatok egyelőre nem a gyors felívelésre utalnak, ez pedig rányomhatja a bélyegét a külpiacaink hangulatára. Ezzel együtt sajtóinformációk alapján júniusban megindulhatott a tesztüzem az SK iváncsai egységében, melynek teljes kapacitáson működve szemmel jól látható pozitív hatása lesz a feldolgozóipar teljesítményére. Mindemellett középtávon a termelésbe lépő jelentős kapacitásbővítések – főként a járműiparban, valamint szintén az akkumulátorgyártás terén – a kibocsátás érdemi fellendülését eredményezhetik. A kedvező hatások realizálódása azonban leginkább a globális konjunktúra helyreállásának függvénye lesz.

A kiskereskedelmi adatokra térve a vártnak megfelelően a kétszámjegyű tartományban maradt a visszaesés, de némileg elmaradt a konszenzustól: a naptárhatástól megtisztított mutató szerint 12,3 százalékkal esett az éves index májusban. Havi alapon ismét csökkent a volumen, így továbbra sem állt meg a lejtőn a forgalom. Az élelmiszer jellegű üzletek eladásainak mérséklődése 7,3 százalékra csökkent, ugyanakkor az üzemanyag-forgalom közel 26 százalékkal zuhant az idei ötödik hónapban.

Az elmúlt hónapok fogyasztásának markáns visszaesésében jelentős szerepet vállalt egyrészt a rendkívül magas infláció miatt bekövetkező érdemi reálbércsökkenés, valamint a tavaly tavaszi masszív bázis is. Amennyiben júniusban megállt a forgalom havi alapú zsugorodása, úgy az éves változás is visszatérhetett az egyszámjegyű tartományba. A továbbra is bőven kétszámjegyű bérkiáramlás, a jelenleg mérsékelt energiaárak és a fokozatosan csökkenő infláció azonban fontos támaszai lehetnek a második félévre tehető felívelésnek. A mai adatok összességében abba az irányba mutatnak, hogy a technikai recesszió három negyedéves visszaesést követően véget érhetett a magyar gazdaságban.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben