Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Jobbak a vártnál

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAIMiró JózsefVezető elemző2023. június 8.   12:01

Erste kommentár Ma megtudtuk, hogy májusban több mint 2 százalékponttal csökkent az infláció, s már „csak” 21,5 százalékkal emelkedtek az árak egy év alatt. Jóval kisebb mértékben, mint a...

Erste kommentár

Ma megtudtuk, hogy májusban több mint 2 százalékponttal csökkent az infláció, s már „csak” 21,5 százalékkal emelkedtek az árak egy év alatt. Jóval kisebb mértékben, mint a piac által várt 22,3 és az áprilisi 24 százalék. Ez amúgy hó per hó alapon már 0,4 százalékos csökkenést jelent. Míg áprilisban 37,9, mostanra már „csak” 33,5 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak, azaz folytatódott a lassuló ütem. A tartós fogyasztási cikkek áremelkedésének üteme tovább lassult 8,1 százalékra a múlt havi 9,3-ró. Viszont a szolgáltatásokban emelkedés jött 14,1-ről 14,3 százalékra. Ebben például a telefontársaságok áremelési gyakorlata lehet a ludas.


A maginfláció is a várakozásoknál jobban alakult, 24,8-ról 22,8 százalékra csökkent, a várt 23,3 százalékkal szemben. Ez hó per hó szinten 0,5 százalékos növekedésre lassult az áprilisi 1,1 százalékról. Vagyis itt is megvan a dinamikus javulás. Az elkövetkező hónapokban hasonló vagy akár ennél gyorsabb csökkenést láthatunk majd az inflációs mutatóban, különösen szeptemberben, amikor a rezsicsökkentés csökkentésének hatása miatt még jelentősebb mérséklődés jöhet. Továbbra is úgy tűnik, hogy év végére meglesz az egy számjegyű infláció és a 10 százalék környéki alapkamat, már az ősz folyamán elfelejtésre kerülő gyorstender kamatráta nélkül.


Jött a külkereskedelmi mérleg egyenlege is, amely szintén jobb lett a várakozásoknál. A Reuters gyűjtése szerint az elemzők 275 millió eurós többletet vártak áprilisban, de ennél is jobb, 308 millió euró lett, amely 836 millió eurós javulás az egy évvel ezelötti értékhez képest. A javulás annak köszönhető, hogy  az export 3,4 százalékkal növekedett, míg az import 4 százalékkal csökkent év per év összehasonlításban, ez még márciusban 17 és 3,1 százalékos bővülés volt a két oldalon. Vagyis egyértelmű lassulás látszik a külkereskedelemben.


Mind a két adat jó lett, amely továbbra is segíti a forintot az erős oldalon tartani, a több mint egy éve nem látott erős szint környékén.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben