Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A végleges GDP adat megegyezik az előzetessel

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. június 6.   09:20

Jelentős árfolyamcsökkenést láthattunk a tegnapi amerikai indexekben a relatíve jó makrogazdasági adatok hatására. Ráadásul a Bézs Könyv is azt sugallta, hogy hamarosan véget érhet, illetve csökkenhet a mennyiségi lazítás mértéke, mivel bizonyos szakmákban (pl. olajipari, illetve építőipari szakmunkás) már hiány van. Különben a 12 körzetből 11-ben gyenge és közepes...

Jelentős árfolyamcsökkenést láthattunk a tegnapi amerikai indexekben a relatíve jó makrogazdasági adatok hatására. Ráadásul a Bézs Könyv is azt sugallta, hogy hamarosan véget érhet, illetve csökkenhet a mennyiségi lazítás mértéke, mivel bizonyos szakmákban (pl. olajipari, illetve építőipari szakmunkás) már hiány van. Különben a 12 körzetből 11-ben gyenge és közepes közötti fellendülés látható. Ez megijesztette a befektetőket, és folytatódott a profitrealizálás, amelynek köszönhetően az indexek több mint egy százalékot csökkentek. Így az S&P500 és a Dow Jones ipari átlagindex is gyakorlatilag az 50 napos mozgóátlagig zuhant. A Dow esetében a 14.915 pont körüli szintről beszélünk, ahol, amúgy is van egy támasz, és a helyzet hasonló az S&P500 esetében is (1.605 pont). Tegnap a DAX átesett a 30 napos mozgóátlagon, ma pedig megcélozhatja a 8.050 pont környékén levő szintet, és az éppen arra járó 50 napos mozgóátlagot is. Ezekről az értékekről mind a három index esetében valamiféle korrekciót várunk a közeljövőben, amely valószínűleg átmeneti lehet. A BUX története továbbra is más. Továbbra is a 20 napos mozgóátlag fölött van az index, de a mai napon összecsókolózhatnak egymással 18.960 pont környékén.
Piaci áttekintés
- Gyengén teljesítettek a tengerentúli piacok
- Az amerikai WTI emelkedett, az arany továbbra is 1.400 dollár alatt
- Továbbra is nagy kilengések a forint piacán
- Árral szemben haladt a Nikkei
- Mától osztalékszelvény nélkül forog a Richter
- Ma kezdődik a MOL osztalékfizetése
- Csökkenés várható ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- Meglehetősen gyengén teljesítettek tegnap a tengerentúli börzék, a nyitás után rögtön lefelé vették az irányt, és zárásig nem enyhült az eladói nyomás (Dow -1,43%, Nasdaq -1,28%, S&P500-1,37%).
- A Dow kosár összes tagja mínuszban zárta a kereskedést, a leggyengébben az Intel (-2,6%) és az American Express (-2,1%) teljesített.
- A tegnap publikált Bézs Könyvben a tengerentúli gazdaság mérsékelt növekedéséről beszél a Fed nyíltpiaci bizottsága. A feldolgozóipar teljesítménye pozitívan alakult, ami főként a lakásépítéseknek köszönhető. A foglalkoztatottsági helyzettel kapcsolatban azt írta a Fed, hogy mérsékelt ütemben javul, a hadiiparban viszont csökkenő kereslet tapasztalható.
- A kedvezőtlen hangulatot a vártnál gyengébb munkaerő-piaci adat is erősítette. Az ADP jelentése szerint májusban a várt 157 ezer helyett 135 ezerrel bővült a foglalkoztatottság, az áprilisi adatot pedig enyhén lefelé módosították.
- Az ISM szolgáltatóipari indexe az áprilisi 53,1 pontról 53,7 pontra emelkedett, miközben az elemzők 53,5 pontot vártak. Pozitív, hogy a mutató a bővülést jelző 50 pont felett áll.
- Ma a szokásos heti munkanélküli segély kérelmeket publikálják.
Európa
- A nyugat-európai börzéken is meglehetősen rossz hangulat uralkodott tegnap (FTSE100 -2,13%, DAX -1,2%, CAC40 -1,88%).
- Ma az EKB kamatdöntésére fókuszálnak a piacok.
Olaj, arany
- Az amerikai WTI a 94 dolláros szintet ostromolja, miután tegnap rekordnagyságú, 6,3 millió hordós csökkenést mutattak az amerikai készletek a korábban becsült 800 ezer hordóval szemben.
- Az arany továbbra is 1.400 dollár alatt van valamivel, az árfolyam alig változott tegnaphoz képest. A piac megnyugodni látszik az elmúlt hetek változékonysága után.
Devizák
- Az EUR/HUF piacát továbbra is nagy volatilitás jellemzi, a tegnapi nap folyamán az árfolyam különösebb negatív hír nélkül 293,58-ról 297,89-ig gyengült és ezzel áttörte azt a csökkenő tetővonalat, melyről legutóbb fordulni tudott. Ma reggel 298,2-es árfolyam környékén kereskednek a hazai devizával.
- A dollár piacán csak mérsékelt árfolyam elmozdulás volt tapasztalható. Az EUR/USD árfolyam lassú emelkedést mutatott 1,3081-ről 1,3093-ig.
Távol-Kelet
- A japán piac a tegnapi emelkedést követően egy 0,05%-os emelkedést tudott felmutatni, miközben a Shanghai és a Hang Seng index értéke is közel 1%-ot mérséklődött.
- A jen a dollárral szemben átmenetileg a 99-es árfolyam alá is csökkent.
- Az ausztrál külkereskedelmi többlet a várt 180 millió helyett mindössze 28 millió lett.
- A dél-koreai tőzsde ma zárva tartott.
Határidős piacok
- Az USA kivételével a negatív tartományban voltak a határidős indexek ma reggel.
Vállalati hírek
- Mától osztalékszelvény nélkül forog a Richter.
- Mától fizeti a részvényenkénti 462,16 forintos osztalékot a MOL.
- A MOL csoporthoz tartozó INA részvényenként 34,36 kuna osztalékot fizet.
Gazdasági hírek
- Varga Mihály tegnap egy sajtótájékoztatón és egy rádióinterjúban a következőket mondta:
- Rövid távon nem terveznek újabb devizakötvény kibocsátást.
- Vizsgálják az IMF hitel előtörlesztésének lehetőségét.
- A válságadók kivezetésére egyelőre nincs esély, az elkövetkező másfél évben marad a jelenlegi adószerkezet.
- A költségvetés elkészítésekor 4,5%-os alapkamattal számoltak, de a jegybank akár 3,5%-ra is csökkentheti az alapkamatot, ha a feltételek változatlanok maradnak.
- Az olcsóbb finanszírozásnak köszönhetően a költségvetés mintegy 100 milliárd forintot spórolhat meg.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben