Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

MI rally

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAIMiró JózsefVezető elemző2023. május 26.   11:36

Erste Kommentár Az Nvidia tegnap rendesen felrázta a piacokat az optimista árbevétel előre jelzésével, amely az MI előre törésének köszönhető. Így az ehhez kapcsolódó cégeket is rendesen megvették....

Erste Kommentár

Az Nvidia tegnap rendesen felrázta a piacokat az optimista árbevétel előre jelzésével, amely az MI előre törésének köszönhető. Így az ehhez kapcsolódó cégeket is rendesen megvették. Például az AMD is nagyot, 11 százalékot ugrott és a Microsoft vagy éppen a Google is tudott profitálni az általános MI-t övező örömből. A grafikus processzorgyártók és felhőszolgáltatásokhoz kapcsolódó cégek voltak a nyertesei az előrejelzésnek. Olyannyira, hogy például az elmúlt időszakban mellőzött Digital Reality Trust ingatlan befektetési alap, amely felhőtárhely szolgáltatóknak nyújt elhelyezést, is 6 százalék fölötti mértékben emelkedett. Viszont az Intel, pont azon félelmek miatt, hogy a megrendelői kereslet tovább tolódik a CPU-k (central processing unit) a GPU-k (Graphics processing unit) felé, jelentősen, több mint 5 százalékot esett.


Pedig az Nvidia nem tűnik olcsó részvénynek. Az idén várható egy részvényre jutó eredménnyel 54-es P/E rátán forog, s még 2026-ra is ez 35-szörös értéket mutat. Az EPS az elkövetkező 5 évben átlagosan 17 százalékkal növekedhet az előrejelzések szerint. Ez pedig 3,2-es PEG (=54/17) rátát eredményez, ami azért jóval magasabb a vízválasztónak (olcsó-drága) 1-es értéknél. (1 alatt olcsó, e fölött drága) Vagyis a tegnapi 24 százalékos száguldás megint azt az érzetet kelti bennünk, amelyet már sokszor láthattunk az elmúlt években, s elsősorban a pénzbőségnek és a kis befektetői aktivitásnak volt köszönhető.  Nevezetesen, s valószínűleg a FOMO (Fear of Missing Out) effektus újraéledését láthattuk tegnap.


Különben csak kíváncsiságból megnéztük a rövidebb távú növekedés alapján számított PEG rátát is. Ekkor egy kicsit jobb értéket kapunk. Hiszen két év alatt a tisztított egy részvényre jutó eredmény 2,44 dollárról 9,13 dollárra emelkedhet, amely évi 93 százalék lehet. Viszont ott a 153-as P/E (tavalyi eredménnyel számított) arányszámmal kell kalkulálunk, azaz a PEG ráta ebben az esetben is magasnak 1,64-nek adódik. Persze lehet, hogy az elemzők tévednek s két év alatt nem 270 százalékkal emelkedik az eredmény, hanem a jó árazáshoz szükséges 540 százalékkal, de ez azért nem túl valószínű. Persze azért ne feledjük, az itt látott eszmefuttatás csak egy féle értékelési módszert alkalmaz, más módszerek más eredményre vezethetnek.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben