Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Mától fizeti az osztalékot az OTP

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. június 10.   09:20

Az amerikai foglalkoztatási adatoknak köszönhetően újra él az öröm a piacokon. Míg a foglalkoztatási adatok jobbak lettek a vártnál, de elmaradtak az egyesek szerint határnak tekinthető 200.000-es számtól, s a munkanélküliség 7,6 százalékra nőt a várt 7,5 százalékos stagnálás helyett, a befektetők hangulata jelentősen javult. Az ok pedig az, hogy az adatok enyhén...

Az amerikai foglalkoztatási adatoknak köszönhetően újra él az öröm a piacokon. Míg a foglalkoztatási adatok jobbak lettek a vártnál, de elmaradtak az egyesek szerint határnak tekinthető 200.000-es számtól, s a munkanélküliség 7,6 százalékra nőt a várt 7,5 százalékos stagnálás helyett, a befektetők hangulata jelentősen javult. Az ok pedig az, hogy az adatok enyhén javuló gazdaságot mutatnak, de növelik annak is a valószínűségét, hogy a mennyiségi lazítás fennmarad. Így jelentős emelkedést láthattunk Európában és az USA-ban is. Közben Japánban az első negyedéves végleges GDP adat sokkal jobb lett, mint az előzetes, amelynek köszönhetően az index folytatta a korábban megkezdett emelkedést a 12.600 pont körüli szintről, ahol ráadásul a 100 napos mozgóátlag is tartózkodik. Úgy tűnik, hogy most elszalad az index a 14.200 pont környékén levő 30 napos mozgóátlagig. A DAX-ot is megfogta az 50 napos mozgóátlag és a 8.050 pont környékén levő szint, s egyből a 30 napos mozgóátlagig emelkedett az index. Így nem meglepő, hogyha itt most egy kis bizonytalankodás kezdődik, vagy akár le is fordul az árfolyam a 8.260 pont környékéről. A következő szint fölfelé a 20 napos mozgóátlag, mintegy 100 ponttal feljebb. A BUX nagy attrakcióra készül. Ha ma megerősíti a 19.600 körüli szint áttörését, akkor egészen 21.000 pontig mehet az index az elkövetkező napokban.
Piaci áttekintés
- Fontos munkaerőpiaci adatok érkeztek a tengerentúlról
- Jelentős mozgás a nyersanyagpiacon
- Pozitív hangulatban erősödött a forint
- Vegyes mozgás és zárva tartó tőzsdék a Távol-Keleten
- Ma kezdődik az OTP osztalékfizetése
- Emelkedésre számítunk a tőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- A Dow 1,38%, a Nasdaq 1,31%, az S&P 1,26%-os emelkedéssel zárta a múlt hetet.
- A tengerentúli tőzsdék árgus szemekkel figyelik a munkaerőpiaci adatokat a QE3 program kapcsán és péntek délután több fontos munkapiaci adat is érkezett. A nem mezőgazdasági foglalkoztatottak száma a várt 163 ezer fő helyett 175 ezer fővel bővült, ami jó, de nem elég jó ahhoz, hogy a Fed lépésére kelljen miatta számítani, miközben a munkanélküliségi ráta a korábbi és a várt 7,5%-ról 7,6%-ra bővült.
- Ma nem jelenik meg fontosabb gazdasági adat.
Európa
- A pénteki pozitív hangulatban jelentősen emelkedtek az európai indexek. A DAX 1,93%-ot, a FTSE 100 pedig 1,2%-ot rallizott.
Olaj, arany
- Átlagnál nagyobb mozgás volt tapasztalható a nyersanyagok piacán. A pozitív hangulat hatására az arany ismételten eladói nyomás alá került, és árfolyama a 30 napos mozgóátlagról, 1413,65-ről 1383,05 dollárig csökkent. Az olaj árfolyama ezzel párhuzamosan jelentősen emelkedett és 94,72 dollárról 96,03 dollárig ugrott.
Devizák
- A pénteki pozitív hangulatban a forint ismételten erősödni tudott és az árfolyam 297,30-ról 296,21-re korrigált vissza.
- A csütörtöki nagy ugrás után pénteken a vegyes munkaerő piaci adatok hatására visszább korrigált az EUR/USD árfolyama, a kurzus 1,3246-ról 1,3218-ig csökkent.
Távol-Kelet
- A kínai piac és az ausztrál tőzsde is zárva tartott ma, ráadásul a Shanghai tőzsde csak szerdán fog ismételten kinyitni.
- Az első negyedévre számított évesített japán GDP az előzetes 3,5% helyett 4,1%-kal bővült. A folyó fizetési mérleg a várt 310 milliárd jenes többlet helyett 750 milliárdnyi többletet mutatott. A Nikkei a pozitív hírek hatására csaknem 5%-ot emelkedett.
- A nyitva tartó hongkongi tőzsdén a Hang Seng index 0,15%-ot csökkent a hétvégén megjelenő kínai makrogazdasági adatok hatására. Az infláció a várt 2,5% helyett mindössze 2,1% lett, a kiskereskedelmi forgalom pedig a vártnak megfelelően 12,6%-os növekedést mutatott. Az új hitelkihelyezések nagysága elmaradt a várakozásoktól és az áprilisi értéktől is, akárcsak az ipari termelés nagysága is, ami a várt 9,4% és az áprilisi 9,3%-os növekedés helyett csak 9,2%-os bővülést tudott felmutatni.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.
Vállalati hírek
- Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója interjút adott a Világgazdaságnak, melynek főbb pontjai a következők: (i) A cég indul a 800 MHz-es frekvenciáért, mert az okostelefonok elterjedésével az fontos a 4G/LTE fejlesztése szempontjából. (ii) Ezzel párhuzamosan igyekeznek javítani a minőséget és a területi lefedettséget, így a beruházási költségek csak 5%-kal csökkennek a tavalyi évhez képest. (iii) A cég szeretné megtartani energia üzletágát, ennek érdekében olyan javaslatot dolgoznak ki, ami lehetővé teszi a lakossági kedvezmények megtartását, de nem csökkenti az állam bevételeit és nem okoz veszteséget a cégnek sem. (Véleményünk szerint ez alacsonyabb nagykereskedelmi árat jelenthet.) (iv) A perc alapú távközlési adó idén 20 milliárd forint lehet. Az interjú újdonságot nem tartalmazott, így árfolyamhatásra sem számítunk.
- Ma kezdődik az OTP osztalékfizetése. A bank részvényenként 121,17 forintot fizet.
- Az OTP 2013. június 7-én 30.000 darab törzsrészvényt értékesített javadalmazási politikája keretében, így a bank tulajdonában lévő OTP törzsrészvények állománya 3.802.768 darabra (1,36%) változott.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben