Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A kockázatvállalási kedv és az OTP

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAIMiró JózsefVezető elemző2023. június 13.   11:05

Erste kommentár Az elmúlt időszakban nem csak a magyar piacon, hanem úgy általánosságban is megnövekedett a kockázatvállalási hajlandóság. Ennek számos jele van. Az S&P500 tegnap a tavaly augusztusi lokális...

Erste kommentár

Az elmúlt időszakban nem csak a magyar piacon, hanem úgy általánosságban is megnövekedett a kockázatvállalási hajlandóság. Ennek számos jele van. Az S&P500 tegnap a tavaly augusztusi lokális csúcs fölé emelkedett. Az olasz 10 éves hozam – egyelőre átmenetileg – a lélektani 4 százalék alá csökkent, amire 2022 áprilisa óta nem volt példa. Itthon a 10 éves hozamprémium a német 10 éves hozamhoz képest 5 százalék alá, 4,67 százalékpontra csökkent, amire 2021 februárja óta nem volt példa. S akkor itt van a DAX index is, ami újra a történelmi csúcs közelében mozog.


Mindezt úgy, hogy közben a növekedési indikátorok még továbbra is lefelé araszolnak, azaz egyelőre nem mutatnak fordulós jeleket. A kamatemelési ciklusnak még nincs vége, de már a vége felé közeledik mind az USA-ban, mind az Eurózónában. Igaz, itthon már elindult a rekord méretű effektív betéti kamatráta csökkentése. Az S&P500, ha már nem is extrém drága, de azért nem is tűnik olcsónak, legalábbis a jövő évi eredményvárakozásokkal számított P/E ráta alapján. A DAX egy picit olcsóbb, mert a sokéves értékeltségen forog legalább. A BUX pedig – ezen értékeltség szerint - a legolcsóbb piacnak tűnik a régióhoz, vagy éppen a nagyobb piacokhoz hasonlítva. Ebből összességében azt lehet leszűrni, hogy elsősorban a hangulat változott, amit néhány pozitív jel okozhat.


Az egyik ilyen jel az infláció csökkenése, ami újabb lendületet látszik kapni a világban. Ebben talán benne van a kínai gazdaság nem várt szenvedése is. Ezzel kapcsolatban a májusi adat formájában ma újabb jelet kaphatunk az USA-ból. Itthon pedig az elmúlt hónapokban megkezdődött a dinamikus CPI csökkenés, s ez még gyorsulhat is a nyár folyamán. Itthon még az is fontos tényező, hogy a külkereskedelmi egyenleg újra pozitívba fordult, s úgy tűnik, hogy megtartja ezt a szokását. Vagyis legalább ezen a fronton van javulás. Így a rekord olcsóság és a fent említett javulás egyelőre felülírja az egyéb problémákat. Például azt, hogy úgy tűnik, a befagyasztott pénzek még egy jó darabig nem érkeznek meg az országba. Vagy éppen azt, hogy komoly küzdelem zajlik a költségvetési hiány kordában tartására, s akkor az idei növekedési kilátások romlásáról még nem is beszéltünk.


Mindenesetre ez a növekvő étvágy, ami itthon elsősorban a makrogazdaság egy szegmensének javulásának és a nagy olcsóságnak tudható be, elsősorban az OTP-t találta meg. Az árfolyam előszőr nagy forgalommal a 11.580 forinton található ellenállás szintig emelkedett, majd nagyon rövid hezitálást követően tegnap — továbbra is a szokásosánál nagyobb forgalommal — át is törte azt. Most pedig jönnie kell a megerősítésnek. Ennek során a részvény feladata annyi, hogy a kitörési szint felett maradjon az árfolyam. Ebben a megállóban talán egy-két nap alatt megszűnik a napon belüli indikátorok túlvettsége, s remélhetőleg folytatódik az emelkedés. A következő komolyabb ellenállási szintet pedig 13.550 forintnál láthatjuk.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben