Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nagyot gyengült a forint az euróval szemben

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. június 11.   09:29

Ismételten pozitívba fordult az infláció ellen védő amerikai államkötvények, úgynevezett TIPS-ek hozama, amire már több mint egy éve nem volt példa, tavaly decemberben a mélypontja 1%-os negatív hozam környékén volt. Azzal, hogy ismét pluszba fordultak a hozamok, kezdünk visszatérni a normális kerékvágásba és ismételten pozitív reálhozamot fognak elvárni a befektetők...

Ismételten pozitívba fordult az infláció ellen védő amerikai államkötvények, úgynevezett TIPS-ek hozama, amire már több mint egy éve nem volt példa, tavaly decemberben a mélypontja 1%-os negatív hozam környékén volt. Azzal, hogy ismét pluszba fordultak a hozamok, kezdünk visszatérni a normális kerékvágásba és ismételten pozitív reálhozamot fognak elvárni a befektetők még a legbiztonságosabb eszközöktől is, ráadásul hamarosan Svájcban is pozitívvá válhat az összes lejáratra az államkötvények hozama. A befektetők fokozatosan jönnek ki a bunkerből, ráadásul javuló növekedési kilátásokra lehet számítani, ami pozitívan hathat a részvénypiacokra is, még akkor is, ha ennek a jeleit a kissé elfáradt tengerentúli piacon nem igazán láthattuk és be kellett érni egy oldalazással, plusz-mínusz nulla körüli árfolyam elmozdulással.
Piaci áttekintés
- Vegyesen zárták a hétfői kereskedést a főbb tengerentúli indexek
- Gyengébb kőolajár, csökkenő aranyár
- Nagyot gyengült a forint az euróval szemben
- Lejtmenet az ázsiai piacokon
- Csökkenésre számítunk ma
Nemzetközi hírek
USA
- Vegyesen zárták a hétfői kereskedést a főbb tengerentúli indexek, nagyobb mozgások azonban nem voltak. Fontos makroadatok tegnap nem láttak napvilágot (Dow -0,06%, Nasdaq 0,14%, S&P500
- 0,02%).
- Az árfolyamokat főként az a hír mozgatta, miszerint az S&P hitelminősítő negatívról stabilra javította USA “AA+” hitelbesorolását.
- Az Apple tegnap több fontos újítást is bemutatott az éves fejlesztői konferenciáján San Francisco- ban. Az iOS7 operációs rendszert Tim Cook vezérigazgató a legnagyobb újításnak nevezte az iPhone megjelenése óta. Új okostelefon azonban csak az év későbbi részében várható.
- A nap egyik nyertese a Facebook volt, az árfolyam 4,5%-ot emelkedett arra a spekulációra, hogy a társaság az S&P500 tagja lehet hamarosan.
- Jól teljesített az McDonald’s is, az 1,3%-os emelkedés annak köszönhető, hogy május hónapra jó értékesítési adatokat publikált a társaság.
- Ma sem lesznek fontos makroszámok a tengerentúlon.
Európa
- A nyugat-európai piacokon is vegyes volt a hangulat, egyedül a DAX tudott mérsékelt pluszban zárni (FTSE100 -0,19%, DAX 0,65%, CAC40 -0,22%).
- Az eurózónába való felvétel hírére a lett adósbesorolást egy fokozattal felminősítette az S&P hitelminősítő.
Olaj, arany
- A WTI 95,7 dolláron állt ma reggel, ami némi csökkenést jelent az elmúlt három nap erősödése után. A piac 550 ezer hordó nyersolaj készletnövekedésre számít a héten, míg a finomítói kapacitáskihasználtság 0,3% ponttal 88,7%-ra nőhet. Az erősebb kereslet, különösen a finomítók és az autóhasználók oldaláról tovább emelheti az amerikai kőolaj árát.
- Az arany 1.377 dolláron zárt tegnap, az elmúlt hetek élénkebb kereskedése után megnyugodni látszanak a kedélyek.
Devizák
- Tegnap különösebb hír nélkül nagyot gyengült a forint az euróval szemben. Az árfolyam gyengülése 295,21-ről indult és 299-es árfolyamon fejeződött be. Kisebb mértékben, de ma is továbbtart az árfolyam emelkedése, jelenleg 299,8-on, nem sokkal a 300-as szint alatt kereskednek a devizapárral.
- Az EUR/USD piacon csak kisebb emelkedés volt tapasztalható, az árfolyam 1,3215-től 1,3257-ig emelkedett. Az S&P döntése (mely szerint az amerikai államadósság hitelminősítésének kilátásait a korábbi negatív helyet már semlegesen ítélik meg) a részvénypiachoz hasonlóan a devizapiacon sem hatott.
Távol-Kelet
- A Hang Seng 1,06%-ot, a Nikkei 1,13%-ot csökkent, míg a Shanghai börze továbbra is zárva tartott.
- A japán jegybank nem változtatott a monetáris kondíciókon és az eszközvásárlási program paraméterein sem, ami nagyrészt megfelelt a várakozásoknak, bár voltak olyan hangok melyek szerint a jegybank meg fogja hosszabbítani a bankok számára nyújtott alacsony kamatozású hitelek futamidejét, erre azonban nem került sor. A jegybank a korábbinál optimistább hangvételt ütött meg, legutóbb még csak az export csökkenésének a megállásáról számoltak be, a friss jelentésben pedig már az export növekedése szerepel.
Határidős piacok
- A határidős indexek a negatív tartományban vannak ma reggel.
Vállalati hírek
- A Richter ma jelentette be, hogy az Esmya forgalmazási és értékesítési jogait az Egyesült Államok és Kanada kivételével, az amerikai kontinens országaira is megkapta a HRA Pharma-tól. A pénzügyi részletek egyelőre nem ismertek. Korábban a két cég már számos területen, így az Esmya esetében is kezdeményezett együttműködést. A Richter kapta az Esmya értékesítési jogait Oroszország, a FÁK piacok és Kína esetében. A hír kedvező, de árfolyamhatásra nem számítunk.
- A Világgazdaság Fasimon Sándorral, a MOL vezérigazgató-helyettesével készített interjút. A cég a hatósági gázárak bizonytalansága és az új engedélyek elmaradása miatt várhatóan kevesebb tőkét fog befektetni Magyarországon, így a cégcsoport 300 milliárd forintos tőkebefektetési terve is alulteljesülhet. A társaság viszont beruház a Barátság-1 kőolajvezeték bővítésébe Szlovákia és Magyarország között. Ez lehetővé teszi a Slovnaft finomítójának ellátását a tenger felől. A MOL tovább folytatja a petrolkémiai értéklánc növelését egy új butadién gyár felépítésével. Az interjú nem sok új információt tartalmazott, a magyar befektetésekkel kapcsolatban továbbra is szkeptikus a MOL, a magyar kormány pedig 2010 óta nem adott ki új kutatási licencet, ami lassítja a beruházásokat.
- Az OTP bejelentette, hogy saját részvényt fog vásárolni, azért, hogy a bank tulajdonában lévő OTP részvények mennyisége a jelenlegi szinten (1,75 millió darab) maradhasson. A bank a saját részvényekből szokott a dolgozói részére juttatni, emellett azok egy esetleges akvizíció során is felhasználhatók.
- Az E-Star június 21-re újabb csődegyezségi tárgyalást tűzött ki, ahol a fizetési moratórium 365 napra történő meghosszabbításáról döntenek majd.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben