Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Úgy tűnik, hosszabb ideig is megmaradhat az eszközvásárlási program

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. június 7.   09:29

Nem tartogatott meglepetéseket a tegnapi nap, az Európai központi Bank maradt a tőle megszokott konzervatív úton: annak ellenére, hogy rontották a növekedési kilátósakat, az alapkamat nagyságát változatlanul hagyták és bár tárgyalták, de nem vezették be a negatív overnight kamatlábat. Az amerikai foglalkoztatottsági adat sem okozott meglepetést, viszont a Fed felől...

Nem tartogatott meglepetéseket a tegnapi nap, az Európai központi Bank maradt a tőle megszokott konzervatív úton: annak ellenére, hogy rontották a növekedési kilátósakat, az alapkamat nagyságát változatlanul hagyták és bár tárgyalták, de nem vezették be a negatív overnight kamatlábat. Az amerikai foglalkoztatottsági adat sem okozott meglepetést, viszont a Fed felől érkező legfrissebb (nem hivatalos) hírek szerint az eszközvásárlási program tartósan életben maradhat, és akár még az év vége előtti változtatás is kétséges lehet, erre pedig nagyot ugrott az EUR/USD árfolyam és az amerikai indexek is. A Shanghai tőzsdeindex esetében jelentős eladói nyomás volt tapasztalható, miután a piacok szerdáig nemzeti ünnep miatt zárva tartanak. Az pozitív amerikai hangulat jelei egyelőre nem látszanak átterjedni Európába, így a hazai piac esetében bizonytalan, iránykereső nyitásra számítunk.
Piaci áttekintés
- Emelkedtek az amerikai piacok
- Az USA olajár enyhén emelkedik, az arany 1.400 dollár fölött
- Nagyot ugrott az EUR/USD árfolyam
- Negatív hangulat Ázsiában
- Kis csökkenés jöhet ma a tőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- Borús hangulatban kezdődött a kereskedés a tengerentúlon, de napközben éles fordulatot láthattunk, és az utolsó órákban nagyot hajráztak az indexek (Dow 0,54%, Nasdaq 0,66%, S&P500 0,88%).
- Tegnap egy fontosabb makroadat érkezett a tengerentúlon, a szokásos heti friss segélykérelmek számát publikálták. Az előző heti (felülvizsgált) 357 ezerhez képest 346 ezerre csökkentek a segélykérelmek, a konszenzus 345 ezer volt, tehát nagy meglepetést nem láttunk.
- A mai kerekedés során a befektetők kiemelten fogják figyelni a 14:30-kor nyilvánosságra kerülő tengerentúli munkapiaci adatokat. A nem-mezőgazdasági foglalkoztatottak száma 163 ezerrel bővülhetett májusban, a munkanélküliségi ráta pedig szinten maradhatott 7,5%-on.
Európa
- A nyugat-európai börzéken a nap második felében jelentek meg az eladók, egy éles törést láthattunk, és zárásig tartott a lejtmenet (FTSE100 -1,3%, DAX -1,19%, CAC40 -0,61%).
- Az EKB a várakozásoknak megfelelően szintet tartotta (0,5%) az irányadó rátát. Mario Draghi jegybankelnök a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a negatív betéti kamat bevezetése is szóba került, és annak ellenére, hogy a gazdasági kilátások jobbak, az EKB kitart a laza monetáris politikája mellett.
- Tegnap az angol jegybank is kamat meghatározó ülést tartott, a kamatszint 0,5% maradt, és nem változtatott a 375 milliárd fontos eszközvásárlási keretén.
Olaj, arany
- A WTI kőolaj ára 95 dollárt ostromolta ma reggel. A befektetők a finomítói kihasználtsági mutatókat figyelték, ami erős keresletet jelez előre.
- Az arany ára 1.412 dollár volt ma reggel. Az elmúlt hetek eladásai után ma erősödés volt, részben köszönhetően a Fed várható likviditásélénkítésének. A Fed a növekvő foglalkoztatottsághoz kötötte a program leállítását, amire kis esélyt ad a piac.
Devizák
- A forint árfolyamában enyhe korrekció volt megfigyelhető tegnap. Az árfolyam 298,31-ről 297,61-ig mérséklődött és lényegében ma reggel is itt tartózkodik az árfolyam.
- Az EUR/USD árfolyama 1,3259-ig ugrott a tegnapi nap folyamán. Az Európai Központi Bank nem okozott tegnap meglepetést és változatlanul hagyta az alapkamat nagyságát, és bár tárgyalták a negatív overnight kamat lehetőségét, ezt végül elvetették. Az amerikai munkaerő piaci adatok nem okoztak meglepetést, de az eszközvásárlási programmal kapcsolatos spekulációkat némileg lehűtötték azzal a híreszteléssel, hogy a Fed 4 hónapon keresztül átlag 200.000 fős foglalkoztatottság növekedést szeretne látni annak érdekében, hogy igazoltnak lássák a pozitív fordulatot a munkaerőpiacon, amihez az eszközvásárlási programot kötötték. Mivel a ma publikálandó foglalkoztatottsági adattól csak 163 ezres növekedést várnak, és a legutóbbi adat is csak 165 ezres növekedést mutatott, az eszközvásárlási program jó eséllyel egész évben változatlanul kitarthat. A pénzpumpa életben maradásának hírére nagyot ugrott az EUR/USD árfolyama.
Távol-Kelet
- Tovább erősödött a jen a dollárral szemben és már stabilan 97-es árfolyam alatt kereskedtek a devizapárral.
- A japán tőzsdeindex a nap nagy részében a negatív tartományban tartózkodott, azonban nap végére sikerült visszajönnie és 0,6%-os emelkedést felmutatnia.
- A Shanghai index értéke 1,25%-ot, a Hang Seng pedig 0,9%-ot csökkent. Kínában nemzeti ünnep miatt szerdáig zárva tartanak a tőzsdék, így a mai kereskedésben a pozíciók zárása volt megfigyelhető.
- Ausztráliában hétfőn a Királynő születésnapját ünneplik, ezért a piacok zárva lesznek.
Határidős piacok
- A határidős indexek a negatív tartományban vannak ma reggel.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben