Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nagyon furcsa…

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAIMiró JózsefVezető elemző2023. június 7.   12:07

Erste kommentár Nagyon furcsa dolgok történnek mostanában. Miközben szállingóznak a rossz adatok, a piac úgy viselkedik, mint egy óvatos kiscsikó. Nem a vad fajtából, de azért mégiscsak csikó. A...

Erste kommentár

Nagyon furcsa dolgok történnek mostanában. Miközben szállingóznak a rossz adatok, a piac úgy viselkedik, mint egy óvatos kiscsikó. Nem a vad fajtából, de azért mégiscsak csikó. A világból alapvetően negatív hírek jönnek a gazdasági konjunktúrát illetően, de a piacok az elmúlt időszakban mégis araszolgattak fölfelé.


Hogy milyen negatív hírek? Például a minap közzétett német ipari rendelésállomány mutatott továbbra is visszaesést. Vagy a ma publikált ipari termelés (-5,8 év per év) volt cirka három éves mélyponton. S akkor az elmúlt hetekben megjelent feldolgozóipari menedzser indexekről ne is beszéljünk. A főbb gazdasági régiókban szinte mindegyik 50 alá bukott, ami zsugorodást jelent.


Szóval miközben a gazdaságból alapvetően negatív üzenetek jönnek, a tőzsdék alapvetően jól vannak. Ebben az is szerepet játszik, hogy vannak piacok, amelyek kifejezetten olcsónak mondhatók. Ilyen például a lengyel, a cseh vagy éppen a magyar piac. Hiszen a jövő évi várható eredményekkel számított P/E értékek a 18 éves átlag alatt, 5 és 8-as értékek között helyezkednek el. Ugyanakkor míg a DAX az átlag környékén van, addig például az S&P500 vagy éppen a Nasdaq az átlagos értékeltség fölött. Az is igaz, hogy most jóval olcsóbbak ezek a nagy indexek is, mint a 2021 év végén mért csúcsok idején.


A relatíve jó teljesítmény annak tudható be, hogy a jegybanki szigorítások ellenére továbbra is magas a likviditás ezekben a gazdaságokban. Magas a készpénzmennyiség. Pl. az USA-ban egy éve volt csúcson az M2 pénzmennyiség 21.700 dolláros értékkel, ami mostanra 20.660 környékére csökkent, de még mindig jóval több, mint a járvány előtti 15.500 dollár körüli érték. Ugyanez az Eurózónában így néz ki: járvány előtt 13.500 milliárd euró; csúcson 17.300; most 16.500. Itthon pedig: járvány előtt 28.500 milliárd; csúcson 42.000 milliárd; most pedig 40.400 milliárd körül.


Vagyis van elég pénz átnézni a lejtőn, s a lankás emelkedőkre fókuszálni, és elkezdeni beárazni a szép új jövőt. Ha az eljön, az év vége felé, akkor még mindig lesz tér az emelkedésre a legtöbb esetben, hiszen elég sok részvény tűnik olcsónak. Ha pedig nem jön el, akkor pedig komolyabb esés is következhet. Ezért látjuk azt, hogy néhány nagyobb ház vészjósló üzeneteket küld a piacok várható teljesítményével kapcsolatban az ügyfeleiknek. Mindenesetre elégé furcsa, hogy a további lanyhulás jegyében az OPEC+ hiába vágja az olajkitermelést, az olaj ára esik, ugyanakkor a részvényindexek komoly szinteket törnek át, vagy éppen csúcsokat ostromolnak (lásd: DAX nem olyan rég).


Akkor most mi várható, mit tegyünk? Azt látjuk, hogy számos olcsó (és számos drága) részvény van a piacokon. Ezért vannak jó vételi lehetőségek, de nem feltétlenül azokat veszik meg a befektetők, hanem inkább az esetleg drága sztorikat (MI-kapcsolt). Ugyanakkor hiszünk mi is abban, hogy bár még tart a lejtmenet, de hónapokon belül jöhet a fordulat. Ezért az olcsó részvények óvatos gyűjtögetése indokolt lehet. Viszont a gazdasági fordulat első jeleire valószínűleg a mostani lanyhának mondható kereskedés is felpöröghet, s eljöhet az igazi bika piac. Talán ez néhány hónapon belül be is következik.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben