Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ÍGY KEZDD EL

Szochó és megtakarítások - minden amit tudni akartál

ÍGY KEZDD EL
ÍGY KEZDD ELVarga ÁdámTermék- és üzletfejlesztési vezető2023. június 6.   09:48

2023. június 1-én a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet alapján a 15 százalékos kamatadó mellett a jövőben 13 százalékos szociális hozzájárulási adót (szochó) is kell majd fizetni egyes megtakarítások kamatjövedelme után. Azaz a megtakarítások bruttó hozamának 28%-át veszi már el az állam adóként. A rendelet július 1-jén lép hatályba, de az egyes megtakarítási formák esetében eltér, hogy mikor realizálódó kamatjövedelmek esetén kell már szochót fizetni.

Kire érvényes az új adó?

A természetes személyeket (elsősorban magyar és külföldi magánszemélyek) nevesíti a jogszabály, vagyis a lakossági kamatjövedelmeket fogja terhelni a jövőben a szociális hozzájárulási adó.

Melyik megtakarítási termékeket érinti a változás?

Bankbetét: a szabályozás egyaránt vonatkozik a látra szóló bankbetétekre és a lekötött betétekre is. A betétek esetén a június 30. előtti lekötésekre nem kell szochót fizetni.

Kötvények: a változás érinti a vállalati kötvényeket és a külföldi állampapírokat, a magyar állampapír kivétel (lásd következő bekezdés). Az adókötelesség csak a rendelet hatályba lépése után vásárolt eszközökre vonatkozik. Azaz ha az adott kötvény még július 1. előtt jóváírásra került az értékpapírszámlánkon, akkor nem kell szochót fizetni.

Befektetési alapok: nyilvánosan forgalomba hozott és forgalmazott kollektív befektetési értékpapírok, kivéve az ingatlanalapok. Az adókötelesség csak a rendelet hatályba lépése után vásárolt eszközökre vonatkozik. Azaz ha az adott befektetési jegy még július 1. előtt jóváírásra került az értékpapírszámlánkon, akkor nem kell szochót fizetni.

Melyik termékeket nem érinti a szochó?

Magyar állampapírok: a 2019.06.01 után, a magyar állam által kibocsátott állampapírok továbbra is adómentesek maradnak

Ingatlanalapok: az ingatlanalapok befektetési jegyéből származó kamatjövedelem továbbra is szochó mentes marad. Az érintett Erste Ingatlan Alapok az alábbiak:

  • Erste Ingatlan Alap
  • Erste Ingatlan Alap T180
  • Erste Euro Ingatlan Alap
  • Erste Euro Ingatlan Alap T180

Minden olyan termék, ami nem esik a kamatadó hatálya alá: Részvény, ETF, certifikát, warrant, strukturált értékpapír, opció, deviza határidő, stb.

Hogyan érinti a TBSZ/NYESZ számlákat a rendelet?

Sem a meglévő, sem a rendelet hatályba lépése után nyitott Tartós Befektetési Számlákat és a Nyugdíjelőtakarékossági számlákat nem érinti a módosítás, tehát ott változatlan formában történik az adózás.

Hogyan érinti a szochó a rendszeres befektetéseket?

Függetlenül attól, hogy mikor indítottad a rendszeres befektetésed, a 2023. július 1. utáni vételek hozamára  vonatkozik a szocho fizetési kötelezettség.

Nekem kell bevallanom a szochót vagy levonják automatikusan?

A szociális hozzájárulási adót a kamatadóhoz hasonlóan a szolgáltató automatikusan vonja le és fizeti meg az állam felé, ezzel külön teendő nincs.

A rendelet hatályba lépése előtt vettem kötvényt, de kamatfizetésre a hatályba lépés után kerül sor. Kell a kamatra szochót fizetnem?

Nem. A szochó fizetési kötelezettség a 2023.07.01 előtt megszerzett értékpapírok jövőbeni kamatfizetésére nem vonatkozik.

Szochó fizetési felső korlát a megtakarítások esetén is érvényes?

Nem, nincs felső korlátja a megtakarítások kamatjövedelme után fizetendő szochónak.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
WEBINÁRIUM

Gazdasági körkép és várakozások

2024. április 12. - Beszélgetés Zsiday Viktorral a Hold Alapkezelő Zrt. közgazdászával és Bencze Lajossal, az Erste World vezetőjével.

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben